Παιδί μου τι θα γίνεις, όταν μεγαλώσεις;
Η κλασική ερώτηση που κάνουμε στα παιδιά και εκείνα, όταν είναι μικρά, επηρεασμένα από τους γονείς ή τους φίλους τους απαντούν ανάλογα, γιατρός, δάσκαλος, αστροναύτης.
Πλέον, ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι απλός. Θεωρώ πως ένα παιδί, δεν είναι σωστό να επιλέγει μόνο μία κατεύθυνση στη ζωή του. Δεν είναι τυχαίο πως μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού ωθούν τους φοιτητές τους να κάνουν επιπρόσθετες σπουδές και σε άλλα αντικείμενα που δείχνουν αντιφατικά μεταξύ τους. Είναι όμως;
Γιατί οι γυναίκες μισούν το σώμα τους;
Όταν η κόρη μίας φίλης μου πέρασε στο Πολυτεχνείο στον τομέα των Η/Υ και παράλληλα γράφτηκε σε μία σχολή μόδας, όλοι απορούσαν. Και όμως, η μόδα σήμερα περνά μέσα από το διαδίκτυο και σαφέστατα δυο φαινομενικά αντιφατικές σπουδές μπορούν να τις εξασφαλίσουν ένα σπουδαίο μέλλον. Αλλά ας μην το πάμε και μακριά. Το τι αρέσει μόνο σε ένα παιδί δεν αρκεί για να του εξασφαλίσει τη διαβίωση. Σήμερα που η ανεργία χτυπάει κόκκινο, κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν, επειδή στο παρελθόν είχαν στραφεί σε πολλές κατευθύνσεις.
Αξίζει λοιπόν να δούμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό με άλλη οπτική. Αν ένα επάγγελμα ανοίγει πολλούς διαφορετικούς αλλά συνάμα παράλληλους δρόμους. Αν ανοίγει κυρίως τα φτερά δίνοντας ώθηση στα παιδιά να δημιουργήσουν ένα ευτυχισμένο μέλλον.