Η έντονη δυσοσμία των ούρων του παιδιού είναι κάτι που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο, καθώς ενδέχεται να αποτελεί «καμπανάκι» για πιθανή μόλυνση της ουροδόχου κύστης.
Όπως επισημαίνουν Καναδοί ερευνητές, το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε ειδικό έλεγχο προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στο νοσοκομείο CHU Sainte Justine του Μόντρεαλ, η έντονη δυσοσμία των ούρων έδειξε μόλυνση της κύστης σε ένα ποσοστό περίπου 15% από ένα δείγμα 331 παιδιών ηλικίας έως τριών ετών, που εξετάστηκαν. Ωστόσο, η έντονη δυσοσμία των ούρων δεν σημαίνει, απαραίτητα, και μόλυνση, καθώς μπορεί τελικά να οφείλεται στη λήψη λ.χ. αντιβιοτικών, αναφέρουν οι Καναδοί ερευνητές.
Παρ’ όλα αυτά, προτείνεται ένας εργαστηριακός έλεγχος, εφόσον η δυσοσμία είναι ιδιαίτερα έντονη και διαρκεί για περισσότερες από 2 ημέρες. Είναι πολύ πιθανόν να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια στην περιοχή της κύστης, ενδεχομένως λόγω ακανόνιστης ροής ή παλινδρόμησης των ούρων, αναφέρουν οι ερευνητές, κάτι που φάνηκε να συμβαίνει συχνότερα στα κοριτσάκια.
Επισημαίνουν ακόμη, ότι ένα επιπλέον σύμπτωμα που θα πρέπει να συνυπολογιστεί, πέρα από την έντονη δυσοσμία των ούρων, είναι και η εκδήλωση πυρετού