Είναι έτσι η εποχή που είσαστε αναγκασμένη να λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι και να περνάτε ελάχιστο χρόνο με το παιδί σας, κάτι που πληγώνει και τους δυο σας αφόρητα. Ακόμα και μέσα σε αυτό το στενό πλαίσιο όμως λύσεις υπάρχουν!
- Πρωτίστως-και με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η ηλικία του παιδιού σας-θα πρέπει να του εξηγήσετε γιατί λείπετε τόσες ώρες από το σπίτι και κυρίως ότι είναι αναπόφευκτο. Αυτή η συζήτηση είναι απαραίτητη για να μη θεωρήσει ότι κάπου έχει φταίξει και εκείνο.
- Ξεκαθαρίστε του ότι αν ήταν στο χέρι σας, θα ήσασταν όλη μέρα μαζί να παίζετε και να γελάτε. Ταυτόχρονα, δώστε του την ευκαιρία να σας εκφράσει συναισθήματα και σκέψεις για τη συγκεκριμένη κατάσταση.
- Αποφύγετε να δώσετε υποσχέσεις για περισσότερο χρόνο μαζί του, αν δεν είσαστε σίγουροι ότι μπορείτε να τις τηρήσετε. Αν δημιουργήσετε προσδοκίες στο παιδί και δε γίνουν πράξη, η απογοήτευση που θα νιώσει θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
- Για τις περιπτώσεις που είσαστε απασχολημένη με δουλειές του σπιτιού, προτείνετε στο παιδί να σας βοηθήσει μόνο και μόνο για να περάσετε χρόνο μαζί, έστω κι έτσι. Εκτός κι αν προτιμάει να παίξει μόνο του στο δωμάτιο μέχρι να τελειώσετε.
- Προσπαθήστε να βρείτε έστω και λίγα λεπτά παραπάνω να αφιερώσετε στο παιδί. Δεν είναι κάτι σπουδαίο να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα το πρωί ή να καταπιαστείτε λίγο αργότερα με μια δουλειά του σπιτιού, αν είναι για το καλό του μικρού σας!
- Ακόμα και κάποιες απλές κινήσεις, κάποια συμβολικά και πρωτότυπα δωράκια παίζουν το ρόλο τους στην ψυχολογία του παιδιού. Αφήστε του ένα γλυκό σημείωμα στο τραπέζι της κουζίνας ή ένα καινούριο αρκουδάκι στο μαξιλάρι του λίγο πριν φύγετε για τη δουλειά. Όσο και απλά να σας φαίνονται, το παιδί θα σας νιώθει κοντά του όσες ώρες λείπετε.
ΠΗΓΗ: mother.gr