Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν τη γονιμότητα σας;
Μόλις πριν από δεκαπέντε χρόνια, η μέση γυναίκα αποκτούσε παιδί σε ηλικία 25 ετών. Σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες δεν αρχίζουν καν να προσπαθούν μέχρι να φτάσουν τα 30.
Μάλιστα υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που γεννούν στα 34 ζουν περισσότερο, έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και κάνουν παιδιά που έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.
Τι επηρεάζει τη γόνιμη ηλικία σας;
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αποδεδειγμένα βοηθούν ή παρεμποδίζουν το ρυθμό με τον οποίο χτυπά το βιολογικό σας ρολόι.
Η ηλικία που μπήκε η μητέρα σας στην εμμηνόπαυση
Αν ήταν πολύ νέα ή πολύ μεγάλη όταν μπήκε στην εμμηνόπαυση, το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε σας, καθώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ένας γενετικός κρίκος.
Ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα
Αν τα χλαμύδια δε θεραπευτούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες ωαγωγούς, σάλπιγγες και προβλήματα σύλληψης. Το 12% των γυναικών χάνουν τη γονιμότητά τους μετά την πρώτη μόλυνση από χλαμύδια, ενώ μια δεύτερη μόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας κατά 40%. Η θεραπεία είναι μια απλή αγωγή αντιβιοτικών.
Η ομαλότητα της περιόδου
Αν η περίοδός σας είναι ομαλή, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να παράγετε τις σωστές ορμόνες στις σωστές ποσότητες για να μείνετε έγκυος. Αν η περίοδός σας δεν είναι ομαλή –ή αν έχετε σταματήσει να έχετε εμμηνόρροια- ίσως έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που εμποδίζει την ομαλή ωορρηξία.
Ανδρική γονιμότητα: Οι 4 διατροφικοί εχθροί
Αν είστε υπέρβαρες ή λιποβαρείς
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κάτω του 19 ή άνω του 25 ενδέχεται να βλάπτει τη γονιμότητα. Οι λιποβαρείς γυναίκες συχνά δεν έχουν περίοδο ενώ οι υπέρβαρες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ωορρηξίας ή εμμηνόρροιας.
Πώς θα ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
Ύστερα από χρόνια χρήσης αντισυλληπτικών, πολλές γυναίκες αναρωτιούνται σχετικά με την ικανότητά τους να συλλάβουν. Δεν χρειάζεται: η έρευνα δείχνει ότι μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης.
Ξεχάστε τα «κακά» λιπαρά
Οι γυναίκες που καταναλώνουν χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών τρανς και σακχάρων και περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είναι πιο γόνιμες, λένε ερευνητές του Χάρβαρντ. Σε μία μελέτη, η πρόσληψη μόλις 2% των συνολικών θερμίδων από λιπαρά τρανς διπλασίασε τον κίνδυνο προβλημάτων υπογονιμότητας που σχετίζονται με την ωορρηξία.
Κοιμηθείτε
Η έλλειψη ύπνου προκαλεί μείωση των επιπέδων της λεπτίνης κι αυτή η πτώση στέλνει σήμα στον εγκέφαλο να αναστείλει μη ουσιαστικές λειτουργίες, όπως η ωορρηξία.
Χαλαρώστε επιτέλους!
Όσο πιο στρεσαρισμένες είναι οι γυναίκες, τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβουν. Δοκιμάστε τη γιόγκα ή το διαλογισμό – και τα δύο ενδέχεται να αυξάνουν τα ποσοστά εγκυμοσύνης.
Κόψτε το κάπνισμα
Μια 36χρονη μανιώδης καπνίστρια έχει ωοθήκες που συμπεριφέρονται σαν να ήταν ήδη 40. Το καλό είναι ότι όταν το κόψετε, μπορεί η βλάβη να μην αντιστρέφεται, αλλά δε συνεχίζεται.
Ρυθμίστε το σάκχαρό σας
Μειώστε τη ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και τις επεξεργασμένες τροφές και μη μένετε νηστικές πάνω από τρεις ώρες. Αν μπορείτε, ακολουθήστε μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ασκηθείτε – ήπια
Η υπερβολική άσκηση κάνει το ίδιο κακό στη γονιμότητα όσο και η παντελής έλλειψη άσκησης. Το ιδανικό για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης είναι να κάνετε μισή ώρα αερόβιας άσκησης –όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμπι- 3 με 5 φορές τη βδομάδα.
Το μυστικό
Κάντε το αυτονόητο: σεξ! Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι πρέπει να κάνετε σεξ τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα για να συλλάβετε αν είστε μεταξύ 35 και 39 ετών.
Πηγή: govastileto.gr