Το παιδί μου έχει τεράστια ξεσπάσματα θυμού…Τι να κάνω;

Το παιδί μου έχει τεράστια ξεσπάσματα θυμού…Τι να κάνω;

ξεσπάσματα θυμού

Η τεράστια ανάγκη του παιδιού για ανεξαρτησία προέρχεται από την συνειδητοποίησή του ότι εσείς κι εκείνο είστε ξεχωριστά άτομα και ότι μπορεί να κάνει ότι επιθυμεί. Ξαφνικά πιστεύει ότι θα κάνει τα πάντα μόνο του και προσπαθεί να πιεί, να βάλει την οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα, να πατήσει το κουμπί του ασανσέρ. Εσείς από την άλλη δεν συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό του και βιάζεστε…σας περιμένουν, πρέπει να κοιμηθεί, πρέπει να φάει, πρέπει να πάτε στον παιδικό σταθμό…τα πρέπει σας κάνουν πιο προσγειωμένο και παρεμβατικό και εκεί γίνεται…ένας μικρός χαμός!

[babyPostAd]Πρέπει να επιτρέπετε στο παιδί να κάνει ότι θέλει μόνο του, καθώς κάτι τέτοιο βοηθά την ανάπτυξη του, την υγιή συναισθηματική του ανάπτυξη. Ακόμη κι αν αυτό προϋποθέτει καθυστέρηση ή ακαταστασία. Η αίσθηση ότι το παιδί τα κατάφερε αυξάνει την αυτοπεποίθησή του και μακροπρόθεσμα έχετε ένα πιο ευτυχισμένο παιδί.

Δεν έχουν όλα τα παιδιά ξεσπάσματα θυμού αλλά μετά τους 18 μήνες είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο. Καθώς το παιδί θέλει να δοκιμάσει τις ικανότητές του και να φτάσει στα όριά του, ίσως δει ότι δεν τα καταφέρνει ή ότι δεν του επιτρέπετε εσείς να κάνει αυτό που θέλει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα φοβερό ξέσπασμα θυμού με φωνές, κλάματα, κλοτσιές και χτυπήματα, που σας αφήνει στραγγισμένους συναισθηματικά και το παιδί συγχυσμένο και εξαντλημένο. Σε αυτό το ξέσπασμα είναι αδύνατο να λογικέψετε και να κουβεντιάσετε με το παιδί, επομένως σιγουρευτείτε ότι δεν θα χτυπήσει και περιμένετε να κοπάσει η τρικυμία. Μόλις ηρεμήσει είναι ανώφελο να το μαλώσετε, μια αγκαλιά είναι πολύ πιο θεραπευτική.

Επίσης, σκεφτείτε τα παρακάτω:

1.       Τα περισσότερα ξεσπάσματα οφείλονται σε κάποια κομμάτια της ρουτίνας που δεν την θέλει το παιδί ή θέλει να τα κάνει μόνος του, πχ. Το πρωινό ντύσιμο ή να φύγετε από το πάρκο το απόγευμα. Εφόσον το αναγνωρίσετε, ηρεμήστε την κατάσταση πριν ξεφύγει από τον έλεγχο.

2.       Να δίνετε συχνά επιλογές στο παιδί, για παράδειγμα «Θες το κόκκινο ή το πράσινο φούτερ;». Έτσι του δίνετε μια αίσθηση ανεξαρτησίας.

3.       Βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετές ευκαιρίες εκτόνωσης, πηγαίνετε βόλτες έξω στον καθαρό αέρα και κάντε πράγματα που τον βοηθούν να εκτονώνεται. Εάν κάθεται στο σπίτι μπροστά από την τηλεόραση ή το tablet λογικό είναι να έχει συσσωρευμένη ενέργεια που ίσως ξεσπάσει μέσα από ένα τέτοιο επεισόδιο θυμού.

4.       Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν τη διάθεση των μικρών παιδιών, γι’ αυτό να έχετε πάντα έτοιμα κάποια μικρά υγιεινά σνακ και τα γεύματα του μικρού σας να είναι πιο συχνά.

Τα ξεσπάσματα θυμού είναι αρκετά συνηθισμένα και δεν χρειάζεται να χαρακτηρίζουν όλη την ημέρα σας με το μικρό σας. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του και μην ξεχνάτε ότι η αγάπη σας είναι το μεγαλύτερο όπλο. Και κάτι τελευταίο: τα παιδιά ήρθαν σε αυτό τον κόσμο από δική μας επιλογή, ποτέ μα ποτέ μην τα κάνετε να νιώσουν ότι σας είναι βάρος ή κούραση. Δώστε απλόχερα την αγάπη σας γιατί αυτό τα τρέφει σωστά.

Παπακυργιάκη Χρύσα,  Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή:  psuxis-logos.blogspot.grγ