Πέντε μύθοι για τη ΜΕΝΝ…

Πέντε μύθοι για τη ΜΕΝΝ…

Όταν η μοίρα έχει άλλα σχέδια από αυτά που νομίζεις

Το κείμενο αυτό υπογράφει μια εκπαιδευτική ψυχολόγος, η Σέριλ Μίλφορντ, η οποία εδώ και 31 χρόνια προσφέρει μέσω της εταιρείας της Cheryl Milford Consulting διάγνωση και υποστήριξη σε παιδιά και γονείς που έχουν περάσει από μονάδες εντατικής νοσηλείας. Η εταιρεία της Σέριλ συνεργάζεται με διάφορες μονάδες παρέχοντας ψυχολογική και νευροαναπτυξιακή φροντίδα μέσα στις ΜΕΝΝ, αλλά και αναπτυξιολογικά follow up σε διάφορες κλινικές και ιατρεία.

Σας το προτείνουμε… Μια ωδή στη μητρική αγάπη και τη ζωή!

Στα 31 χρόνια που δουλεύει με οικογένειες της ΜΕΝΝ διαπίστωσε τι κουράγιο και τι δύναμη χρειάζεται ένας γονιός που το παιδί του νοσηλεύεται, γι’ αυτό και λέει: «Οι γονείς της ΜΕΝΝ είναι οι πιο γενναίοι γονείς που συνάντησα ποτέ και έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα από αυτούς». Στη συνέχεια εντοπίζει πέντε λανθασμένα πράγματα που σκεφτόμαστε ή νιώθουμε και μπορούν να επηρεάσουν την πνευματική και την ψυχική μας υγεία. Μας προτρέπει να αναγνωρίσουμε αυτούς τους 5 μύθους όπως τους αποκαλεί και να τους διώξουμε από το μυαλό μας για να σταθούμε στα πόδια μας.

Μύθος 1

Έκανα κάτι λάθος κατά την εγκυμοσύνη μου και αυτό οδήγησε στο να γεννηθεί το μωρό πρόωρα (ή σοβαρά άρρωστο).

Οι ενοχές και οι τύψεις είναι πολύ συνηθισμένα συναισθήματα. Αλλά τα συναισθήματα αυτά ανεβάζουν τόσο πολύ τα επίπεδα άγχους που επηρεάζεται η σχέση της μαμάς με το μωρό, την οικογένειά της και το προσωπικό της ΜΕΝΝ. Να θυμάστε: είστε το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του παιδιού σας. Ό,τι και να συνέβη πριν από τη γέννηση του μωρού σας, τώρα κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Συγχωρέστε τον εαυτό σας. Εάν δυσκολεύεστε να ξεπεράσετε αυτή την ψευδή πεποίθηση ή αν νιώθετε ότι το οικογενειακό σας περιβάλλον σας κατηγορεί για αυτό που συνέβη, μιλήστε στο προσωπικό της μονάδας, μιλήστε σε κάποιον ειδικό, μιλήστε σε άλλους γονείς.

Μύθος 2

Η σχέση σου με το μωρό θα αντιμετωπίσει προβλήματα επειδή χωριστήκατε την κρίσιμη περίοδο προσκόλλησης.

Η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο γονιό και το παιδί του είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται συνεχώς. Η άποψη ότι το «δέσιμο» δημιουργείται αμέσως μετά τη γέννηση έχει καταρριφθεί από έρευνες (Seigel 2012). Το να είσαι εκεί για το παιδί σου, να του μιλάς, να το κρατάς, να το χαϊδεύεις, να του τραγουδάς όλα τα υπόλοιπα χρόνια αρκεί για να χτιστεί μία δυνατή σχέση που θα σας επιτρέψει να στηρίξετε το παιδί σας σε κάθε στάδιο φυσικής, ψυχολογικής και γνωστικής ανάπτυξης. Το να είστε ευαίσθητοι στις ανάγκες και τα θέλω του παιδιού σας είναι αυτό που χρειάζεται για μία υγιή προσκόλληση, όχι μόνο κατά την παραμονή στη ΜΕΝΝ αλλά και σε όλη την παιδική του ηλικία.

Μύθος 3

Οι γονείς που διαμαρτύρονται, ασκούν κριτική, κάνουν πάρα πολλές ερωτήσεις ή δεν έχουν πάντα θετική στάση απέναντι στο προσωπικό, θα έχουν χαμηλότερης ποιότητας περίθαλψη.

Κανένας από το προσωπικό της ΜΕΝΝ δεν έχει την απαίτηση να είστε πάντα θετικοί και αισιόδοξοι. Βιώνετε μία τρομακτική εμπειρία και νιώθετε μία μεγάλη γκάμα συναισθημάτων, που όλα είναι σωστά. Κανείς δεν περιμένει να νιώθετε από την πρώτη στιγμή άνετα μέσα στη μονάδα. Αν είχατε μία άσχημη μέρα ή νιώθετε άσχημα, μιλήστε στην ιατρική ομάδα του παιδιού σας. Αν νιώθετε άβολα, πείτε το και ζητήστε τους βοήθεια για να μάθετε να φροντίζετε το παιδί σας και να διαχειρίζεστε αυτά τα συναισθήματα. Το προσωπικό πρέπει να νοιάζεται για τα αισθήματα και τις ανησυχίες σας.

Τέλος, η σκέψη ότι το προσωπικό δε θα φροντίσει σωστά το μωρό σας αν δεν είστε ευγενικοί, είναι λανθασμένη, και συχνά εμποδίζει τις οικογένειες να συνεργαστούν με την ιατρική ομάδα του παιδιού με σεβασμό και εμπιστοσύνη. Κάποιοι από το προσωπικό της ΜΕΝΝ ίσως δείχνουν ότι δεν είναι το ίδιο ευγενικοί και ευαίσθητοι με άλλους. Αλλά δεν παύουν να είναι επαγγελματίες και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για κάθε μωρό σε καθημερινή βάση. Εάν νιώθετε ότι κάποιο συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού δεν είναι ιδιαίτερα ευγενικό απέναντί σας, συζητήστε το μαζί του ή με τον προϊστάμενό του. Έχετε κάθε δικαίωμα ως γονιός του μωρού να σας φέρονται με σεβασμό και κατανόηση.

Μύθος 4

Όταν το παιδί σας γίνει καλά, όλα θα ξαναγίνουν φυσιολογικά.

Πολλές φορές άνθρωποι του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος θα σας το πουν από αγάπη και επειδή θέλουν να διώξουν μακριά κάθε δυσάρεστο συναίσθημα και εμπειρία. Η πραγματικότητα για όλους τους γονείς είναι ότι πλέον υπάρχει ένα «καινούργιο φυσιολογικό». Η μετά τη ΜΕΝΝ ζωή σας μπορεί να περιλαμβάνει (μπορεί και όχι) μήνες ή χρόνια θεραπείας, ιατρικών ραντεβού και διαγνώσεων.

Η αλήθεια είναι ότι, όσο το παιδί σας τα πάει καλά, εσείς και ο σύζυγός σας θα χρειαστείτε χρόνο να αναρρώσετε και να μάθετε να είστε γονείς. Τόσο η μητέρα όσο και ο σύζυγος και τα άλλα παιδιά της οικογένειας, εάν υπάρχουν, θα πρέπει να ερωτώνται για τα συναισθήματά τους και να τους προσφέρεται η σωστή στήριξη.

Μύθος 5

Μόλις φύγετε από τη ΜΕΝΝ, θα ξεχάσετε την εμπειρία.

Δεν θα ξεχάσετε ποτέ την εμπειρία της ΜΕΝΝ, όσων χρονών και να γίνει το παιδί σας. Χρειάζεται χρόνια για να αντιληφθεί κανείς τι ακριβώς συνέβη στον ίδιο και την οικογένειά του και η εμπειρία αυτή επηρεάζει σε βάθος το ποιος είσαι και πώς βλέπεις τον κόσμο. Συχνά το να μιλάς σε γονείς με ανάλογη εμπειρία, μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ. Αν δεν κοιμάστε καλά, αν δεν τρώτε σωστά, αν νιώθετε σύγχυση ή κατάθλιψη, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν. Είναι απολύτως λογικό να θέλουμε να διώξουμε τις δυσκολίες, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μας. Αλλά το να προσπαθούμε να ξεχάσουμε την εμπειρία αυτή, συχνά το κάνει πολύ πιο δύσκολο. Ας την αποδεχτούμε.

Πηγή : PREEMIEBABIES101.COM

Το διαβάσαμε στο 31ebdomades.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αν οι τοίχοι της ΜΕΝΝ μπορούσαν να μιλήσουν…

5 Χρόνια μετά την αβεβαιότητα της ΜΕΝΝ….