Ομφαλοκήλη, Υδροκήλη και Βουβωνοκήλη στα παιδιά
Τι είναι η κήλη;
Κήλη προκαλείται όταν ένα όργανο του σώματος ( πχ έντερο ) περνά από ένα άνοιγμα ή κάποιο αδύνατο σημείο του μυϊκού τοιχώματος και προβάλλει σε κάποια άλλη περιοχή, στην οποία δεν ανήκει.
Οι κήλες εμφανίζονται σαν εξόγκωμα πάνω στο σώμα του παιδιού σας, που μπορεί όμως να αυξομειώνεται σε μέγεθος ή ακόμη και κάποιες φορές να εξαφανίζεται τελείως. Οι κήλες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα παιδιά , ιδιαίτερα στα πρόωρα. Μερικά παιδιά γεννιούνται με ορισμένα ανοίγματα στο σώμα τους ή κάποιο αδύνατο σημείο του μυϊκού τοιχώματος μέσα από το οποίο δημιουργούνται οι κήλες.
[babyPostAd]Είναι η κήλη επικίνδυνη για την υγεία του παιδιού μου;
Μερικές κήλες, όπως η βουβωνοκήλη, μπορεί να είναι επικίνδυνες. Όταν για παράδειγμα ένα κομμάτι εντέρου περάσει μέσα από το στόμιο της κήλης υπάρχει περίπτωση να στραγγαλιστεί και να μην μπορεί να επανέλθει πίσω. Αυτό σημαίνει ότι στην αρχή θα έχουμε εντερική απόφραξη και πιθανό το παιδί να έχει εμετούς και οπωσδήποτε το παιδί θα πονά. Στη συνέχεια μπορεί να στραγγαλιστούν και τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στο έντερο με αποτέλεσμα τη νέκρωση του εντέρου, μια πολύ σοβαρή κατάσταση για την υγεία του παιδιού.
Οι πιο συχνές κήλες στα παιδιά είναι η ομφαλοκήλη, η υδροκήλη και η βουβωνοκήλη.
Βουβωνοκήλη
Είναι διόγκωση στη βουβωνική περιοχή ( περιοχή όπου η κοιλιά ενώνεται με τη βάση του μηρού). Οφείλεται στη δίοδο μέρους του εντέρου από τη κοιλιά, μέσα από ένα άνοιγμα στη βουβωνική περιοχή, προς τα έξω. Στα αγόρια μπορεί να επεκταθεί μέχρι το όσχεο (σάκος που είναι μέσα οι όρχεις).
Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνήθως εμφανίζεται στον πρώτο χρόνο της ζωής. Είναι πολύ συχνότερη στα αγόρια καθώς και στα πρόωρα νεογέννητα. Η διόγκωση γίνεται πιο έντονη σε περίπτωση αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης, για αυτό και γίνεται αντιληπτή όταν το παιδί κλαιει ή έχει βήχα.
Ιώσεις της άνοιξης: Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά
Στα παιδιά με βουβωνοκήλη υπάρχει κίνδυνος περίσφιξης. Περίσφιξη σημαίνει, ότι το έντερο παγιδεύεται μέσα στο άνοιγμα, στραγγαλίζεται με αποτέλεσμα να μη γίνεται καλή αιμάτωση και νεκρώνεται.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί με περισφιγμένη βουβωνοκήλη είναι : Ανησυχία, έντονος πόνος, εμετοί, ενώ η διόγκωση γίνεται πολύ σκληρή. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση.
Εάν η κήλη δεν έχει περίσφιξη, δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, εκτός από κάποιο βάρος που μπορεί να αισθάνονται τα μεγαλύτερα παιδιά.
Ποια η θεραπεία της βουβωνοκήλης;
Είναι πάντοτε χειρουργική λόγω του μεγάλου κινδύνου περίσφιξης . Η εγχείρηση γίνεται αμέσως μετά τη διάγνωση, ανεξάρτητα από την ηλικία του βρέφους.
Ομφαλοκήλη
Είναι συχνή στα νεογέννητα. Οφείλεται σε ένα άνοιγμα ή αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού, με αποτέλεσμα μέρος του εντέρου να προβάλλει στην περιοχή του ομφαλού . Φαίνεται σαν μια μαλακή, στρογγυλή διόγκωση στη θέση του ομφαλού.
Είναι πιο συχνή στα κορίτσια και στα παιδιά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος. Συνήθως δεν προκαλεί καμία δυσφορία στο παιδί και ανατάσσεται εύκολα κάτι που σημαίνει ότι το περιεχόμενο της μπορεί εύκολα να σπρωχθεί πίσω στην κοιλία .Πολύ σπάνια προκαλεί περίσφιξη και τότε το παιδί παρουσιάζει έντονους πόνους, η διόγκωση γίνεται σκληρή και δεν μπορεί να αναταχθεί.
Συνήθως, η ομφαλοκήλη υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων επειδή ο δακτύλιος που περιβάλλει τον ομφαλό, με τον καιρό στενεύει και το άνοιγμα, που δημιουργεί την κήλη, κλείνει. Παλαιότερα πίστευαν ότι ο ελαστικός επίδεσμος ή κάποιο μεταλλικό κέρμα στη περιοχή της κήλης, βοηθούσαν στο να κλείνει η κήλη πιο γρήγορα .
Στην πραγματικότητα όμως η ομφαλοκήλη κλείνει από μόνη της και δε χρειάζεται καμία βοήθεια . Επίσης με αυτούς τους χειρισμούς, υπάρχει η πιθανότητα ένα μικρό μέρος του εντέρου να περάσει από το άνοιγμα της κήλης και να παγιδευτεί κάτω από τον επίδεσμο ή το κέρμα, με κίνδυνο να νεκρωθεί λόγω κακής αιμάτωσης. Χειρουργική επέμβαση χρειάζεται μόνο :
1. Αν η κήλη είναι πολύ μεγάλη.
2. Μεγαλώνει μετά την ηλικία του ενός χρόνου.
3. Δεν έχει κλείσει μέχρι την ηλικία των 4 με 5 χρόνων.
4. Παρουσιάζει σημεία περίσφιξης.
Υδροκήλη
Η υδροκήλη είναι το αποτέλεσμα συλλογής υγρού μεταξύ των δυο χιτώνων που περιβάλλουν τους δύο όρχεις. Εμφανίζεται τον πρώτο μήνα της ζωής και υποχωρεί από μόνη της μέσα στον πρώτο χρόνο. Αν η κήλη επικοινωνεί με την κοιλιά, τότε με την πίεση το υγρό μπορεί να προχωρήσει προς την κοιλιά και να μειωθεί η υδροκήλη, αλλά πολύ σύντομα θα επανεμφανιστεί. Στην περίπτωση που επικοινωνεί, συνυπάρχει συχνά με βουβωνοκήλη.
Πηγή: paidiatros.com