Τα παιδιά της νέας γενιάς μεγαλώνουν με Baby Led Weaning (blw)
Οι περισσότεροι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι μετά τον τέταρτο με πέμπτο μήνα ένα μωρό είναι έτοιμο να δεχθεί στερεές τροφές, σαφώς στην πολτοποιημένη μορφή τους.
Τα multy και οι ξύστρες αρχίζουν να παίρνουν φωτιά επί καθημερινής βάσης, ενώ τα super market και τα φαρμακεία πλουτίζουν από όλα τα <υγιεινά> τύπου σκευάσματα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία με 9 βιταμίνες και σίδηρο! (οϊμέ!) Η τηλεόραση βοηθάει σε αυτό κάνοντας πλύση εγκεφάλου στις μαμάδες για όλα τα οφέλη που έχουν να λαμβάνουν τα παιδιά τους αν επιλέξουν την τάδε εταιρία.
Έτσι με τον καιρό μεγαλώνουν τα παιδιά μας και φτάνουν αισίως τα 2-3 χρόνια τρώγοντας αποκλειστικά πολτοποιημένα, διότι έτσι έμαθαν.
Τα μωρά του Baby led weaning (blw)
Μια νέα μέθοδος έρχεται για να ταράξει τα νερά κι από ότι φαίνεται θα εγκατασταθεί για τα καλά, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν να εισάγουν στερεές τροφές με το Baby led weaning.
Σκοπός του γονιού είναι να το βοηθήσει να διαμορφώσει τις προσωπικές του προτιμήσεις ξεφεύγοντας από τη βαρετή ρουτίνα των λίγο-πολύ ομοιόμορφων γεύσεων, ανακαλύπτοντας σταδιακά τις νέες στερεές τροφές των ενηλίκων.
Οι θαρραλέες μαμάδες τρέφουν αποκλειστικά τα μωρά τους με τροφές χωρίς καμιά απολύτως επεξεργασία στην φυσική τους μορφή, όπως θα έτρωγαν κι εκείνες.
Ο απλούστερος τρόπος για να συνηθίσει τις νέες γεύσεις είναι να το καθίσετε στο τραπέζι με τους μεγάλους, να του προσφέρετε το δικό του πιατάκι αφήνοντας το να διαχειριστεί το φαγητό όπως εκείνο νομίζει. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι είναι χωρίς μπαχαρικά και αλάτι. Στην αρχή θα παίξει με τα δάχτυλα, θα ζουλίσει τις τροφές και θα τις πετάξει κάτω.
Μην φοβάστε, δεν υπάρχει κανένας ενήλικας που να συνέχισε να τρώει με τα δάχτυλα. Αγνοώντας τους κανόνες καλής συμπεριφοράς θα αποζημιωθείτε για το αποτέλεσμα. Η μέθοδος blw του δίνει τη χαρά να νοιώσει λίγο πιο ελεύθερο στις ενέργειες και στην επιλογή του.
Αφού λοιπόν ενημερωθείτε πλήρως μόλις κλείσει το μωρό σας τους 6 μήνες ζωής του, αναλαμβάνετε δράση. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ανάμεσα στο παιδί και το γονιό ένα κλίμα ισότητας, δηλαδή: Τρώω όσο θέλω, ότι ώρα θέλω και φυσικά ότι μου αρέσει. Άλλωστε αυτός δεν είναι ο κόσμος των μεγάλων;
Τα οφέλη του blw.
Όλη η διατροφή του μωρού στηρίζεται σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία αλλά στην κανονική μορφή τους. Πετάμε δηλαδή μούλτι και ζυγαριές και αφήνουμε το μωρό να μας καθοδηγήσει. Με αυτό το τρόπο μαθαίνει το παιδί να επεξεργάζεται το φαγητό πρώτα με τα δάχτυλα κι έπειτα με το στόμα. Η υφή αρχικά, το βοηθάει να ῾῾γνωριστεί῾῾ με την τροφή και να επιλέξει το ίδιο αν θα τη φάει τώρα ή αργότερα. Η ώρα του φαγητού δεν είναι ποτέ δεδομένη καθώς στηρίζεται στην ευχαρίστηση και τη δημιουργικότητα της στιγμής.
Αν λοιπόν τα γεύματα του μωρού σας θέλετε να είναι από τις διασκεδαστικές στιγμές της ημέρας χωρίς καταπίεση και άγχος, η επιλογή είναι το baby led weaning. Στο μέλλον το παιδί σας δεν θα ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που απωθούν το μεγαλύτερο μέρος των τροφών απλά και μόνο επειδή κανείς δεν τα άφησε ποτέ να δοκιμάσουν.
Αν σας έπεισε η εν λόγω μέθοδος τότε προμηθευτείτε απαραιτήτως καρεκλάκι φαγητού, απεριόριστες πλαστικές σαλιάρες ή ρουχαλάκια που θα τα φοράτε μόνο στο φαγητό. Στρώστε στο πάτωμα εφημερίδες, μουσαμά ή τραπεζομάντηλο, αφήστε σε εκείνο το φαγητό του και απολαύστε μαζί με το μωρό σας όλη τη διαδικασία.
Οπλιστείτε με πολλή υπομονή διότι το πιθανότερο είναι να δείτε τις τροφές στη κουρτίνα ή ακόμα και στο ταβάνι, αλλά το σημαντικό είναι ότι θα ξεφορτωθείτε μια για πάντα το άγχος του φαγητού. Με τον καιρό φυσικά!
Η αναπόφευκτη συνεχής ακαταστασία είναι περιοδική καθώς αν εφαρμόσετε σωστά τη μέθοδο θα βοηθήσετε το μωρό σας να ανεξαρτητοποιηθεί εύκολα και γρήγορα.
Δεν είναι τυχαίο που ένα παιδί μπορεί να τρέφετε με πολτοποιημένα ακόμα και πέρα των 2 ετών, ενώ ένα παιδί blw, στην ίδια ηλικία χειρίζεται άψογα τα μαχαιροπίρουνα και τρώει όλα τα φαγητά στην φυσική τους μορφή.
Σημαντικό είναι δε, να επιλέγει ο γονέας ποικιλία θρεπτικών τροφών με πολλά χρώματα και γεύσεις αφήνοντας το παιδί να επιλέξει τι θα φάει και πόσο.
Οι πρώτες στερεές τροφές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Μα δεν είναι επικίνδυνο να πνιγεί;
Φυσικά! Όπως και κάθε άλλο παιδί που τρέφεται με πολτοποιημένες τροφές.
Κάθε μέθοδος έχει και τους δικούς της κανόνες που αν τηρηθούν σωστά τότε σχεδόν μηδενίζονται οι κίνδυνοι για το μωρό.
Μην ξεκινήσετε ποτέ το baby led weaning απροετοίμαστοι για παν ενδεχόμενο.
Κατά πρώτον ενημερωθείτε τι κάνουμε σε περιπτώσεις πνιγμού. Το να δώσετε ολόκληρα κομμάτια τροφής σε ένα μωρό μπορεί να μην είναι και το πιο ακίνδυνο πράγμα. Αν όμως έχετε ενημερωθεί σωστά τότε θα ξέρετε πως να αντιδράσετε σε κάθε στιγμή.
Ετοιμαστείτε για πολύ gagging ειδικά τον πρώτο καιρό. Όταν ένα κομμάτι φαγητού πάει λίγο πιο πίσω από τη γλώσσα, συνεπώς το μωρό δεν μπορεί να το διαχειριστεί με το στόμα του οπότε ενεργοποιείται το gagging reflex.
Με τον καιρό το παιδί μαθαίνει να επεξεργάζεται και να μασάει το φαγητό του καλύτερα και ο κίνδυνος πνιγμού σχεδόν εξαφανίζεται.
Η θέση του μωρού και ο χώρος.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η στάση που βρίσκεται το μωρό κατά την διάρκεια του φαγητού. Προσέχουμε πάντα να είναι σε καθιστή θέση χωρίς να παρεκκλίνει το καρεκλάκι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αν είναι δυνατόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πετσέτες ή μαξιλάρια για να στηριχτεί το παιδί σε ορθή καθιστή στάση.
Επίσης δεν αφήνουμε ποτέ μόνο του το παιδί, επιβλέπουμε πάντα κατά τη διάρκεια του φαγητού και δεν δίνουμε ποτέ ξηρούς καρπούς ή άλλες επικίνδυνες σκληρές τροφές.
Κόβουμε πάντα σε μακρόστενα κομμάτια (ράβδους) για να είναι εφικτό να τα πιάσει πιο εύκολα και το σημαντικότερο, δεν το ταίζουμε ποτέ εμείς.
Στην αρχή αποφύγετε να δίνετε στερεές τροφές ενώ το μωρό σας είναι πεινασμένο. Προσφέρετε ανάμεσα στα γεύματα από γάλα. Το ζητούμενο είναι να γνωρίσει το φαγητό κι όχι να χορτάσει. Ξεκινήστε αυτή τη…γνωριμία με ελαφρώς βρασμένο καρότο, αγγουράκι, πατάτες βραστές στη συνέχεια, ή οποιοδήποτε φρούτο χωρίς κουκούτσια και κομμένο σε μπαστουνάκια. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός τροφής και συνδυάζεται άψογα με το θηλασμό λόγω της επαφής του μωρού με τις διαφορετικές γεύσεις του μητρικού γάλακτος.
Η πρακτική εκπαίδευση στο baby led weaning στηρίζεται στην θεωρία της μάσησης-κατάποσης κι όχι το αντίθετο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Αφήστε το παιδί σας να αναλάβει πρωτοβουλίες καθώς εκείνο έχει τον πρώτο λόγο. Ο εαυτός του, του ανήκει!
Πηγή: familysland.gr