Το 45% των νεαρών κοριτσιών έχει βιώσει διαδικτυακό bullying
Μια νέα έρευνα Girlguiding 2015 Girls’ Attitudes αποκάλυψε ότι οι νέες γυναίκες επηρεάζονται όλο και περισσότερο από το διαδικτυακό bullying. Από τις ερωτηθείσες της έρευνας το 45% ηλικίας 11 έως 16 ετών είπε ότι έχει βιώσει bullying στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι νέοι που συμμετείχαν στην έκθεση δήλωσαν ότι το διαδικτυακό bullying ήταν ένα σημαντικό ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους. Το bullying στον ψηφιακό κόσμο δεν υπήρχε στις προηγούμενες γενιές και ως εκ τούτου οι νέοι νιώθουν ότι οι κηδεμόνες τους δεν τους καταλαβαίνουν και δεν τους παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη.
Συμβουλές για γονείς
Είναι σημαντικό για τους γονείς να είναι ενημερωμένοι για το διαδικτυακό bullying ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν και να βοηθούν τα παιδιά τους.
- Συζητήστε για το διαδικτυακό bullying. Να θυμάστε πάντα ότι το διαδικτυακό bullying είναι bullying μέσω του ίντερνετ και της τεχνολογίας, και όπως κάθε άλλη μορφή bullying συμβαίνει όταν κάποιος είναι αγενής επίτηδες και συνήθως πάνω από μία φορά. Το διαδικτυακό bullying μπορεί να συμβεί οπουδήποτε μέσα στον κυβερνοχώρο: παιχνίδια, εφαρμογές, ιστοσελίδες, μηνύματα, κλήσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το άτομο που ασκεί διαδικτυακό bullying μπορεί να είναι είτε κάποιος που γνωρίζει το παιδί είτε κάποιος άγνωστος.
- Μην αρνείστε στα παιδιά την είσοδο σε εφαρμογές ή συσκευές επειδή φοβάστε ότι θα τους ασκηθεί διαδικτυακό bullying. Τα παιδιά μπορεί να εκλάβουν αυτή την κίνηση ως τιμωρία, ενώ δεν έχουν κάνει κάτι κακό
- Κατανοήστε τα εργαλεία. Χρειάζεται να μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει μία καταγγελία ή να μπλοκάρει κάποιον κακόβουλο χρήστη
- Να γνωρίζετε που να κάνετε καταγγελία. Μπορεί να είναι το σχολείο ή κάποιος πάροχος υπηρεσιών (πχ. Facebook ή Snapchat).
Αν νιώθετε ότι μία συγκεκριμένη συμπεριφορά παραβαίνει το νόμο, τότε είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με την αστυνομία. Το διαδικτυακό bullying μερικές φορές μπορεί να περιλαμβάνει απειλές για τη ζωή του παιδιού, κακόβουλη επικοινωνία με ρατσιστικά, σεξιστικά ή ομοφοβικά μηνύματα.
Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς – Το θύμα bullying μπορεί να γίνει θύτης για να βρει το δίκιο του! Τα σημάδια «καμπανάκια»
Συμβουλές για νέους
Πάντα να σέβεστε τους άλλους χρήστες του διαδικτύου και να συμπεριφέρεστε όπως θα θέλατε να σας συμπεριφέρονται.
Να διατηρείτε τους κωδικούς σας ασφαλείς, ακόμα και από φίλους, και να κλειδώνετε τις ιδιωτικές σας ρυθμίσεις. Σιγουρευτείτε ότι δεν είναι μία προφανή λέξη και ότι περιλαμβάνει κεφαλαία γράμματα, σύμβολα και αριθμούς.
Μην απαντάτε σε κακόβουλα μηνύματα γιατί αυτό ενθαρρύνει την συνέχιση της συνομιλίας
Πάντα να αποθηκεύετε τις αποδείξεις με screenshots
Κάντε block και διαγράψτε τον κακόβουλο χρήστη
Καταγγείλτε οποιονδήποτε είναι επιθετικός στον αρμόδιο πάροχο.
Μην διστάζετε να απευθύνεστε στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, στο τηλέφωνο 21 0647 6464.
Πηγή: govastileto.gr