Ποια είναι τα συμπτώματα ασθένειας που δεν πρέπει να αγνοούμε στα παιδιά;
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν ο βήχας, ο πυρετός ή ο πονόκοιλος του παιδιού είναι ανησυχητικά συμπτώματα και πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό. Παρόλη την ανησυχία που πάντα αισθάνονται οι γονείς, σπάνια τα συμπτώματα του παιδιού όταν αρρωσταίνει υποδηλώνουν κάτι ανησυχητικό. Ας δούμε ποια από αυτά, όμως, είναι σημαντικό να μην τα αγνοούμε.
Η ξαφνική έλλειψη διάθεσης, όταν κάθεται κακόκεφο, δεν έχει όρεξη να παίξει ή να φάει, αποτελεί σύμπτωμα κάποιας αδιαθεσίας ή πάθησης, επομένως καλό είναι να ενημερώνεται ο παιδίατρος.
Ενώ το ύψος του πυρετού δεν αποτελεί κίνδυνο για το παιδί, θα πρέπει να γνωρίζουμεπού οφείλεται, αφού αν οφείλεται σε μικρόβιο πρέπει να διαγνωστεί αμέσως και να αρχίσουμε αντιβίωση.
Όταν έρθει η ώρα για τον παιδίατρο…δώστε το χέρι σας στα παιδιά! Το χρειάζονται!
Ο πυρετός μπορεί να είναι επικίνδυνος σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους. Τα παιδιά αυτά όταν εμφανίσουν πυρετό, πάνω από 38°C, πρέπει αμέσως, από το πρώτο κιόλας 24ωρο, να ελέγχονται από τον παιδίατρό τους. Το ίδιο ισχύει και αν σε κάποιο παιδί χορηγείται αντιπυρετικό αλλά εκείνο εξακολουθεί να είναι κακόκεφο και μαραζωμένο ή αν ο πυρετός συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως εξανθήματα, εμετούς ή αίμα στα κόπρανα.
Όσον αφορά στον βήχα, ανησυχητικό είναι αν έχει «βράσιμο», βραχνάδα στη φωνή ή ο βήχας του είναι παρατεταμένος και εμφανίζει άπνοια.
Αν το παιδί πονάει κάπου και ο πόνος είναι συνεχόμενος και αυξανόμενος σε ένταση, υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σημασία έχει ωστόσο αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως εμέτους, διάρροια ή εξάνθημα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι γονείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο.
Το ξαφνικό εξάνθημα, οι αιμορραγικές κενώσεις, οι «ρουκετοειδείς» έμετοι, η δύσπνοια και οι σπασμοί είναι μερικά συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιούν τους γονείς.
Πηγή: altsantiri.gr