Παχυσαρκία: Η μικρή αλλαγή στη διατροφή που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο
Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που ακολουθούν διατροφή με πολλές φυτικές τροφές και λίγα ζωικά προϊόντα είναι καλύτερα προστατευμένοι από την παχυσαρκία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας ολλανδικής μελέτης.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
Οι ειδικοί ανέλυσαν τις απαντήσεις τριών υποομάδων συμμετεχόντων σε διατροφικά ερωτηματολόγια, διαμορφώνοντας τον δείκτη φυτοφαγίας έναντι των ζωικών τροφίμων. Οι συμμετέχοντες κέρδιζαν πόντους αν έτρωγαν φυτικές τροφές, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, ενώ τους αφαιρούνταν πόντοι αν έτρωγαν κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά.
Όσο υψηλότερο το σκορ, τόσο μεγαλύτερη η συμμόρφωση στη φυτοφαγία και λιγότερα τα ζωικά τρόφιμα.
Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε τελικά ότι, το υψηλότερο σκορ φυτοφαγίας συντελούσε μακροπρόθεσμα σε χαμηλότερο ΔΜΣ, κυρίως χαμηλότερο σωματικό λίπος, μετά την συνεκτίμηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, της μόρφωσης, της κοινωνικοοικονομικής προέλευσης και των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας.
Συγκριτικά με τα άτομα που είχαν μηδενικό σκορ, όσοι είχαν σκορ 10 είχαν 0,70 kg/m² χαμηλότερο ΔΜΣ και 0,62 kg/m² χαμηλότερη λιπώδη μάζα.
Για την επίτευξη του 10 στο σκορ αρκούσε να αντικαταστήσει κανείς 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα με 200 γραμμάρια λαχανικών. Ομοίως, το υψηλό σκορ σχετιζόταν με μικρότερη περίμετρο μέσης.
Τα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βιέννη.
Πηγή: onmed.gr