Παραδοσιακή λαχταριστή «Φουρνόπιτα» με σπανάκι

spanakopita_picΤη συνταγή μας την έδωσε η Bασιλική Δαγκίδου από Aμφιτρίτη.

Yλικά ζύμης:

1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό

μαγιά μπύρας όσο ένα καρύδι

1 κουταλάκι κοφτό αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο

Αλεύρι.

Εκτέλεση

Λιώνουμε σε χλιαρό νερό τη μαγιά, ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μία μαλακή ζύμη. ζυμώνουμε τα υλικά, σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Υλικά γέμισης

½ κιλό σπανάκι

1 δεματάκι φρέσκα κρεμμύδια

1 αυγό

Λίγο άνηθο

Λίγο δυόσμο

1 κιλό τυρί η και λιγότερο κατά προτίμηση.

Εκτέλεση συνταγής:

Πλένουμε τα λαχανικά .

Κόβουμε το σπανάκι χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο και το δυόσμο. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε μέχρι να μαραθούν. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στα λαχανικά το τυρί και το αυγό. Τα αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε τρία μπαλάκια.

Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε μπαλάκι σε χοντρό φύλλο. Βάζουμε μέσα τη γέμιση, διπλώνουμε το φύλλο και το πατάμε στις άκρες να κολλήσει. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και τ’ άλλα δύο.

Τ’ αλείφουμε με ηλιέλαιο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 3/4 της ώρας.

Ευγενική χορηγία του emthrace.org στο babyradio