Εμβόλιο εναντίον μηνιγγιτιδοκόκκου Β: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Εμβόλιο εναντίον μηνιγγιτιδοκόκκου Β: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

child-vaccines

Αξίζει το κόπο να εμβολιάσω το παιδί μου με το νέο εμβόλιο μηνιγγίτιδας εναντίον του Μηνιγγιτιδοκόκκου  Β;

ΧΡΥΣΟ βραβείο στην κατηγορία «Top Branded Export Product 2016» για την εταιρία που μεγάλωσε χιλιάδες μωρά στη χώρα μας!

[babyPostAd]Το μικρόβιο που ονομάζεται μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή / και σηψαιμία (βαριά μόλυνση όλου του ανθρωπίνου σώματος). Υπάρχουν πέντε διαφορετικές  οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y) για το ίδιο μικρόβιο.

Όλες οι ηλικίες μπορεί να προσβληθούν, αλλά πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι, και οι νεαροί  ενήλικες.

Πριν από 12 περίπου χρόνια, άρχισε να διατίθεται το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιδοκόκκου C. Αργότερα είχαμε στη διάθεση μας  το τετραδύναμο εμβόλιο A,C,W-135 και Y. Η χρήση των δυο αυτών εμβολίων μείωσε αποτελεσματικά  τις λοιμώξεις (μηνιγγίτιδα και σηψαιμία) από αυτές τις οροομάδες μηνιγγιτιδοκόκκου.   Παράλληλα όμως αυξήθηκε η συχνότητα λοιμώξεων από την  οροομάδα B που σε μερικές χώρες είναι πάνω από 90%. (Αγγλία, Φιλανδία, Ισπανία, Ελλάδα κ.α.). Τα δεδομένα που έχουμε για την Κύπρο σε σχέση με τη μηνιγγίτιδα είναι: Μηνιγγίτιδα από τον τύπο B 74%, από τον τύπο C 21% και από τον τύπο Y 5%. Το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, λέγεται Bexsero (MEN B – 4CV). Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της τεχνολογίας «Reverse Vaccinology»  που περιλαμβάνει αποκωδικοποίηση της αλληλουχίας του γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β για τον εντοπισμό δυνητικών αντιγόνων.

Γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου με το εμβόλιο Μηνιγγιτιδοκόκκου  Β

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β διαγιγνώσκεται δύσκολα. Η  εξέλιξη της αρρώστιας είναι πολύ γρήγορη με αποτέλεσμα, 10% από τους ασθενείς να πεθαίνουν μέσα στις πρώτες  24 – 48 ώρες από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων παρά την έγκαιρη διάγνωση και εντατική θεραπεία.

Επιπλέον, 20% των ατόμων που επιβιώνουν εμφανίζουν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληψία, απώλεια της ακοής, ακρωτηριασμοί και μαθησιακές δυσκολίες.

Τι περιέχει το εμβόλιο εναντίον Μηνιγγιτιδοκόκκου  Β;

Το εμβόλιο περιέχει τέσσερα αντιγόνα της οροομάδας Β:

  1. NadA: neisserial adhesin A: Προάγει την προσκόλληση και την διείσδυση επιθηλιακών  κυττάρων.
  2. fHbp: factor H binding protein: Δεσμεύει τη βακτηριακή σιδηροφόρο εντεροβακτίνη και τον παράγοντα Η (βακτηριακή επιβίωση).
  3. NHBA: neisserial heparin-binding antigen: δεσμεύει την ηπαρίνη, που μπορεί να αυξήσει την βακτηριακή αντίσταση στον ορό.
  4. NZPorA 1.4: porin A: Μείζων κυστική πρωτεΐνη της  εξωτερικής μεμβράνης για την  παραγωγή αντισωμάτων.

Τα 3 πρώτα αντιγόνα περιέχονται σε ποσότητα 50 μg και το τέταρτο σε ποσότητα 25 μg. Όλα προσροφημένα σε υδροξείλιο του αργιλίου. Η χρήση πολλών αντιγόνων εγγυάται την καλύτερη προστασία. Το εμβόλιο είναι ισχυρά ανοσογόνο σε όλες τις ηλικίες, με καλή ανοχή.

Είναι το εμβόλιο αποτελεσματικό;

Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου καθορίζεται από πολλού παράγοντες.

  1. Πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση παράγει («ανοσογονικότητα» του), δηλαδή αν παράγονται αντισώματα από το εμβόλιο εναντίον του μικροβίου και πόσο καιρό διαρκούν.
  2. Πόσο ευρέως καλύπτει τα στελέχη του μικροβίου που προκαλούν ασθένειες στη χώρα που κυκλοφορεί.

Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απάντηση σε βρέφη, νήπια και εφήβους.

Μπορεί το εμβόλιο να χορηγηθεί μαζί με άλλα εμβόλια;

Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα αλλά σε διαφορετικό σημείο με εμβόλια που περιέχουν Τέτανο, Διφθερίτιδα, Κοκίτη, Αιμόφιλο Ινφλουέντσας τύπου Β, Πολιομυελίτιδας,  Ηπατίτιδας Β, Πνευμονιοκόκκου, Ιλαράς, Παρωτίτιδας, Ερυθράς και Ανεμοβλογιάς.

Μπορεί το εμβόλιο να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού;

Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Είναι το εμβόλιο ασφαλές; Ποιες είναι οι πιο συχνές επιπλοκές;

Το εμβόλιο είναι ασφαλές παρά το γεγονός ότι πιθανό να προκαλεί πιο συχνές τοπικές αντιδράσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια.

Οι πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου είναι:

  • Πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο ή σκληρότητα του δέρματος στο σημείο της ένεσης.
  • Πυρετός, ανορεξία, μυϊκοί πόνοι, ευερεθιστότητα, υπνηλία και εξανθήματα

Πόσες δόσεις του εμβολίου χρειάζονται;

  • Βρέφη 2-5 μηνών: 3 δόσεις + 1 αναμνηστική δόση. Τα διαστήματα μεταξύ των δόσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μήνας.  Αναμνηστική δόση χορηγείται στην ηλικία 12-23 μηνών.
  • Παιδιά 6-11 μηνών: 2 δόσεις + 1 αναμνηστική δόση. Τα διαστήματα μεταξύ των δόσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μήνες. Αναμνηστική δόση χορηγείται στην ηλικία 12-23 μηνών.
  • Παιδιά 12-23 μηνών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα δύο  μηνών 1 αναμνηστική δόση. Αναμνηστική δόση χορηγείται μετά από  12-23 μήνες.
  • Παιδιά 2-10 ετών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 2  μηνών.
  • Έφηβοι και ενήλικες από 11 χρονών και άνω: 2 δόσεις, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 1 μηνός.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο εναντίον του Μηνιγγιτιδοκόκκου Β;

Το κόστος του εμβολίου παίζει σημαντικό ρόλο στο να αποφασίσει κάποια χώρα μαζικό εθνικό εμβολιασμό (Η Αγγλία έχει αποφασίσει να περιλάβει το εμβόλιο αυτό στο σχήμα εμβολιασμού του παιδιού πληθυσμού της).  Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κοινή γραμμή από όλες τις χώρες. Όλοι όμως συμφωνούν ότι το εμβόλιο αυτό είναι χρήσιμο να χορηγείται στις εξής κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

  1. Βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 χρονών
  2. Έφηβοι ηλικίας 15-19 χρονών
  3. Παιδιά που έχουν κάποιο ανοσολογικό έλλειμα (μειωμένο αμυντικό σύστημα) όπως για παράδειγμα, ανατομική ή λειτουργική ασπληνία, διαταραχές του συμπληρώματος κτλ.

Σε ατομικό επίπεδο, η απόφαση λαμβάνεται από το παιδίατρο και τους γονείς του παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό κόστος σε σχέση με το όφελος που μπορεί να έχει το παιδί μετά από ένα τέτοιο εμβολιασμό.

Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

Πηγή: paidiatros.com

Διαβάστε ακόμη:

Μηνιγγίτιδα Β: Ερώτηση πότε θα ενταχθεί το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα

Μηνιγγίτιδα Β: Στην τελική ευθεία η απόφαση για το εμβόλιο – Ποιες εξαιρέσεις θα υπάρξουν

Τι να κάνεις για να μειώσεις έως και 100% τις ιώσεις