Ποια είναι τα 4 «συστατικά» του καλού ύπνου
Τι σημαίνει αλήθεια «καλός ύπνος»; Αρκεί να καλύπτουμε τις συνιστώμενες 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ ή πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και άλλα κριτήρια;
Για πρώτη φορά, το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα για τον Ύπνο εξέδωσε «οδηγίες» για τον ύπνο, ώστε να καταστεί σαφές στο ευρύ κοινό ποιες παράμετροι εξασφαλίζουν επαρκή και ποιοτική ξεκούραση.
[babyPostAd]Δείτε ποια είναι σύμφωνα με τις οδηγίες τα 4 «συστατικά» του καλού ύπνου.– Πρέπει να μας παίρνει ο ύπνος μέσα σε μισή ώρα το πολύ
Εάν στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι με τις ώρες μπορεί να φταίνε δύο πράγματα: Είτε ξαπλώνουμε πολύ νωρίς (δηλαδή ο οργανισμός μας δεν είναι έτοιμος για ύπνο) είτε οι δραστηριότητες που επιλέγουμε πριν τον ύπνο μάς προκαλούν υπερένταση (π.χ. χρήση ηλεκτρονικών συσκευών).
– Δεν πρέπει να ξυπνάμε πάνω από μία φορά μέσα στη νύχτα
Για τους ενήλικες 65 ετών και άνω «επιτρέπονται» έως και δύο διαλείμματα μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η υπνική άπνοια και οι διάφοροι πόνοι στο σώμα είναι μερικές μόνο από τις αιτίες του διακοπτόμενου ύπνου.
– Εάν ξυπνήσουμε μέσα στη νύχτα πρέπει να ξανακοιμηθούμε μέσα σε 20 λεπτά το πολύ
Για τα άτομα μεγάλης ηλικίας ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος, συγκεκριμένα έως και μισή ώρα. Εάν αισθανθούμε ότι δεν μας παίρνει ξανά ο ύπνος, οι ειδικοί συνιστούν να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να κάνουμε μια χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να ακούσουμε λίγη μουσική.
– Ο ύπνος πρέπει να καλύπτει ποσοστό 85% του χρόνου που περνάμε στο κρεβάτι
Δεν πρέπει να συνδέουμε το κρεβάτι και την κρεβατοκάμαρα με άλλες δραστηριότητες πέραν του ύπνου και του σεξ, τονίζουν οι ειδικοί! Συμπληρώνουν μάλιστα πως εάν φροντίσουμε να τηρήσουμε τις τρεις πρώτες οδηγίες, η τέταρτη και τελευταία θα έρθει από μόνη της.
Να σημειωθεί ότι οι νέες οδηγίες υποστηρίζονται, μεταξύ άλλων, από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, την Αμερικανική Εταιρεία Φυσιολογίας, την Εταιρεία Ανθρώπινης Ανατομίας και Φυσιολογίας, την Εταιρεία Έρευνας Ανθρώπινης Ανάπτυξης και της Εταιρεία Έρευνας της Γυναικείας Υγείας, σύμφωνα με το ΤΙΜΕ.
ΠΗΓΗ: onmed.gr