Η ομπρέλα δεν σας προστατεύει από τις επιπτώσεις του ήλιου: Δείτε γιατί

Η ομπρέλα δεν σας προστατεύει από τις επιπτώσεις του ήλιου: Δείτε γιατί

ομπρέλα δεν σας προστατεύει

Αν κάθεστε κάτω από την ομπρέλα για να προστατευτείτε από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα χωρίς να φοράτε αντηλιακό, θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

[babyPostAd]Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Dermatology, η ομπρέλα στην παραλία δεν προσφέρει αποτελεσματική προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.

Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή μέτρησε την αποτελεσματικότητα της σκιάς από μια ομπρέλα έναντι της προστασίας ενός αντηλιακού προϊόντος με δείκτη προστασίας SPF 100.

Το 81% των συμμετεχόντων από το Τέξας έμειναν επί 3,5 ώρες στην παραλία το μεσημέρι, εξοπλισμένοι είτε μόνο με μια ομπρέλα παραλίας είτε μόνο με το αντηλιακό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το 78% των συμμετεχόντων που είχε ως προστασία την ομπρέλα έπαθε έγκαυμα, συγκριτικά με το 25% των συμμετεχόντων που έπαθαν έγκαυμα ενώ είχαν βάλει αντηλιακό.

Παρότι οι συμμετέχοντες έμειναν συνεχώς κάτω από την ομπρέλα και οι ειδικοί προσάρμοζαν τη θέση της ώστε να βρίσκονται συνεχώς κάτω από τη σκιά, η ομπρέλα δεν μπλόκαρε αποτελεσματικά την ακτινοβολία UVB, η οποία ευθύνεται για τα εγκαύματα.

Η μελέτη αποδεικνύει αυτό που ήδη έχει επισημάνει ο αμερικανικός οργανισμός για τον καρκίνο του δέρματος, Skin Cancer Foundation, και οι δερματολόγοι ανά τον κόσμο, ότι αν θέλετε να έχετε την πιο αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο, θα πρέπει να συνδυάζετε σκιά, αντηλιακό, προστατευτικά ρούχα και παράλληλα να αποφεύγετε την έκθεση τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας.

Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, ουσιαστικά δεν προστατεύει περισσότερο από ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50. Για την ακρίβεια, ένα αντηλιακό με SPF 50 μπλοκάρει το 98% της ακτινοβολίας UV.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων FDA έχει ήδη χαρακτηρίσει τον υψηλό βαθμό SPF ως «παραπλανητικό» και έχει προτείνει διαφορετικού είδους διαβαθμίσεις στις ετικέτες, όπως συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη και στον Καναδά.

Πηγή: onmed.gr