Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: «Ο κόσμος που μας δάνεισαν τα παιδιά μας…»

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: «Ο κόσμος που μας δάνεισαν τα παιδιά μας…»

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Στις 20 Νοεμβρίου 1989, η η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και κατ’ επέκταση η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των παιδιών, υιοθετώντας και επισήμως, τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού (το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών με παγκόσμια νομικά δεσμευτική ισχύ).

[babyPostAd]Από τότε, η σημερινή μέρα (20η Νοεμβρίου) έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, μέρα αφιερωμένη στα παιδιά.

Τα πενήντα τέσσερα άρθρα της Σύμβασης ορίζουν τους βασικούς κώδικες-αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η ευημερία των παιδιών, που χρονολογικά ορίζεται από 0-18 ετών και έχουν επικυρωθεί από σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου (εκτός από τις ΗΠΑ και τη Σομαλία). Πρωταρχικοί σκοποί είναι να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας, διακρίσεων, σεξουαλικής κακοποίησης, εμπορικής εκμετάλλευσης, αλλά και παράνομης διακίνησης (trafficking). Με την επικύρωση της Σύμβασης οι κυβερνήσεις δεσμεύονται οτι τα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν σε ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης με πρόσβαση στην εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη.

Τα άρθρα που περιέχει η Σύμβαση μπορούν να ομαδοποιηθούν, σύμφωνα με τη Unicef, σε τέσσερις ευρύτερες κατηγορίες:

-Δικαιώματα Επιβίωσης
Kαλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.
-Δικαιώματα Προστασίας
Aπαιτούν τα παιδιά να προφυλλάσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Καλύπτουν θέματα όπως ειδική φροντίδα για προσφυγόπουλα, βασανιστήρια, κακοποίηση στο σωφρονιστικό σύστημα, ανάμειξη σε εμπόλεμες διαμάχες, εργασία ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση.
-Δικαιώματα Ανάπτυξης – Εξέλιξης
Συμπεριλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.
-Δικαιώματα Συμμετοχής
Eπιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περικλείουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά.

9fbe4e2eac70e49c8e1a38df40302389
Με αφορμή λοιπόν, τη σημερινή μέρα, όλοι θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τα «αυτονόητα» της δημοκρατικής κοινωνίας στην οποία ζούμε, πόσο μάλλον αυτά που αφορούν τα παιδιά. Το αυτονόητο της ανθρώπινης ύπαρξης και ψυχής, το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη και έκφραση, στο σεβασμό, στην ισότητα, στην προστασία , στην πληροφόρηση, στην εκπαίδευση, στον ελεύθερο χρόνο, στην υγεία, στη συμμετοχή, στην ανάπτυξη. Γιατί μην ξεχνάς όπως λέει και μία αφρικανική παροιμία πως: «Ο κόσμος δεν μας προσφέρθηκε απ’ τους γονείς μας, μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας» και όταν σπέρνεις αγάπη, τα πράγματα είναι πιο ευοίωνα!

Πηγή: queen.gr

Διαβάστε ακόμη:

20/11: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Όλα τα μη αναγνωρισμένα γονεϊκά δικαιώματα που θα έπρεπε να αναγνωριστούν!

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.Τι πρέπει να γνωρίζετε: