Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη Μηνιγγίτιδα Β και τη πρόληψή της

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη Μηνιγγίτιδα Β και τη πρόληψή της

Μηνιγγίτιδα Β

Η Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β (Μηνιγγίτιδα Β) είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη νόσος, η οποία αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ενημερώσου Πρώτος για Όλα τα νέα Προϊόντα και Προσφορές της FrezyDerm. Εγγράψου Τώρα!
Γιατί κάθε μέλος της οικογένειας έχει ανάγκη τη φροντίδα & περιποίηση που του αξίζει!

[babyPostAd]Η επικινδυνότητα της νόσου έγκειται στο γεγονός ότι παρότι αρχικά εμφανίζει τα συμπτώματα μιας απλής ίωσης, όπως αυχενική δυσκαμψία, υψηλός πυρετός, αιμορραγικό εξάνθημα, σύγχυση, πονοκέφαλος, έμετος, φωτοφοβία, εξελίσσεται ραγδαία (συνηθώς εντός 24 ωρών)και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες ή σε χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει στον θάνατο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα ανησυχητικά σημάδια και να διαγνωστεί έγκαιρα η μηνιγγίτιδα ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπισή της. Ο βαθμός επικινδυνότητας της νόσου αυξάνεται δραματικά και από έναν ακόμη παράγοντα – τον τρόπο μετάδοσής της.

Στην Ελλάδα η επικρατέστερη ομάδα του Μηνιγγιτιδόκοκκου είναι η οροομάδα Β. Με 47 κρούσματα κατά μέσο όρο ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους και νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών, αποτελεί μία από τις πιο ύπουλες και σοβαρές ασθένειες, ενώ οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν δυστυχώς ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας. Τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο προσβάλλονται μέσω της επαφής με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου. Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί συνολικά 10 κρούσματα της νόσου στην χώρα μας, ένα εκ των οποίων κατέληξε. Ευτυχώς, η Μηνιγγίτιδα Β μπορεί και πρέπει να προληφθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά μέσω του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την έρευνα του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σουλιώτη, που διεξήχθη σε δείγμα 201 Ελλήνων παιδιάτρων και 1003 γονέων, 9 στους 10 Έλληνες παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β για το παιδί τους, με έμφαση στα μικρότερα του ενός έτους παιδιά σε ποσοστό 40.2%. Ο εμβολιασμός κατά της Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, με το εμβόλιο Bexsero το οποίο κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών από την ηλικία των 2 μηνών, εφήβων και ενηλίκων.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, το αποζημιώνει για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου». Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον εμβολιασμό ενός εκατομμυρίου παιδιών (έως ενός έτους), η αποτελεσματικότητα του Bexsero αγγίζει το ποσοστό της τάξεως 83% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και το 95% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αποτέλεσμα 20 και πλέον ετών πρωτοποριακής έρευνας, έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 35 χώρες του κόσμου και τον Απρίλιο του 2017 βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Εμβόλιο Πρόληψης στα διεθνή βραβεία κύρους «Vaccine Industry Excellence Award».Tον σημαντικότερο λόγο για να επισκεφθούν άμεσα οι γονείς τον παιδίατρο τους συνιστά η έξαρση, κατά την διάρκεια του φθινοπώρου, της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β, όπως και πολλών άλλων λοιμώξεων, σε συνδυασμό με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και της εμβολιαστικής περιόδου. Σημειώνεται ότι απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, δόσεις του εμβολίου, ώστε να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο και να διασφαλίσουμε την καλή υγεία των παιδιών μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το διαβάσαμε στο:dikaiologitika.gr