Όσα πρέπει να ξέρετε για τις 42 εβδομάδες τις εγκυμοσύνης!
Εβδομάδα 1 & 2 – Η άφιξη του γονιμοποιημένου ωαρίου
Κατά την πρώτη εβδομάδα της κύησης, δεν υπάρχει μωρό ακόμα. Προς το παρόν, η μήτρα σας προετοιμάζεται για την άφιξη του γονιμοποιημένου ωαρίου, ακόμη κι αν εσείς δεν θα είστε πραγματικά βέβαιη ότι το ωάριο έχει γονιμοποιηθεί με επιτυχία, μέχρι τον επόμενο μήνα. Ενώ είναι δύσκολο να υπολογιστεί η ακριβής στιγμή όπου ξεκινά η εγκυμοσύνη, ως ημερομηνία σύλληψης θεωρείται η ημερομηνία δύο εβδομάδες μετά την τελευταία ημέρα της τελευταίας περιόδου σας. Στην πραγματικότητα όλα αλλάζουν από την στιγμή που το σπερματοζωάριο συναντήσει το ωάριο.
Αυτή την εβδομάδα έχετε σίγουρα ωορρηξία, και το ζυγωτό αρχίζει το αξιοσημείωτο ταξίδι του που θα οδηγήσει σε ένα αγοράκι ή ένα κοριτσάκι! Μέσα σε λίγες μέρες θα διαιρεθεί σε δύο κύτταρα, στη συνέχεια σε τέσσερα και ούτω καθεξής, μέχρις ότου το σύμπλεγμα να περιλαμβάνει περίπου 100 κύτταρα. Ορισμένα από τα κύτταρα σχηματίζουν το έμβρυο, ενώ άλλα τον πλακούντα. Καθώς διαιρείται, η βλαστοκύστη αρχίζει να ταξιδεύει στη μήτρα σας ώστε να εμφυτευθεί στο τοίχωμα της μήτρας για να αναπτυχθεί τους επόμενους εννέα μήνες. Η εμφάνιση του μωρού σας, το φύλο και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσδιορίζονται κατά τη γονιμοποίηση.
Εβδομάδα 4 – Ο πλακούντας και το έμβρυο αναπτύσσονται
Το έμβρυο σας δεν είναι μεγαλύτερο από ένα χιλιοστό ή από ένα σπόρο παπαρούνας, αλλά είναι απασχολημένο με το να αναπτύσσεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Το έμβρυο σας χωρίζεται σε δύο μέρη αυτή την εβδομάδα: το μισό από αυτό θα γίνει ο γιος ή η κόρη σας, ενώ το άλλο μισό θα σχηματίσει τον πλακούντα, ο οποίος περνάει όλα τα θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας και ταυτόχρονα μεταφέρει τα απόβλητα μακριά μέχρι την ημέρα του τοκετού. Το έμβρυο έχει τώρα τρία διαφορετικά στρώματα των κυττάρων που θα αναπτυχθούν και θα γίνουν διαφορετικά μέρη του σώματος του μωρού σας.
Εβδομάδα 5 – Η καρδιά του μωρού σας χτυπάει για πρώτη φορά
Το μωρό σας είναι έχει το μέγεθος ενός σπόρου πορτοκαλιού, δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο απο πριν. Τα επίπεδα ορμονών σας είναι τώρα αρκετά υψηλά για να επιβεβαιώσετε ότι είστε έγκυος χρησιμοποιώντας ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι. Ένα από τα πρώτα συστήματα που ξεκινάνε να λειτουργούν στο μωρό σας είναι το κυκλοφορικό σύστημα και φυσικά, η καρδιά, την οποία μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να ακούσετε σε ένα πρώιμο υπερηχογράφημα. Όταν είστε 5 εβδομάδων έγκυος, η καρδιά του μωρού σας αποτελείται από δύο μικρά τμήματα που ονομάζονται καρδιακοί σωλήνες και δουλεύουν ήδη δυνατά.
Εβδομάδα 6 – Σχηματίζεται το κεφάλι του μωρού
Το μωρό σας έχει πλέον το μέγεθος από ένα μπιζέλι, δηλαδή από ένα πέμπτο έως ένα τέταρτο της ίντσας. Για πρώτη φορά, το σαγόνι του μωρού σας, τα μάγουλα και το πηγούνι του είναι πλέον ορατά. Όλες αυτές οι μικρές εσοχές και στις δύο πλευρές του κεφαλιού είναι στην πραγματικότητα τα αναπτυσσόμενα αυτάκια του. Μικρά βαθουλώματα στο πρόσωπο του θα σχηματίσουν τα μάτια και τη μύτη του σε λίγες εβδομάδες. Επίσης, αυτή την εβδομάδα παίρνουν μορφή και οι νεφροί του μωρού, το ήπαρ και οι πνεύμονες, μαζί με την καρδιά, η οποία είναι πλέον χτυπάει 80 φορές το λεπτό.
Εβδομάδα 7 – Αναπτύσσονται τα χέρια και τα πόδια του μωρού
Το μωρό σας έχει σχεδόν το μέγεθος ενός βατόμουρου. Στις 7 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης βρίσκεται στο κεφάλι καθώς τα νέα κύτταρα του εγκεφάλου παράγονται με ρυθμό 100 ανά λεπτό. Επίσης, τα χέρια και τα πόδια του μωρού αρχίζουν να εμφανίζονται και να σχηματίζουν τα τμήματα της παλάμης, του χεριού και του ώμου ενώ αντίστοιχα στο πόδι, τα τμήματα του γόνατου και του ποδιού. Επίσης αυτή την εβδομάδα σχηματίζονται το στόμα και η γλώσσα του μωρού σας.
Εβδομάδα 8 – Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μωρού σας είναι εμφανή
Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός βατόμουρου πλέον και αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, ένα χιλιοστό κάθε μέρα. Είστε σε θέση να δείτε πλέον το άνω χείλος του που σχηματίστηκε, την άκρη της μύτης και τα μικροσκοπικά, λεπτά βλέφαρα. Επίσης, η καρδιά του χτυπάει 150 φορές ανά λεπτό, περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από την καρδιά ενός ενήλικα. Και ακόμα κι αν δεν μπορείτε ακόμα να το αισθανθείτε, το μωρό κάνει αυθόρμητες κινήσεις, όπως συσπάσεις του κορμού και των άκρων.
Εβδομάδα 9 – Η έναρξη της εμβρυακής περιόδου
Το έμβρυο σας έχει πλέον το μέγεθος ενός κερασιού. Το μικρό σας μεγαλώνει κάθε μέρα, και το κεφάλι του έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το υπόλοιπο σώμα του. Τα αυτιά είναι πολύ πιο εμφανή και ορισμένα νέα όργανα όπως το ήπαρ, η σπλήνα και η χοληδόχος κύστη άρχισαν να σχηματίζονται. Το έμβρυο σας κάνει επίσης αυθόρμητες κινήσεις των χεριών και των ποδιών του τώρα που οι μύες του αρχίζουν να αναπτύσσονται. Η καρδιά του μωρού σας έχει αναπτυχθεί αρκετά και οι χτύποι της μπορούν να ακουστούν με ένα υπερηχογράφημα Doppler.
Εβδομάδα 10 – Τα οστά του μωρού σκληραίνουν
Το μωρό σας έχει πλέον το μέγεθος ενός δαμάσκηνου. Τα οστά και οι χόνδροι σχηματίστηκαν ενώ τα γόνατα και οι αστράγαλοι διαμορφώνονται. Τα χέρια μπορούν πλέον και λυγίζουν. Τα δόντια του μωρού αρχίζουν τώρα να σχηματίζονται κάτω από τα ούλα του. Το στομάχι του μωρού σας παράγει πεπτικά υγρά, τα νεφρά παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ούρων και, εάν το μωρό σας είναι αγόρι, ήδη παράγει τεστοστερόνη.
Εβδομάδα 11 – Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών αρχίζουν να εμφανίζονται
Το μωρό σας έχει το μέγεθος από λαχανάκια Βρυξελλών. Μέχρι την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το μωρό έχει διακριτά ανθρώπινα χαρακτηριστικά: χέρια και πόδια, αυτιά στην τελική τους μορφή, ανοιχτές ρινικές διόδους στην μύτη, γλώσσα και ουρανίσκο στο στόμα και ορατές θηλές. Το κεφάλι είναι ίσο σε μήκος με το υπόλοιπο σώμα και αρχίζουν να εμφανίζονται οι θύλακες των μαλλιών. Τα χέρια και τα πόδια έχουν δάχτυλα και από την επόμενη εβδομάδα, τα νύχια θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε αυτά.
Εβδομάδα 12 – Το πεπτικό σύστημα δουλεύει
Το μωρό σας έχει πλέον περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου δαμάσκηνου. Τα συστήματα του θα συνεχίζουν να ωριμάζουν για τις επόμενες 28 εβδομάδες. Το πεπτικό σύστημα αρχίζει να λυγίζει τους πεπτικούς μύες του καθώς προκαλεί συστολές. Τα σημαντικά νέα είναι ότι σε αυτό το στάδιο θα μπορέσετε να ακούσετε τελικά τους πρώτους κτύπους της καρδιάς του μωρού σας!
Εβδομάδα 13 – Ξεκινάει το δεύτερο τρίμηνο
Το μωρό σας είναι πλέον τόσο μεγάλο όσο ένα ροδάκινο. Σε αυτό το στάδιο, τα μωρά αρχίζουν να αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Επίσης, μικροσκοπικά οστά αρχίζουν να σχηματίζουν στα χέρια και τα πόδια του. Το έντερο του μωρού σας αντιμετωπίζει κάποιες μεγάλες αλλαγές, όπως είναι η κίνηση προς την κοιλιά του. Και για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του διαρκώς αναπτυσσόμενου μωρού σας, ο πλακούντας αναπτύσσεται εξίσου. Επίσης αυτή την εβδομάδα σχηματίζονται οι φωνητικές χορδές του μωρού. Επειδή ο ήχος δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τη μήτρα σας, δεν θα είστε σε θέση να ακούσετε οποιουσδήποτε ήχους ή κλάματα.
Εβδομάδα 14 – Τα μαλλιά σχηματίστηκαν
Έχοντας το μέγεθος ενός μικρού μήλου, το μωρό σας κινείται συνεχώς, ο λαιμός του γίνεται όλο και πιο μακρύς και δυνατός, κάνοντας το κεφάλι να σταθεί πιο όρθιο. Οι πρώτες εξαιρετικά λεπτές τρίχες του μωρού, , τώρα καλύπτουν την πλάτη, τους ώμους, τα αυτιά και το μέτωπο. Αυτό το βοηθάει να διατηρεί τη θερμότητα του σώματος, αφού δεν έχει ακόμη αποκτήσει αρκετό λίπος, μετά τη γέννηση όμως οι τρίχες αυτές θα πέσουν. Εάν έχετε αγόρι, ο προστάτης αρχίζει να αναπτύσσεται, ενώ αν έχετε κορίτσι, οι ωοθήκες της κινούνται προς τη λεκάνη της.
Εβδομάδα 15 – Συνεχώς κλωτσάει και τεντώνεται
Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός αβοκάντο. Τα μωρά κάνουν πρακτική εξάσκηση στην αναπνοή, το πιπίλισμα και την κατάποση καθώς και σε άλλες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση. Το μικρό σας κλωτσάει συνεχώς, λυγίζει και κινεί τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, αλλά εσείς δεν είστε σε θέση να αισθανθείτε τις κινήσεις του ακόμα. Επίσης, οι εκφράσεις του προσώπου είναι ένα από τα τελευταία κόλπα που κατάφερε το μωρό σας, το οποίο είναι τώρα μαθαίνει να λυγίζει όλους τους μυς του προσώπου του προκαλώντας κάποιο συνοφρύωμα, κάποια γκριμάτσα, κάποιο μορφασμό. Τα αυτιά βρίσκονται σωστά στις πλευρές του κεφαλιού και τα μάτια κινούνται για να πάρουν τη θέση τους.
Εβδομάδα 16 – Το μωρό μπορεί να ακούσει τη φωνή σας
Το μωρό σας έχει πλέον το μέγεθος ενός πορτοκαλιού. Τα μάτια του μωρού κινούνται και αντιλαμβάνονται το φως, μολονότι τα βλέφαρα είναι ακόμα σφραγισμένα. Τα μικροσκοπικά οστά στα αυτιά του μωρού σας είναι πλήρως σχηματισμένα, καθιστώντας πιθανό το γεγονός ότι το μωρό σας μπορεί να ακούσει τη φωνή. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που ακούνε κάποιο τραγούδι ενώ βρίσκονται μέσα στη μήτρα, μπορούν να το αναγνωρίσουν μετά τη γέννησή τους.
Εβδομάδα 17 – Περισσότερη εξάσκηση στο πιπίλισμα και την κατάποση
Το μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος της παλάμης σας. Η καρδιά του πλέον ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο για να χτυπάει 140-150 φορές το λεπτό και τα αποθέματα λίπους που θα είναι σε θέση να κρατούν το μωρό ζεστό τώρα αρχίζουν να αναπτύσσονται. Το μωρό κάνει μεγάλη πρόοδο στο πιπίλισμα και την κατάποση στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το θηλασμό. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα του μωρού σας θα πάρουν σχήμα. Καθώς η ακοή του μωρού σας έχει αναπτυχθεί πλήρως, οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να το τρομάξουν αλλά και να το φέρουν πιο κοντά στο να συνηθίζει τους ήχους.
Εβδομάδα 18 – Νιώθοντας το μωρό σας να κλωτσάει και να χτυπάει
Το μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος ενός κουτιού από αναψυκτικό. Είναι αρκετά μεγάλο πλέον για να το αισθανθείτε όταν τεντώνεται ή όταν γυρίζει μέσα στη μήτρα. Πλέον το μωρό σας μπορεί και να χασμουρηθεί, και επίσης το νευρικό του σύστημα ωριμάζει με ταχύ ρυθμό. Τα νεύρα, τα οποία τώρα καλύπτονται με μια ουσία που ονομάζεται μυελίνη (η οποία επιταχύνει τα μηνύματα ανάμεσα στα νευρικά), σχηματίζουν πιο πολύπλοκες συνδέσεις. Τα κύτταρα του εγκεφάλου ειδικεύονται και κατηγοριοποιούνται σε αυτά που εξυπηρετούν τις αισθήσεις της αφής, της γεύσης, της οσμής, της όρασης και της ακοής.
Εβδομάδα 19 -Το μωρό έχει ένα προστατευτικό κάλυμμα
Το μωρό σας έχει τώρα το μέγεθος μιας μεγάλης ντομάτας. Τα χέρια και τα πόδια βρίσκονται πλέον σε αναλογία, οι νευρώνες είναι πλέον συνδεδεμένοι μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών και οι χόνδροι σε όλο το σώμα γίνονται οστά. Όλες αυτές οι αναβαθμίσεις συνδυάζονται για να δώσετε στο μωρό σας περισσότερο έλεγχο κινήσεων των άκρων. Το μωρό σας έχει αποκτήσει μια προστατευτική ουσία που κρατάει το ευαίσθητο δέρμα του ασφαλές από το αμνιακό υγρό. Χωρίς αυτό, το μωρό σας θα είχε πολλές ζάρες κατά τη γέννηση.
Εβδομάδα 20 – Αγόρι ή κορίτσι;
Το μωρό σας έχει πλέον το μέγεθος ενός μάνγκo. Παρ’ολο που τα εξωτερικά γεννητικά όργανα του μωρού είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, θα είστε σε θέση να μάθετε το φύλο του μωρού σας μέσω του υπερηχογραφήματος του δεύτερου τριμήνου που μπορεί να προγραμματιστεί για οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 18ης και 22ης εβδομάδας. Για μερικά μωρά αυτό το διάστημα αποτελεί και τη στιγμή όπου τα βλέφαρα ανοίγουν για πρώτη φορά. Και καθώς τα μαλλιά του μωρού, τα νύχια και τα φρύδια συνεχίζουν να μεγαλώνουν, το παιδί σας μοιάζει όλο και περισσότερο στους γονείς του.
Εβδομάδα 21 – Το μωρό αποκτά γευστικούς κάλυκες
Έχοντας το μέγεθος μιας μεγάλης μπανάνας, το μωρό σας κοιμάται όσο ένα νεογέννητο, ίσως 12 έως 14 ώρες την ημέρα. Στις 21 εβδομάδες, το μωρό σας καταπίνει ένα τμήμα του αμνιακού υγρού κάθε μέρα, όχι μόνο για τη διατροφή και την ενυδάτωση του, αλλά και για να εξασκήσει την διαδικασία της κατάποσης και της πέψης. Η γεύση του αμνιακού υγρού διαφέρει από μέρα σε μέρα ανάλογα με το τι τρώει η μητέρα. Τα πειράματα δείχνουν ότι τα μωρά που είχαν εκτεθεί σε ορισμένες γεύσεις στη μήτρα μέσω του αμνιακού υγρού προτιμούσαν τροφές με την ίδια γεύση μετά τη γέννηση.
Εβδομάδα 22 – Οξύνονται οι αισθήσεις
Το μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος μιας παπάγια. Οι πνεύμονες του μωρού αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, και θα αρχίσουν να δημιουργούν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται επιφανειοδραστική, η οποία θα το βοηθήσει να αναπνέει μόνο του μετά τη γέννηση. Οι βλεφαρίδες και τα φρύδια είναι επίσης καλά σχηματισμένα και τα περισσότερα μαλλιά βρίσκονται ήδη στην κορυφή του κεφαλιού. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση οι τρίχες δεν έχουν καθόλου χρωστικές ουσίες, γι ‘αυτό είναι φωτεινές λευκές. Οι υπόλοιπες αισθήσεις γίνονται όλο και πιο ανεπτυγμένες: η αφή, η όραση, η ακοή. Τα αυτιά του μωρού αρχίζουν να ακούν και να επεξεργάζονται ήχους από το σώμα της μητέρας: την αναπνοή και τους χτύπους της καρδιάς της.
Εβδομάδα 23 – Το μωρό παίρνει βάρος
Το μωρό μας είναι τόσο μεγάλο όσο μια μελιτζάνα. Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την έναρξη της σοβαρής αύξησης του σωματικού του βάρους. Το μωρό σας θα πρέπει να διπλασιάσει το βάρος του κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων. Μια παχιά, προστατευτική πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη έρχεται να προστεθεί στα κύτταρα του δέρματος του μωρού, βοηθώντας το δέρμα του να πυκνώσει. Επίσης, το δέρμα του μωρού εμφανίζει μια κόκκινη απόχρωση χάρη στις αναπτυσσόμενες φλέβες και τις αρτηρίες. Σε αυτό το στάδιο θα είστε σε θέση να ακούσετε τους χτύπους της καρδιάς του μωρού μέσα από ένα συνηθισμένο στηθοσκόπιο.
Εβδομάδα 24 – Το πρόσωπο του μωρού είναι σχηματισμένο
Το μωρό σας έχει μέγεθος όσο ένα καλαμπόκι και κερδίζει σταθερά βάρος. Μεγάλο μέρος αυτού του βάρους προέρχεται από την ανάπτυξη των οργάνων, των οστών, των μυών και της συσσώρευσης λίπους στο μωρό. Το μικροσκοπικό πρόσωπο του μωρού είναι σχεδόν πλήρως διαμορφωμένο, με βλεφαρίδες, φρύδια και μαλλιά. Όλα τα μαλλιά είναι λευκά δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία χρωστική ουσία σε αυτά ακόμα. Επίσης, τα ρουθούνια του μωρού αρχίζουν να ανοίγουν για «εξάσκηση της αναπνοής» και αυτό εξασκεί πραγματικά την αναπνοή, με την διαφορά οτι εισπνέει αμνιακό υγρό αντί για αέρα.
Εβδομάδα 25 – Οι πνεύμονες του μωρού έχουν σχεδόν ωριμάσει
Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός βελανιδιού. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, στους πνεύμονες του μωρού σας θα αναπτυχθούν αιμοφόρα αγγεία, φέρνοντάς τους ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ωριμότητα. Αλλά στις 25 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, οι πνεύμονες εξακολουθούν να δουλεύουν σκληρά για να ωριμάσουν ολοκληρωτικά. Αν και έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν την επιφανειοδραστική ουσία, η οποία θα το βοηθήσει να αναπνέει μόνο του μετά τη γέννηση, οι πνεύμονες είναι ακόμη υπανάπτυκτοι για να στείλουν αρκετό οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος και να απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα όταν εκπνέει το μωρό.
Εβδομάδα 26 – Τα μάτια του μωρύ ανοίγουν
Το μωρό σας έχει το μέγεθος από ένα γογγύλι και τα μάτια του αρχίζουν να ανοίγουν με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να δει μέσα στη μήτρα. Αυτή τη στιγμή η ίριδα, το χρωματιστό μέρος του ματιού, ακόμα δεν έχει καταλήξει στον χρωματισμό που θα πάρει. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού γίνεται με γρήγορους ρυθμούς σε αυτό το διάστημα, το οποίο σημαίνει ότι το μικρό σας μπορεί όχι μόνο να ακούει ήχους, αλλά μπορεί και να ανταποκρίνεται σε αυτούς με την αύξηση των καρδιακών του παλμών ή της καρδιακής του δραστηριότητας.
Εβδομάδα 27 – Τεράστια αναπτυξιακή ώθηση
Το μικρό σας είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίζει τις οικείες του φωνές από τώρα. Η ακοή του αναπτύσσεται καθώς το δίκτυο των νεύρων στα αυτιά ωριμάζει, αν και οι ήχοι ακούγονται υπόκωφοι χάρη στην επίστρωση της ουσίας vernix που καλύπτει και τα αυτιά. Οι γευστικοί κάλυκες του μωρού σας είναι ανεπτυγμένοι, και παρόλο που ο λόξυγκας μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε σπασμούς, το μωρό δεν ενοχλείται καθόλου από αυτόν.
Εβδομάδα 28 – Το μωρό βλέπει όνειρα
Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός αγγουριού. Το μικρό σας παίρνει τη σωστή θέση για τον τοκετό, με το κεφάλι του προς τα κάτω. Είναι απασχολημένο με το να ανοιγοκλείνει τα μάτια του, να βήχει, να πιπιλάει, να έχει λόξυγκα και, ίσως το πιο σημαντικό, να αναπνέει. Το μωρό σας μπορεί επίσης να ονειρεύεται καθώς οι μετρήσεις της εγκεφαλικής του δραστηριότητας υποδεικνύουν διαφορετικούς κύκλους του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της φάσης ταχείας κίνησης των ματιών, το στάδιο που συμβαίνει όταν βλέπουμε όνειρα.
Εβδομάδα 29 – Τα μόνιμα δόντια σχηματίζονται
Το μωρό σας έχει το μέγεθος του κεφαλιού ενός κουνουπιδιού. Τις επόμενες 11 εβδομάδες, το μωρό θα διπλασιάσει ή ακόμα και τριπλασιάσει το βάρος του. Καθώς όλο και περισσότερο λίπος εναποτίθεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, το ζαρωμένο δέρμα του εξομαλύνεται. Επίσης, τα μόνιμα δόντια του μωρού σας αρχίζουν να σχηματίζονται μέσα στα ούλα του. Τα επινεφρίδια του μωρού αρχίζουν την παραγωγή των ορμονών (ανδρογόνων και οιστρογόνων), οι οποίες διεγείρουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος στην μητέρα.
Εβδομάδα 30 – Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται
Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός μικρού. Μέχρι τώρα, η επιφάνεια του εγκεφάλου του μωρού σας ήταν ομαλή, αλλά τώρα αρχίζει να δημιουργεί «ρυτίδες» (που ονομάζεται περιελίξεις) έτσι ώστε να μπορεί να χωρέσει περισσότερα κύτταρα του εγκεφάλου. Τώρα που ο εγκέφαλος του μωρού και τα νέα κύτταρα λίπους του ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός του, οι τρίχες που καλύπτουν το σώμα του μωρού σας αρχίζουν να εξαφανίζονται. Ο μυελός των οστών του μωρού σας έχει αναλάβει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Εβδομάδα 31 – Οι αισθήσεις του μωρού αναπτύσσονται
Το μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος από ένα μάτσο πράσα. Ο εγκέφαλος εργάζεται υπερωρίες για να βοηθήσει στην όσο πιο γρήγορη ανάπτυξη του, κάνοντας συνδέσεις μεταξύ μεμονωμένων νευρικών κυττάρων με έναν υπερ-γρήγορο ρυθμό. Το μωρό σας τώρα επεξεργάζεται τις πληροφορίες, εντοπίζει το φως και δέχεται σήματα και από τις πέντε αισθήσεις του. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να μυρίσει τίποτα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται ακόμα βυθισμένο στο αμνιακό υγρό ενώ πρέπει να αναπνέει αέρα για να μπορεί να μυρίσει οτιδήποτε.
Εβδομάδα 32 – Το κεφάλι κάτω
Το μωρό σας έχει το μέγεθος μιας καρύδας. Σε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, όλα τα σημαντικά όργανα του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί πλήρως πλέον, εκτός από τους πνεύμονες. Αυτές τις μέρες είναι όλα σχετικά με την εξάσκηση όλων των δεξιοτήτων επιβίωσης: κατάποση, αναπνοή, κλοτσιές και πιπίλισμα. Το πεπτικό σύστημα του μωρού σας είναι διαμορφωμένο. Το δέρμα γίνεται λιγότερο διάφανο καθώς όλο και περισσότερο λίπος συσσωρεύεται κάτω από αυτό. Υπάρχει μια πιθανότητα το μωρό να πήρε θέση με το κεφάλι προς τα κάτω, τη θέση δηλαδή που απαιτείται κατά τη γέννηση.
Εβδομάδα 33 – Πλήρης ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος
Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός ανανά. Το αμνιακό υγρό έχει πλέον μειωθεί σημαντικά. Συνεπώς αντιλαμβάνεστε τις κλωτσιές του μωρού πιο έντονα. Τα οστά του μωρού γίνονται όλο και πιο σκληρά. Τα μόνα οστά, τα οποία διατηρούν ως ένα βαθμό την ελαστικότητά τους είναι τα οστά του κρανίου. Η ελαστικότητα του κρανίου είναι απαραίτητη, προκειμένου το κεφαλάκι να περάσει από τον κόλπο κατά το φυσιολογικό τοκετό.
Εβδομάδα 34 – Το μωρό έχει νύχια
Το μωρό σας έχει πλέον το μέγεθος ενός πεπονιού. Εάν το μωρό σας είναι αγόρι, τότε θα είστε ευτυχείς να ξέρετε ότι αυτή την εβδομάδα οι όρχεις του κατεβαίνουν από την κοιλιά του στο όσχεο. Τα νύχια στα δάχτυλα του έχουν μεγαλώσει πλήρως. Οι συσπάσεις Braxton-Hicks μπορεί να γίνουν αισθητές από νωρίς στην εγκυμοσύνη σας. Ακόμη και εάν αυτές οι παράτυπες, ανώδυνες συσπάσεις αυξηθούν αργότερα στην εγκυμοσύνη σας, θεωρούνται ως ψευδής συναγερμός και όχι ως τοκετός.
Εβδομάδα 35 – Σημαντική αύξηση βάρους
Με το μέγεθος ενός πεπονιού, το μωρό έχει αναπτύξει πλήρως τα νεφρά του και το συκώτι μπορεί να επεξεργαστεί τα απόβλητα. Οι περισσότερες από τις βασικές φυσικές εξελίξεις του έχουν πλέον ολοκληρωθεί και οι επόμενες εβδομάδες της εγκυμοσύνης θα έχουν ως στόχο της αύξηση του βάρους του. Ευτυχώς το κρανίο του μωρού παραμένει μαλακό. Και γιατί λέμε ευτυχώς; Γιατί αυτό θα διευκολύνει την έξοδο του μωρού από τη μήτρα σας κατά τον τοκετό. Με λιγότερο χώρο στη μήτρα τώρα, οι κινήσεις του μωρού έχουν μετατραπεί από κλωτσιές και γροθιές σε γυρίσματα και μικρά κουνήματα.
Εβδομάδα 36 – Η ανάπτυξη επιβραδύνεται
Η ανάπτυξη του μωρού θα δεχτεί μια επιβράδυνση τώρα, το κρανίο του δεν είναι η μόνη μαλακή δομή στο σώμα του. Τα περισσότερα από τα οστά και τους χόνδρους του είναι επίσης πολύ μαλακά. Πολλά από τα συστήματα του μωρού σας είναι αρκετά ώριμα από την άποψη της ζωής του στο εξωτερικό περιβάλλον. Η κυκλοφορία του αίματος, για παράδειγμα, έχει τελειοποιηθεί και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας έχει ωριμάσει αρκετά για να το προστατεύσει από μολύνσεις έξω από τη μήτρα. Άλλα συστήματα, ωστόσο, εξακολουθούν να χρειάζονται κι άλλη ανάπτυξη.
Εβδομάδα 37 – Προετοιμασία για τον τοκετό
Το μωρό έχει το μέγεθος ενός μεγάλου πεπονιού. Αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένο κάνοντας πρόβες για τη μεγάλη μέρα, προσομοιώνοντας την αναπνοή με εισπνοές και εκπνοές, πιπιλώντας τον αντίχειρα του, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια και κάνοντας περιστροφές από τη μία πλευρά στην άλλη. Το κεφάλι του μωρού κατά τη γέννηση θα έχει το ίδιο μέγεθος με τους γοφούς, την κοιλιά και τους ώμους του.
Εβδομάδα 38 – Σχεδόν έτοιμο για την μεγάλη έξοδο!
Το μωρό έχει το μέγεθος ενός μεγάλου πεπονιού. Μόνο δύο ακόμα εβδομάδες μένουν πριν το μωρό σας έρθει στον κόσμο σας. Οι πνεύμονες του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί και οι φωνητικές του χορδές είναι πλήρως ανεπτυγμένες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμο να επικοινωνεί μαζί σας μέσω του κλάματος και μέσω κραυγών. Οι πνεύμονες του θα συνεχίσουν να ωριμάζουν και να παράγουν επιφανειοδραστική ουσία, μια ουσία που θα εμποδίζει τους θύλακες του αέρα στους πνεύμονές του από το να προσκολληθούν, μόλις αρχίσει να αναπνέει.
Εβδομάδα 39 – Το δέρμα του μωρού γίνεται λευκό
Το μωρό σας ζυγίζει πλέον σχεδόν όσο ένα καρπούζι, και από τώρα το θεωρείται και επίσημα ένα τελειόμηνο βρέφος. Σε αυτό το σημείο, το μωρό έχει ρίξει το μεγαλύτερο μέρος της λευκή ουσίας που ονομάζεται vernix αλλά και το λεπτό χνούδι που είχε καλύψει το δέρμα του. Τώρα, το δέρμα του έχει πλέον οριστικά αλλάξει από ροζ σε λευκό χάρη σε ένα παχύτερο στρώμα λίπους που υπάρχει κάτω από το δέρμα του. Ενώ το σώμα του δεν αυξάνεται τόσο πολύ, ο εγκέφαλος του είναι ήδη 30 τοις εκατό μεγαλύτερος από ό,τι ήταν μόλις 4 εβδομάδες πριν.
Εβδομάδα 40 – Επίσημα το τέλος της εγκυμοσύνης
Το μωρό έχει το μέγεθος ενός καρπουζιού και ο πλακούντας εξακολουθεί να παρέχει τα αντισώματα που χρειάζεται για την καταπολέμηση των μολύνσεων κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Τα κύρια όργανα του μωρού σας είναι έτοιμο για την μεγάλη πρεμιέρα και θα σας ενημερώσει σύντομα όταν είναι έτοιμο να σας γνωρίσει. Η όραση του μωρού κατά τη γέννηση θα είναι λίγο θολή δεδομένου ότι δεν είναι σε θέση να εστιάσει σε πράγματα που βρίσκονται σε απόσταση, όμως το μωρό σας θα αναγνωρίσει αμέσως τον ήχο της φωνής σας αλλά και του συντρόφου σας.
Εβδομάδα 41 – Οι ορμόνες του στρες κάνουν καλό
Το μωρό σας δεν θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει μέχρι τις 42 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μόνο το 5% των βρεφών έρχονται την προβλεπόμενη ημερομηνία, το υπόλοιπο παίρνει ένα διάστημα και από τον 10 μήνα μέσα στη μήτρα. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, το μωρό σας θα παράγει περισσότερες ορμόνες του στρες από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή του. Οι ορμόνες αυτές θα βοηθήσουν το μωρό σας να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα και να θέσει σε λειτουργία όλα αυτά τα ένστικτα επιβίωσης που έκανε εξάσκηση τόσο καιρό. Επίσης, η πρώτη ανάσα απαιτεί πολύ περισσότερη προσπάθεια, διότι οι μικροσκοπικοί θύλακες του αέρα στους πνεύμονες πρέπει να είναι φουσκωμένοι, για πρώτη φορά, έτσι ώστε να καταφέρει να πάρει αναπνοή.
Εβδομάδα 42 – Αργοπορημένος τοκετός
Μολονότι είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα μωρό να φτάσει πέρα από την προβλεπόμενη ημερομηνία του τοκετού, εσείς και το μωρό σας θα πρέπει να έχετε κάποια επιπλέον παρακολούθηση αυτή την εβδομάδα. Όταν το μωρό είναι έτοιμο να έρθει στον κόσμο, το δέρμα του θα είναι στεγνό, με ρωγμές ή ζαρωμένο λόγω της προστατευτικής ουσίας vernix που έφυγε εβδομάδες πριν εν αναμονή του τοκετού. Το μωρό που καθυστέρησε να έρθει στον κόσμο θα έχει επίσης μεγαλύτερα νύχια, ενδεχομένως αρκετά μαλλιά και καθόλου χνούδι πάνω στο σώμα του. Δεδομένου ότι υπάρχει μια πιθανότητα ο πλακούντας σας να μην μπορεί να παρέχει όσο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά χρειάζεται το μωρό σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την πρόκληση τοκετού για να είναι ασφαλές.
Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή