Παιδί και Σοκολάτα

Η σοκολάτα αποτελεί ένα ιδιαίτερα αγαπημένο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται ευτυχισμένες στιγμές της παιδικής τους ηλικίας κατά τις οποίες κατανάλωναν σοκολάτα. Ωστόσο το όριο μεταξύ ασφαλούς κατανάλωσης και υπερβολής είναι για πολλούς γονείς δύσκολο να καθοριστεί, με αποτέλεσμα είτε να κακομαθαίνουν τα παιδιά τους, είτε να τα έχουν σε συνεχή περιορισμό. Ποια από τις δύο πρακτικές είναι η σωστότερη; Η απάντηση είναι μάλλον εύκολη: καμία από τις δύο. Γιατί όμως;

Καταρχήν η σοκολάτα είναι δημοφιλής κυρίως για τη νόστιμη γεύση και τη βελούδινη υφή της. Από διατροφικής πλευράς, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και φλαβονοείδη (αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων). Επίσης δίνει ενέργεια (θερμίδες), οπότε για παιδιά τα οποία έχουν χαμηλό σωματικό βάρους μπορεί (και πάλι με μέτρο) να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ενεργειακής τους πρόσληψης.

Από την άλλη βέβαια, η σοκολάτα είναι πλούσια σε λιπαρά (στην πλειοψηφία τους κορεσμένα), σάκχαρα και περιέχει σχετικά μικρή ποσότητα καφεΐνης. Είναι ενδιαφέρον ότι τα κορεσμένα λιπαρά της σοκολάτας δεν φαίνεται να επηρεάζουν την χοληστερόλη αίματος, όμως  τα απλά σάκχαρα που περιέχει ευνοούν την τερηδόνα, ενώ η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις (για τα παιδιά πάνω από 100mg ημερησίως) μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία και αϋπνία.

 

Μαύρη

(1 πλάκα 100 γρ.)

Γάλακτος

(1 πλάκα 100 γρ.)

Άσπρη

(1 πλάκα 100 γρ.)

Ενέργεια (kcal)

546

535

539

Πρωτεΐνη (γρ.)

4.9

7.7

5.9

Υδατάνθρακες (γρ.)

61.2

59.4

59.2

Σάκχαρα (γρ.)

47.9

51.5

59

Λίπη (γρ.)

31.3

29.7

32.1

Κορεσμένα λίπη (γρ.)

18.5

8.5

19.4

Φυτικές ίνες (γρ.)

7.0

3.4

0.2

Καφεΐνη (mg)

43

20

0

Ασβέστιο (mg)

56

189

199

Μαγνήσιο (mg)

146

63

12

Φώσφορος (mg)

206

208

176

Σίδηρος (mg)

8.02

2.35

0.24

Πηγή: USDA Nutrient Database for Standard Reference (SR22)

Για περισσότερα εδώ

πηγή:parents.gr –Μαρία ΚολοτούρουΕθελοντική επιστημονική συνεργάτης στο φόρουμ της ΕΕΕΓ