Όταν είναι η ώρα να κοιμηθεί και δεν θέλει!
Τι να κάνετε όταν έρχεται η ώρα της “μάχης” για να πάει στο κρεβάτι του!
Γνωρίζουμε καλά ότι ο ύπνος αποτελεί μία βασική ανάγκη του οργανισμού και είναι απαραίτητος για να αναπτυχθεί και να ωριμάσει το νευρικό σύστημα, εφόσον μόνο με τον ύπνο ξεκουράζεται και το νευρικό σύστημα και ο εγκέφαλος! Άρα, ο σωστός και ήρεμος ύπνος είναι βασική προϋπόθεση ζωής.
Η έλλειψη ύπνου έχει επιπτώσεις στη διάθεση, την υγεία, και τη δυνατότητα των παιδιών μας να μάθουν. Οι επιστήμονες επίσης σήμερα ερευνούν κατά πόσο διαταραχές του ύπνου που δεν έχουν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί, πιθανόν να είναι υπεύθυνες για το σύνδρομο διαταραχής ελλειμματικής προσοχής (διάσπαση προσοχής) και υπερκινητικότητας.
Παράλληλα, όταν τα παιδιά μένουν μέχρι αργά ξύπνια, το τεχνητό φως της λάμπας οδηγεί σε σύγχυση τον εγκέφαλο για το πότε ξεκινά η μέρα και πότε τελειώνει, οδηγώντας σε μονιμότερη διαταραχή τους νυχθημερήσιους ρυθμούς του παιδιού, ακόμα και όταν πια αυτό έχει μεγαλώσει.
Ωστόσο, όλοι οι γονείς θα συμφωνήσουν ότι το να βάλεις ένα παιδί για ύπνο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση! Το 35% των παιδιών κάτω των πέντε ετών δίνουν μάχη την ώρα που τα βάζουν για ύπνο και/ή ξυπνάνε κάμποσες φορές μέσα στη νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή για όλα τα μικρά παιδιά η ώρα κατά την οποία πρέπει να πάνε στο κρεβάτι για να κοιμηθούν είναι μια χρονική στιγμή χωρισμού από τους γονείς και για το λόγο αυτό θα κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν το χωρισμό την ώρα αυτή.
Και όμως υπάρχει λύση!
- Εξηγούμε στο παιδί, όσο μικρό και αν είναι, ότι το βράδυ όλοι κοιμόμαστε για να ξεκουραστούμε, ώστε να μπορούμε την επόμενη μέρα να κάνουμε ευχάριστα ό,τι θέλουμε.
- Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε σχετική ηρεμία, τουλάχιστον δύο ώρες πριν, παίζοντας ήρεμα παιχνίδια ή διαβάζοντας.
- Βρίσκουμε μία σταθερή ώρα που να πέφτει το παιδί για ύπνο και προσπαθούμε να την τηρούμε.
- Τα παιδιά αγαπάνε τη ρουτίνα γιατί τους δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας –π.χ. θέλουν να διαβάζουν συνεχώς το ίδιο παραμύθι!-, άρα καλό είναι να την ακολουθούμε πριν τον ύπνο.
- Ξεχωρίζουμε την ημέρα από τη νύχτα. Όταν είναι ώρα για ύπνο ή κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν έχουμε έντονα φώτα αναμμένα, ώστε το παιδί να καταλαβαίνει την αλλαγή.
- Του δίνουμε μαζί το αγαπημένο του αρκουδάκι ή παραμύθι και λέμε καληνύχτα σε όλους –και στα παιχνίδια αν θέλει!
- Φροντίζουμε να μην ζητήσει τίποτα αφότου έχει ξαπλώσει. Μπορούμε να το ρωτήσουμε από πριν εάν χρειάζεται κάτι –νερό για παράδειγμα-, ώστε να μην διψάει ή πεινάει και να του πούμε ότι θα μας ζητήσει ό,τι χρειαστεί πριν ξαπλώσει.
- Το καθησυχάζουμε, του λέμε ότι είμαστε κοντά του εάν κάτι χρειαστεί και του δημιουργούμε τοαίσθημα της ασφάλειας.
- Εάν το κοιμίσουμε αγκαλιά του περνάμε το μήνυμα ότι δεν είναι ικανό να κοιμηθεί μόνο του και ότι για όλα μας χρειάζεται, άρα δεν το βοηθάμε να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του. Ένα παιδί που νιώθει ασφαλές κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν χρειάζεται κάποιον να το κοιμίσει, εκτός και αν τουσυμβαίνει κάτι. Άλλωστε, εάν το κοιμίσουμε αγκαλιά και ξυπνήσει τη νύχτα στο κρεβάτι του, μπορεί να τρομάξει!
- Προσοχή τι έχουν δει στην τηλεόραση ή τι συζητήσεις έχουν ακούσει! Εάν είναι ταραγμένα δεν μπορούν να κοιμηθούν εύκολα, όπως και εμείς άλλωστε!
Δεν ξεχνάμε ότι τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν ασφάλεια στον ύπνο και όχι παρατημένα. Το να μην «κοιμίσω» ένα παιδί δεν σημαίνει ότι «το παρατάω». Μπορώ απλά να το καθησυχάσω.
Τέλος, στόχος μας είναι να συνδυάσουν τα παιδιά τον ύπνο με ωραία πράγματα και να πιστέψουν ότι είναι το ξεκίνημα για κάτι ευχάριστο και όχι απλά ο αποχωρισμός από τη μαμά. Έτσι, θα αρχίσουν σιγά σιγά να πηγαίνουν ευκολότερα για ύπνο. Στόχος μας δενείναι να κοιμηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουνμια όσο το δυνατόν πιο υγιή προσωπικότητα.
Αρετή Κυπραίου,
Ψυχολόγος M.Sc.,
Ομάδων Γονέων, Ατομική Συμβουλευτική Γονέων
Πηγή: childit.gr