Όταν η οικογένεια μαζεύεται στο τραπέζι: Τέσσερα σημαντικά οφέλη για τα παιδιά
Η παιδική διατροφή είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει κάθε οικογένεια, μιας και από αυτή εξαρτάται η σωστή και ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού, αλλά και η μετέπειτα εξέλιξη του κάθε παιδιού και το διατροφικό μοτίβο που θα παρουσιάσει ως ενήλικος. Άλλωστε, η διατροφή καθορίζει την υγεία, τόσο σωματική, όσο και ψυχική, όλων μας!
Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τα τέσσερα πιο σημαντικά οφέλη που παρέχουν τα οικογενειακά γεύματα στα παιδιά!
♦ Μειώνει τον κίνδυνο χρήσης ουσιών
Σύμφωνα με μελέτες, τα γεύματα που απολαμβάνει όλη η οικογένεια από κοινού όχι μόνο μειώνουν τις πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης στα παιδιά, αλλά επιπλέον τα “θωρακίζουν” απέναντι στην παρόρμηση να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή να καταναλώσουν αλκοόλ. Αυτό οφείλεται στην επικοινωνία που επιτυγχάνεται ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, όταν κάθονται σε ένα τραπέζι και μιλούν για την ημέρα τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εθισμού και Κατάχρησης Ουσιών του Πανεπιστημίου Columbia, σε σύγκριση με τους εφήβους που κάνουν συχνά γεύματα με τους γονείς τους (πέντε με επτά την εβδομάδα), εκείνοι που έχουν λιγότερο συχνά γεύματα (λιγότερα των τριών) έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκφράσουν την επιθυμία να δοκιμάσουν ναρκωτικά στο μέλλον. Όσο για τα παιδιά που τρώνε σπάνια με τους γονείς τους είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν ήδη δοκιμάσει αλκοόλ και μιάμιση φορά πιο πιθανό να έχουν καπνίσει κάνναβη. “Η μαγεία του οικογενειακού γεύματος δεν κρύβεται στο φαγητό, αλλά στην επικοινωνία και τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί” τονίζει η διευθύντρια του Κέντρου, Kathleen Ferrigno, και συνεχίζει: “Φυσικά, δεν υπάρχει καμία ακλόνητη εγγύηση πως τα παιδιά δεν θα δοκιμάσουν ποτέ ναρκωτικά ή αλκοόλ, αλλά η γνώση είναι δύναμη και όσα περισσότερα γνωρίζουν οι γονείς, τόσο καλύτερες πιθανότητες έχουν να μεγαλώσουν υγιή παιδιά”.
♦ Οδηγεί σε καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις
Όπως επισημαίνεται από την καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard Medical School, Anne Fishel: “Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως για τα μικρά παιδιά, η συζήτηση κατά τη διάρκεια του οικογενειακού γεύματος ενισχύει το λεξιλόγιό τους περισσότερο και από την ανάγνωση βιβλίων σε εκείνα. Τα νεαρά παιδιά έμαθαν 1000 σπάνιες λέξεις στο τραπέζι του φαγητού και μόλις 143 από τους γονείς που τους διαβάζουν βιβλία. Επιπλέον, τα παιδιά με ευρύ λεξιλόγιο διαβάζουν νωρίτερα και πιο εύκολα” και συνεχίζει: “Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, το σταθερό οικογενειακό γεύμα είναι ακόμη πιο σημαντική ένδειξη των υψηλών επιδόσεων στο σχολείο, σε σχέση με τα μαθήματα που παρακολουθούν, το διάβασμα στο σπίτι, τα αθλήματα και τα καλλιτεχνικά μαθήματα”.
♦ Μειώνει την παχυσαρκία και τις διατροφικές διαταραχές
Τα οικογενειακά γεύματα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να επιδείξουν οι γονείς ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο και να υποδείξουν στα παιδιά τους υγιείς διατροφικές συνήθειες. Σύμφωνα με έρευνα της ειδικού στις διατροφικέ διαταραχές Dr. Jess Haines: “Σε σύγκριση με εκείνα τα κορίτσια που έτρωγαν σπάνια ή ποτέ με τους γονείς τους, εκείνα που έτρωγαν τακτικά μαζί τους εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες διαταραχής στο φαγητό τους”. Μία άλλη μελέτη που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Minnesota και τον Dr. William J. Doherty έδειξε πως οι αμερικανικές οικογένειες (γονείς και παιδιά) εμφανίζουν λιγότερες τάσεις παχυσαρκίας όταν απολαμβάνουν συχνά κοινά γεύματα, χωρίς περισπασμούς στο τραπέζι. Επίσης, τα παιδιά τείνουν να τρέφονται πιο υγιεινά, σύμφωνα με το Harvard Medical School, όταν τρώνε με τους γονείς τους, αποφεύγοντας τα αναψυκτικά και τα τηγανητά φαγητά και επιλέγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
♦ Αυξάνει την αυτοεκτίμηση και τη δυναμική του παιδιού
Σύμφωνα με τους ερευνητές ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Emory, τα παιδιά που κάνουν συχνά οικογενειακά γεύματα “γνωρίζουν περισσότερα για την ιστορία της οικογένειάς τους και τείνουν να έχουν μεγαλύτερο αυτοσεβασμό, να αλληλεπιδρούν καλύτερα με τους συνομηλίκους τους και να είναι πιο δυναμικά σε αντίξοες συνθήκες”. Όπως εξηγείται στη μελέτη, στο οικογενειακό τραπέζι λέγονται οι ιστορίες για τους προγόνους και περνιούνται στα παιδιά και εφόσον οι γονείς δεν διστάζουν να μιλήσουν για τις δυσκολίες της ζωής, τότε τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αίσθηση ελέγχου.
Πηγή:tlife.gr