Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πρώτα παιδικά δοντάκια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πρώτα παιδικά δοντάκια

πρώτα παιδικά δοντάκια

Γράφει η οδοντίατρος
Ράνια Νικολοπούλου

Τα παιδικά δοντάκια είναι τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και ονομάζονται νεογιλά. Ο συνολικός τους αριθμός είναι είκοσι, δέκα στην άνω και δέκα στην κάτω γνάθο.
Σχηματισμός, εμφάνιση και αντικατάσταση

ΧΡΥΣΟ βραβείο στην κατηγορία «Top Branded Export Product 2016» για την εταιρία που μεγάλωσε χιλιάδες μωρά στη χώρα μας!

[babyPostAd]Ο σχηματισμός των νεογιλών δοντιών ξεκινάει ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης και συνεχίζεται στο εσωτερικό των γνάθων καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , καθώς και τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση.

Η ανατολή των δοντιών (η μετακίνησή τους δηλαδή, από το εσωτερικό των γνάθων προς τη στοματική κοιλότητα) αρχίζει συνήθως μεταξύ 6ου και 9ου μήνα, ενώ η νεογιλή οδοντοφυΐα ολοκληρώνεται μέχρι να συμπληρώσει το παιδί τον 3ο χρόνο.

Τα νεογιλά θα παραμείνουν στο στόμα μέχρι τα 6 χρόνια του παιδιού, οπότε θα αρχίσουν σταδιακά να αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια, μέχρι να συμπληρωθεί ο 12ος-13ος χρόνος.

Οι χρόνοι ανατολής των νεογιλών δοντιών, μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί  ενώ η σειρά με την οποία εμφανίζονται στο στόμα, αν και πιο σταθερή, ενίοτε παρουσιάζει αποκλίσεις.

Έτσι πρώτα αναμένονται οι κεντρικοί τομείς της κάτω γνάθου, στη συνέχεια εμφανίζονται οι κεντρικοί και οι πλάγιοι τομείς της άνω, αμέσως μετά οι πρώτοι γομφίοι άνω και κάτω γνάθου, κατόπιν οι κυνόδοντες και τέλος οι δεύτεροι γομφίοι σε κάτω και άνω γνάθο αντίστοιχα.

Ανατομικά

Ανατομικά τα νεογιλά δόντια είναι ίδια με τα μόνιμα. Αποτελούνται από μύλη (το τμήμα του δοντιού που φαίνεται στο στόμα ) και από ρίζα (το τμήμα που βρίσκεται κάτω από τα ούλα). Η πρώτη απαρτίζεται από αδαμαντίνη εξωτερικά και οδοντίνη εσωτερικά, ενώ η δεύτερη από οστεΐνη. Στο εσωτερικό τους βρίσκεται το ζωντανό τμήμα του δοντιού, ο πολφός, δηλαδή το νεύρο.

Ως προς τις διαφορές τους με τα μόνιμα δόντια, τα νεογιλά είναι μικρότερα σε μέγεθος και λιγότερα σε αριθμό (20 τα νεογιλά, 32 τα μόνιμα).Επίσης η αδαμαντίνη των νεογιλών είναι λεπτότερη και λιγότερο ενασβεστιωμένη, ο πολφικός θάλαμος (ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το νεύρο)είναι ευρύτερος και οι ρίζες μικρότερες και πιο στενές. Τα νεογιλά δόντια έχουν λευκότερη χροιά από τα μόνιμα ενώ στη νεογιλή οδοντοφυΐα δεν υπάρχουν προγόμφιοι.

Ο ρόλος των νεογιλών δοντιών

Ο ρόλος των νεογιλών δοντιών, είναι πολύ σημαντικός. Εκτός από την εξασφάλιση της μασητικής λειτουργίας και της αισθητικής, η παραμονή τους στο στόμα μέχρι την κατάλληλη ηλικία, διατηρεί τον χώρο για την ομαλή ανατολή των μόνιμων δοντιών, συμβάλλοντας έτσι στη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού.

Επομένως η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια έχουν δευτερεύουσα σημασία, γιατί κάποια στιγμή θα αντικατασταθούν, είναι εντελώς λανθασμένη.

Έτσι όταν οι γονείς διαπιστώσουν κάποια αλλαγή στο χρώμα ή την ύπαρξη κοιλότητας (τρυπούλας) σε κάποιο από τα παιδικά δοντάκια, πρέπει να απευθυνθούν το συντομότερο δυνατό στον οδοντίατρο/παιδοδοντίατρο.

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα των νεογιλών δοντιών αντιμετωπίζονται θεραπευτικά όπως και τα μόνιμα. Δηλαδή όταν προσβάλλονται από τερηδόνα, πρέπει να καθαριστούν και να εμφραγχθούν (σφράγισμα) ή εάν η βλάβη είναι βαθύτερη, να υποστούν ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

Στην περίπτωση που η βλάβη είναι τόσο εκτεταμένη που καθιστά τη θεραπεία αδύνατη, τότε και μόνο τότε προβαίνουμε σε εξαγωγή του νεογιλού και διατήρηση του χώρου που δημιουργείται, μέχρι την ανατολή του μόνιμου δοντιού.

Φροντίδα

Πρέπει να τονιστεί ότι τα νεογιλά δόντια πλένονται και φροντίζονται ακριβώς όπως τα μόνιμα. Βουρτσίζουμε τα παιδικά δοντάκια με τις κατάλληλες για την ηλικία οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες, και χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι σύμφωνα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού.  Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο 1-2 φορές τον χρόνο για έλεγχο και αξιολόγηση της γενικότερης στοματικής κατάστασης του παιδιού.

Έτσι λοιπόν, η διατήρηση και η φροντίδα των νεογιλών δοντιών είναι απαραίτητη , τόσο για να την ομαλή ανατολή των μόνιμων που θα ακολουθήσουν, αλλά και για να απολαμβάνουμε όμορφα και υγιή παιδικά χαμόγελα!

Πηγή:  mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρώτα δοντάκια του μωρού!

Όταν τα πρώτα δοντάκια αργούν…

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα όταν βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια και τι μπορούμε να κάνουμε!