Όλη η αλήθεια για τις αλλαγές στο φρέσκο γάλα – Κλειδί η παστερίωση

Οι αλλαγές στην κατηγοριοποίηση του γάλακτος εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία; Μάθετε όλη την αλήθεια για το σούπερ φρέσκο και το υψηλής διατηρησιμότητας γάλα καθώς και τη διαδιακασία παστερίωσης τους. Τι λέει στο Newsit o Τεχνολόγος Τροφίμων, Πέτρος Σπανός.

Δύο κατηγορίες φρέσκου γάλακτος θα υπάρχουν πια στην ελληνική αγορά μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και τροϊκας. Το σούπερ φρέσκο και το γάλα υψηλής διατηρησιμότητας 5 εως 11 ημερών.

Κλειδί στη διαβάθμιση της ποιότητας του γάλακτος η διαδιακασία παστερίωσης

Οπως δήλωσε στο Newsit ο Τεχνολόγος Τροφίμων, Πέτρος Σπανός “ανάλογα με τη διαδικασία παστερίωσης έχουμε δύο κατηγορίες γάλακτος.

Το σούπερ φρέσκο γάλα παστεριώνεται με την παραδοσιακού τύπου αργή διαδικασία που γίνεται κατά παρτίδες, από τους 63 εως τους 72 βαθμούς και μπορεί να διαρκεί από 20 λεπτά εως 40 λεπτά.

Το γάλα υψηλής διατηρησιμότητας 5 εως 11 ημερών παστεριώνεται με τη σύγχρονη γρήγορη διαδικασία του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας, από τους 80 εως τους 120 βαθμούς και μπορεί να διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα εως 1 με 2 λεπτά.

Και στις δύο διαδικασίες παστερίωσης του γάλακτος η δημόσια υγεία καλύπτεται 100%

Επειδη λοιπόν υπάρχουν κάποιες μονάδες που ακολουθούν τον παλαιό τρόπο παστερίωσης, για να καλυφθουν αυτές οι μονάδες θα έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένο όριο ονομασίας του φρέσκου γάλακτος. Στις καινούργιες μονάδες των μεγάλων πολυεθνικών εταιρείων επειδή ο τρόπος παστεριώσης γίνεται με τον πιο σύγχρονο τρόπο, μικρού χρόνου δηλαδή και μεγάλης θερμοκρασίας, το γάλα διατηρείται μικροβιολογικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα” επεσήμανε ο κύριος Σπανός.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αλλά υπάρχει διαφορά στη θρεπτική αξία του γάλακτος

Και με τις δύο διαδικασίες παστερίωσης το γάλα δεν εγκυμονεί κινδυνους για τη δημόσια υγεία και είναι ασφαλές.
Βέβαια όσο παραπάνω μένει το γάλα σε συνθήκες ψύξης, τόσο υποβαθμίζεται η θρεπτική του αξία. Δεν είναι όμως κάτι απαγορευτικό, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει” είπε τέλος ο τεχνολόγος τροφίμων Πέτρος Σπανός.

Ακούστε τις δηλώσεις του τεχνολόγου τροφίμων στο NewsIT:

Τι είναι η παστερίωση

Η παστερίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία γίνεται χρήση ήπιας θερμότητας για την καταστροφή ή ελάττωση των βλαστικών μορφών των μικροοργανισμών. Επινοήθηκε από τον Γάλλο γιατρό Λουί Παστέρ, από τον οποίο πήρε και το όνομά της.

Η παστερίωση επίσης έχει σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του προϊόντος, ελαττώνοντας τον αριθμό των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοιώσεις σε αυτά. Το προϊόν αμέσως μετά την θερμική επεξεργασία πρέπει να ψύχεται και να συσκευάζεται.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

newsit.gr

Εαν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!