Ποιες διατροφικές «παγίδες» απειλούν τα παιδικά δόντια το καλοκαίρι;

Ποιες διατροφικές «παγίδες» απειλούν τα παιδικά δόντια το καλοκαίρι;

παιδικά δόντια

Παγίδες για τη στοματική υγεία των παιδιών κρύβουν οι δροσερές και γλυκές καλοκαιρινές απολαύσεις, με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν στους γονείς ότι με μέτρο και έξυπνες επιλογές μπορούν να απολαμβάνουν παγωτά, γλυκά και αναψυκτικά χωρίς να επιβαρύνουν τα δόντια τους.

[babyPostAd]Η υγεία των δοντιών μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καθημερινή στοματική υγιεινή και από την διατροφή μας. Τους καλοκαιρινούς μήνες, όλοι υποκύπτουμε στις δροσερές απολαύσεις, περισσότερο δε τα παιδιά που στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών.

Υπάρχουν λοιπόν τροφές που θα πρέπει τα παιδιά να αποφεύγουν να καταναλώνουν συχνά ή να τρώνε κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες των γονιών για να μην επιβαρύνονται τα δόντια τους. Αυτές είναι (δυστυχώς) οι εξής:

  • Αποξηραμένα φρούτα, γιατί κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια και η ζάχαρη «ταΐζει» τα βακτήρια στο στόμα
  • Παγωτά-αναψυκτικά, γιατί η υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών κάνει κακό στα δόντια
  • Καραμέλες, γιατί κολλάνε στα δόντια και μένουν πολύ ώρα στο στόμα μέχρι να λιώσουν.
  • Λεμόνι και όξινες τροφές, γιατί τα οξέα μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους
  • Αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια και το λευκό ψωμί που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια τρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια μέσα στο στόμα τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν την πλάκα.

Ωστόσο, υπάρχουν και τροφές που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι προστατευτικός παράγοντας κατά της τερηδόνας, της περιοδοντίτιδας και των λοιμώξεων, όπως:

  • Γαλακτοκομικά: Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν τις κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου και είναι χρήσιμα για τα δόντια.
  • Φθοριούχα: Τα ψάρια, τα θαλασσινά και το τσάι, είναι τροφές πλούσιες σε φθόριο. Το φθόριο κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού και εμποδίζει τη διάβρωση από τα οξέα.
  • Βιταμινούχα: Πορτοκάλι, φράουλες, μπρόκολο κ.α., επουλώνουν τις φλεγμονές και διατηρούν ακέραιους τους ιστούς του δοντιού.
  • Λαχανικά: Τα περισσότερα φρέσκα λαχανικά, όπφως το σέλινο και το μπρόκολο, όταν καταναλώνονται ωμά, είναι καλά για τα δόντια, καθώς λόγω των ινών που περιέχουν, απαιτούν καλό μάσημα, γεγονός που ενεργοποιεί την παραγωγή του σάλιου.
  • Φρούτα: Τα ωμά φρούτα κινητοποιούν την παραγωγή του σάλιου και ειδικά τα αχλάδια, που, σύμφωνα με έρευνες, δρουν πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των οξέων απ’ ότι άλλα φρούτα όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα μανταρίνια.
  • Τσίχλες χωρίς ζάχαρη: Αποσπούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα στα δόντια, ενώ συγχρόνως αυξάνουν και την έκκριση σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα.
  • Ξυλιτόλη: Περιέχεται σε πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μειώνει την οδοντική πλάκα, καθώς αποτρέπει μικρόβια και άλλου τύπου επιβλαβείς μικροοργανισμούς να δράσουν κατά του σμάλτου των δοντιών.

Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθούν υγιή τα δόντια των παιδιών είναι ο καθαρισμός τρεις φορές την ημέρα, αμέσως μετά από κάθε γεύμα.

Παράλληλα οι οδοντίατροι συνιστούν πριν τις διακοπές, να γίνεται η εξαμηνιαία επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό, φθορίωση και τσεκάπ. Είναι καλύτερα εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να εντοπιστεί πριν τις διακοπές, ώστε να μην υπάρχουν απρόοπτα.

Πηγή:   mytwins.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μην πετάτε τα δοντάκια που αλλάζει το παιδί σας! Ο Λόγος; Πολύτιμος!

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα όταν βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια

Μπισκότα για τα πρώτα δοντάκια του μωρού. Δοκιμάστε τα!