Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σκολίωση στα παιδιά
Η σκολίωση είναι μια παραμόρφωση, της σπονδυλικής στήλης ενός παιδιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σκολίωση αναπτύσσεται σε υγιή παιδιά. Όταν ιατρικώς δεν μπορεί να βρεθεί αίτιο, τότε μιλάμε για ιδιοπαθή σκολίωση που συνήθως ξεκινά στην εφηβεία, όταν δηλαδή το παιδί αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Όταν η ιδιοπαθής σκολίωση εμφανιστεί πριν από τα 10 χρόνια, τότε πρόκειται για πρόωρη ιδιοπαθή σκολίωση κι όταν ξεκινά από τα 10 και μετά για εφηβική.
Αιτίες
Οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης είναι ιδιοπαθείς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για τον οποίο την εμφανίζει ένα παιδί.
Υπάρχουν πολλές έρευνες που γίνονται σχετικά με τα αίτια της ιδιοπαθούς σκολίωσης. Φαίνεται όμως να έχει κληρονομική επιβάρυνση.
Η διαφορά στο μήκος των ποδιών ενός παιδιού, μπορεί επίσης να είναι μία ακόμη αιτία.
Η λειτουργική σκολίωση συμβαίνει όταν μερικοί από τους μυς γύρω από τη σπονδυλική στήλη του παιδιού εργάζονται σκληρότερα από άλλους κι αυτό μπορεί να συμβεί μετά από τραυματισμό ή κάταγμα.
Η συγγενής σκολίωση προκαλείται από κακώς σχηματισμένα οστά στην σπονδυλική στήλη. Αυτό δημιουργείται πριν ακόμη γεννηθεί ένα παιδί, αλλά μπορεί να μην εμφανιστεί μέχρι την παιδική ή την εφηβική του ηλικία.
Οι διαταραχές των συνδετικών ιστών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σκολίωση.
Συμπτώματα σκολίωσης
Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, η σκολίωση μπορεί επίσης να επιδεινωθεί. Συχνά ένα παιδί με σκολίωση δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- Ασυμμετρία μέσης.
- Ήπιος πόνος χαμηλά στη μέση.
- Ο ένας ώμος ψηλότερα από τον άλλο.
- Λεκάνη μετατοπισμένη προς τη μία πλευρά.
- Κεφάλι ελαφρώς κεκλισμένο προς τα μπροστά.
- Οι έφηβοι με σκολίωση μπορεί να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης.
Διάγνωση σκολίωσης
Η εξέταση της πλάτης με κάμψη προς τα εμπρός, είναι ένας απλός τρόπος για τον έλεγχο της ιδιοπαθούς σκολίωσης.
Τα βήματα της διάγνωσης
- Το παιδί στέκεται με τα πόδια μαζί και παράλληλα το ένα στο άλλο.
- Τοποθετεί τις παλάμες των χεριών μαζί με τα χέρια ευθεία.
- Σκύβει προς τα μπροστά με τα δάχτυλα να δείχνουν τα δάχτυλα των ποδιών.
- Ο γιατρός παρατηρεί το σχήμα της πλάτης για να δει αν είναι ίσια. Αν η μία πλευρά της πλάτης είναι ψηλότερη έστω και ένα εκατοστό από την άλλη, τότε μπορεί το παιδί να έχει σκολίωση.
Για να επιβεβαιωθεί αυτή η εξέταση, ο παιδίατρός θα ζητήσει να γίνει ακτινογραφία στο παιδί ή θα το παραπέμψει σε παιδο-ορθοπεδικό.
Θεραπεία για την σκολίωση
Η θεραπεία της σκολίωσης έχει σαν σκοπό, τα προβλήματα που θα εμφανιστούν αν δεν αντιμετωπιστεί στο μέλλον και στην ενήλικο ζωή του παιδιού, να σταματήσουν να επιδεινώνονται.
Για τα παιδιά που εξακολουθούν να αναπτύσσονται, οι γιατροί συνήθως συστήνουν παρακολούθηση και μερικές φορές στήριξη με ειδικό κορσέ (κηδεμόνα). Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση.
Η στήριξη με τον ειδικό κηδεμόνα μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να χρειαστεί το παιδί χειρουργική επέμβαση.
Όσο περισσότερες ώρες το παιδί φοράει τον κορσέ, τόσο περισσότερο ωφελείται.
Μόνο ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων σκολίωσης χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Στην πραγματικότητα, οι γιατροί συνιστούν χειρουργική επέμβαση μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις σκολίωσης. Άλλοι παράγοντες, όπως ο πόνος και η κακή ποιότητα ζωής, μπορεί να οδηγήσουν έναν χειρουργό να συστήσει χειρουργική επέμβαση.
Πρόληψη της σκολίωσης
Επειδή δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την ιδιοπαθή σκολίωση, δεν είναι εύκολο ν΄αποτραπεί η εμφάνισή της. Πάντως η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για να ξεκινήσει η θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ανάγκης για χειρουργική επέμβαση.
Πηγή:childrencare.gr