Όταν το τηλεφώνημα με την μαμά μας ηρεμεί όσο μια αγκαλιά της!
Είτε είστε 10 χρονών είτε 45 έχετε κάτι κοινό. Στα «δύσκολα» αναζητάτε την παρηγοριά της μαμάς. Που κακά τα ψέματα αποτελεί βάλσαμο για όποιο πρόβλημα ή στεναχώρια σας ταλαιπωρεί. Τι γίνεται όμως όταν η μαμά βρίσκεται μακριά; Μπορεί ένα τηλεφώνημα να υποκαταστήσει τη μητρική αγκαλιά; Μάλλον ναι, αναφέρουν οι επιστήμονες…
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€
[babyPostAd]Υπάρχει ένας συμμαθητής σας στο σχολείο που σας έχει κάνει τη ζωή κόλαση. Όμως, όταν επιστρέφετε στο σχολείο, τα διηγείστε όλα στη μαμά και ξαφνικά το πρόβλημα μοιάζει ασήμαντο. Μερικά χρόνια αργότερα, ο δύστροπος διευθυντής, απαιτεί από εσάς όλο και περισσότερα με αποτέλεσμα το 8ωρο στο γραφείο να μοιάζει εφιαλτικό. Που θα ξεθυμάνετε; Μα φυσικά στη μαμά, που σε όποια ηλικία και αν βρίσκεστε αποτελεί το ασφαλέστερο «καταφύγιο» για να αντιμετωπίσετε τις καταιγίδες της ζωής.
Τι γίνεται όμως όταν ως ενήλικες πλέον εσείς ζείτε μακριά από τους γονείς σας; Πως μπορεί η μαμά να σας παρηγορήσει από απόσταση; Μα φυσικά, μέσω ενός τηλεφώνου, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Όσο και αν ακούγεται περίεργο είναι πέρα για πέρα αποτελεσματικό, όπως μαρτυρά η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Ουινσκόνσιν.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή, η φωνή της μητέρας από το τηλέφωνο δρα εξίσου ανακουφιστικά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού που χρειάζεται παρηγοριά. Οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες αλλά και της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης και της ζεστασιάς σε 61 εθελόντριες ηλικίας από 7 έως 12 ετών.
Προκειμένου να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα, οι επιστήμονες έκαναν το ακόλουθο πείραμα. Ζήτησαν από τα κορίτσια να παρακολουθήσουν μια ταινία και στη συνέχεια να την παρουσιάσουν μπροστά σε κοινό, μια διαδικασία που σίγουρα θα ανέβαζε τα επίπεδα του άγχους τους.
Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Το ένα τρίτο των παιδιών προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο άγχος έτρεξε να βρει παρηγοριά στην αγκαλιά της μαμάς του. Μια άλλη κατηγορία παιδιών τηλεφώνησαν στη μητέρα τους για να τα καθησυχάσει ενώ η τρίτη ομάδα απλά παρακολούθησε την ταινία και την παρουσίασε στο κοινό.
Κατόπιν, οι επιστήμονες πήραν δείγμα σάλιου των παιδιών από όλες τις ομάδες προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα των ορμονών. Εκεί λοιπόν διαπιστώθηκε, πως η κορτιζόλη που συνδέεται άμεσα με το στρες είχε αυξηθεί σε όλα τα παιδιά που παρουσίασαν την ταινία μπροστά σε κοινό. Ωστόσο, μισή ώρα μετά την παρουσίαση, η κορτιζόλη έπεσε στα φυσιολογικά της επίπεδα σε όσα παιδιά είχαν τρέξει στην αγκαλιά της μητέρας τους για παρηγοριά.
Σε όσα παιδιά είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο με τη μητέρα τους, η κορτιζόλη έπεσε περίπου μία ώρα μετά την παρουσίαση ενώ στα παιδιά που δεν είχαν καμία απολύτως επαφή με τη μητέρα (ούτε καν τηλεφωνική), η κορτιζόλη παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα για αρκετές ώρες μετά το πείραμα.
Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα και στη μελέτη της ορμόνης ωκυτοκίνης. Η ορμόνη της «ζεστασιάς» και της αγάπης εκτοξεύτηκε σε όσα παιδιά έτρεξαν αμέσως στη μητρική αγκαλιά ενώ σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα κινήθηκε για αρκετές ώρες και σε όσα είχαν απλά επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη μητέρα τους. Αντίθετα, η ωκυτοκίνη, παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όσα παιδιά δεν είχαν καμία επαφή με τη μητέρα τους.
Η ορμόνη της αγκαλιάς
Μια εξαιρετικά αναγκαία για τον άνθρωπο αλλά και για όλα τα θηλαστικά είναι η ορμόνη ωκυτοκίνη, που πολλές φορές απαντάται και ως η «ορμόνη της αγκαλιάς».
Παρέχει ένα αίσθημα ζεστασιάς, εμπιστοσύνης και ανακούφισης και εκκρίνεται όχι μόνο στις περιπτώσεις γονεϊκής σχέσης αλλά και σε σχέσεις ερωτικές ή φιλικές.
Και ενώ εδώ και χρόνια οι ερευνητές γνωρίζουν την ύπαρξη της ωκυτοκίνης και την επίδρασή της στον οργανισμό, αυτό που αγνοούσαν είναι πως η ορμόνη αυτή ανακουφίζει τον οργανισμό μόνο με την φυσική παρουσία και επαφή (π.χ. με την αγκαλιά).
Με τη νέα έρευνα, αποδείχθηκε, πως την φυσική επαφή μπορεί υποκαταστήσει και η φωνή –αν και σε μικρότερο βαθμό- και οι λέξεις να έχουν σχεδόν την ίδια επίδραση με μια αγκαλιά, ένα φιλί ή ένα χάδι.
Λιλή Καρακώστα
Πηγή: sciencearchives.wordpress.com