Ξεκινάτε τώρα την στέρεα τροφή του μωρού σας; Δείτε ποιες τροφές πρέπει να του δώσετε.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους του TheHealthLab.gr oι ανησυχίες σχετικά με πιθανές αλλεργικές επιδράσεις είναι ο κοινός λόγος για τον οποίο οι οικογένειες περιορίζουν ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ελεγχόμενες μελέτες που να δείχνουν ότι οι περιοριστικές δίαιτες έχουν αποτέλεσμα παρεμπόδισης της αλλεργίας. Επομένως, τα μικρά παιδιά μπορούν να καταναλώσουν μια ποικιλία από τρόφιμα από την ηλικία των έξι μηνών, συμπεριλαμβανομένου του αγελαδινού γάλακτος, των αυγών, των φιστικιών, των ψαριών και των οστρακοειδών.
Μπορούν να εισαχθούν αλλεργιογόνα τρόφιμα οποιαδήποτε στιγμή αφού ξεκινήσει η χορήγηση συμπληρωματικής τροφής στο βρέφος μετά τους 4 μήνες.
Βρέφη με υψηλό κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια (βρέφη με σοβαρό έκζεμα, αλλεργία στα αυγά ή και τα δύο) πρέπει να κάνουν εισαγωγή στα φιστίκια μεταξύ 4 και 11 μηνών, μετά από αξιολόγηση από έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο ειδικό. Η γλουτένη μπορεί να εισαχθεί μεταξύ 4 και 12 μηνών αλλά η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων θα πρέπει να αποφευχθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων εισαγωγή της και αργότερα κατά τη βρεφική ηλικία.
Οι χορτοφαγικές δίαιτες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την κατάλληλη ιατρική ή διαιτητική επίβλεψη. Επί χορτοφαγικής διατροφής ή άλλων ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών της οικογένειας, και ιδίως των πιο αυστηρών και περιοριστικών εξ’ αυτών (π.χ. vegan), το βρέφος θα πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα ώστε να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, σιδήρου, ψευδάργυρου, φυλλικού οξέος, ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών και ασβεστίου, ενώ παράλληλα να έχει τακτική παιδιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση.
Σημαντικές τροφές που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά είναι:
1Μητρικό γάλα
συνεχίζει να παρέχει ενέργεια και υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά – έως 23 μηνών
2Βασικά τρόφιμα
παρέχουν ενέργεια, μερικές πρωτεΐνες (μόνο τα δημητριακά) και βιταμίνες
Παραδείγματα: δημητριακά (ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, κεχρί, κινόα), ρίζες (μανιόκα, πατάτες) και αμυλούχα φρούτα
3Τρόφιμα ζωικής προέλευσης
παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες
Παραδείγματα: συκώτι, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά (δεν είναι καλή πηγή σιδήρου)
4Γαλακτοκομικά προϊόντα
παρέχουν πρωτεΐνες, ενέργεια, τις περισσότερες βιταμίνες (ιδιαίτερα βιταμίνη Α και φολικό), ασβέστιο
Παραδείγματα: γάλα, τυρί, γιαούρτι
5Πράσινα φυλλώδη και λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα
παρέχουν βιταμίνες Α, C, φολικό οξύ
Παραδείγματα: σπανάκι, μπρόκολο, καρότα, κολοκύθες, γλυκοπατάτες
6Όσπρια
παρέχουν πρωτεΐνες (μέτριας ποιότητας), ενέργεια, σίδηρο (όχι καλά απορροφήσιμο)
Παραδείγματα: φασόλια, ρεβίθια, φακές, φασόλια μαυρομάτικα
7Έλαια και λίπη
παρέχουν ενέργεια και απαραίτητα λιπαρά οξέα
Παραδείγματα: ελαιόλαδο, έλαια (κατά προτίμηση σογιέλαιο ή κραμβέλαιο), μαργαρίνη, βούτυρο ή το λαρδί