Όλα όσα δεν πρέπει να πεις στη θηλάζουσα μητέρα
Η περίοδος της λοχείας είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδος για τη γυναίκα και μητέρα. Οι ορμόνες, η κούραση και οι δυσκολίες του θηλασμού που πιθανόν αντιμετωπίζει, συνθέτουν ένα σκηνικό που μόνο πλάκα δεν έχει. Όσο κι αν στο τέλος δεν μένει παρά μόνο η γλύκα αυτών των μοναδικών στιγμών, η θηλάζουσα μητέρα δεν είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να δεχθεί υποδείξεις ή να ακούσει παρατηρήσεις. Οι συγγενείς, οι φίλοι και οι γνωστοί πρέπει να είναι υποστηρικτικοί μαζί της. Οτιδήποτε άλλο είναι και αχρείαστο και επικίνδυνο για τη φάση στην οποία βρίσκεται η ίδια. Ας δούμε όλα όσα δεν πρέπει να πεις στη θηλάζουσα μητέρα.
[babyPostAd]-Είσαι σίγουρη ότι το μωρό θηλάζει επαρκώς;
Είναι άκομψο και προκαλεί άγχος στη θηλάζουσα μητέρα η ερώτηση σχετικά με τον επαρκή θηλασμό του βρέφους. Μια τέτοια ερώτηση στην πραγματικότητα τι κάνει; Δεν ψάχνει απάντηση, αλλά της φυτεύει στο μυαλό την αγωνία ότι η ίδια δεν παράγει αρκετό γάλα για να θρέψει το παιδί της ή ότι η τεχνική του θηλασμού της δεν είναι σωστή. Αφήστε τον γιατρό να αξιολογήσει την επάρκεια του θηλασμού του βρέφους και μην βάζετε άθελά σας ενοχές και τύψεις στην ψυχή της θηλάζουσας μητέρας.
-Θα ταΐσω το μωρό με το μπουκάλι για να ξεκουραστείς. Ένα τάισμα με το μπουκάλι δεν θα το βλάψει….
Ένα τάισμα με το μπουκάλι δεν θα βλάψει το μωρό αλλά θα διαταράξει την ισορροπία των θηλασμών. Η μητέρα ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τι πρέπει να κάνει. Καλύτερα να ασχοληθείτε με κάτι άλλο προκειμένου να την ξεκουράσετε –σιδέρωμα, μαγείρεμα κλπ- και να αφήσετε τα του μωρού σε εκείνη…
-Να αφήνεις τον άνδρα σου να το ταΐζει για να δένεται μαζί του…
Ο πατέρας δεν περιμένει το τάισμα του μωρού για να δεθεί μαζί του. Υπάρχουν τόσα άλλα που μπορεί να κάνει. Μπορεί να το ησυχάσει από το κλάμα, να το περιποιηθεί, να το κάνει μπάνιο, να το αλλάξει, να το νανουρίσει, να παίξει μαζί του… Ένας υγιής δεσμός δεν εξαρτάται από το τάισμα. Όχι…
-Το έχεις συνέχεια αγκαλιά και θα το κακομάθεις
Η μητέρα ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε και τις ανάγκες του μωρού της για αγκαλιά αλλά και τις δικές της. Αν αυτό την κάνει να νιώθει καλά, ας το κακομάθει. Δικό της είναι, δική της είναι η ζωή και η διαχείριση της καθημερινότητάς της δική της είναι και αυτή… Μην κάνετε υποδείξεις που μπορεί να την στενοχωρήσουν και να την κάνουν να νιώσει κακή μάνα από τώρα.
-Θηλάζεις ακόμα; Δεν είναι αρκετά μεγάλο το παιδί σου για κάτι τέτοιο;
Όσο περισσότερο θηλάσει τόσο το καλύτερο. Τα οφέλη του θηλασμού είναι αδιαμφισβήτητα τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Εκείνη θα αξιολογήσει μέχρι πότε θέλει να θηλάσει και καλό είναι να μην ανακατευόμαστε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τον θηλασμό –όχι κατ’ αποκλειστικότητα αφού το παιδί από τον 6ο μήνα και έπειτα πρέπει και να τρώει άλλες τροφές- ακόμη και μετά τον 2ο χρόνο της ζωής του παιδιού.
-Τι εννοείς δεν θα θηλάσεις άλλο;
Ομοίως και αν μια μητέρα για χ λόγους πρέπει να διακόψει ή θέλει να διακόψει τον θηλασμό του παιδιού της, δεν παρεμβαίνουμε και δεν επικρίνουμε τις αποφάσεις της. Όσο κι αν ξέρουμε ποιο είναι το σωστό, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους αναγκάζεται να διακόψει, είναι λάθος να ρωτάμε με ύφος και με διάθεση να την κρίνουμε αρνητικά για την απόφασή της.
Πηγή: Thilasmos.gr