Το πείραμα: Η αγάπη της μητέρας…

mother-child

Το 1974 ένας Αμερικάνος καθηγητής γυναικολογίας διεξήγαγε ένα πείραμα για να αποδείξει ότι η μητρική αγάπη είναι έμφυτη και ενεργοποιείται σε πολλές περιπτώσεις τις πρώτες μέρες μετά την γέννα. Παρακολούθησε στενά μια γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη που ήταν αποφασισμένη να παραδώσει το μωρό αφότου γεννηθεί για υιοθεσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνηθίζεται το μωρό να χωρίζεται αμέσως από την μητέρα και να παραδίδεται στους θετούς γονείς χωρίς η φυσική μητέρα να δει το παιδί αλλά και να ξέρει στοιχεία για την τύχη του παιδιού στο μέλλον.

Για να διεξαγάγει το πείραμα ο γυναικολόγος ανέφερε στην φυσική μητέρα πως θα έπρεπε να μείνει για λίγες μέρες με το παιδί στην κλινική γιατί ακόμη δεν είχαν βρεθεί κατάλληλοι θετοί γονείς για το παιδί. Το μωρό έτσι ερχόταν σε επαφή με την μητέρα του αρκετές ώρες την ημέρα και εκείνη το τάιζε, το χάιδευε και το φρόντιζε.

Τέσσερις ημέρες μετά ο γυναικολόγος ανακοίνωσε πως είχαν βρεθεί οι κατάλληλοι θετοί γονείς για την υιοθεσία και θα έπρεπε να του παραδώσει το μωρό. Τότε η μητέρα αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει το μωρό για υιοθεσία.

Το πείραμα ήταν πετυχημένο αφού επιβεβαίωσε τις απόψεις του γυναικολόγου πως αν το παιδί κατά της πρώτες ημέρες της γέννησης παραμείνει με την μητέρα του καταφέρνει να τροποποιεί τα συναισθήματα απόρριψης της μητέρας προς το παιδί (αν φυσικά υπάρχουν) αλλά και να ενεργοποιεί το ενστικτώδες μητρικό φίλτρο. Για να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα του πειράματος αλλά και για να διαπιστώσει αν συνεχίζεται η απέραντη αγάπη της μητέρας προς το μωρό και αν αντέχει στο χρόνο παρακολουθούσε διακριτικά την γυναίκα αυτή για έξι χρόνια επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του.

Αυτό το θαύμα της φύσης, που παρατηρείται και στο ζωικό βασίλειο, έχει μια πιο βαθιά επίδραση στον άνθρωπο και σχηματίζει ένα ισχυρό πνευματικό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού. Το μητρικό ένστικτο παραμένει ισχυρό για πολύ καιρό και είναι πάντα προσανατολισμένο προς την ευημερία του παιδιού, τόσο σε ανθρώπους όσο και στα ζώα. Αυτό δε σημαίνει ότι στον άνθρωπο η μητρική αγάπη είναι ακριβώς ίδια με των ζώων. Βλέπουμε την εξουσία που ασκούν πάνω στους ανθρώπους οι ενστικτώδεις δυνάμεις της φύσης, που υπάρχουν έντονες και στα ζώα, και πως μεταφράζονται από τον άνθρωπο σε συναισθήματα πίστης, αφοσίωσης και διαρκούς φροντίδας προς τα παιδιά του. Φυσικά οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται μόνο από τα φυσικά ένστικτα αλλά και από τους ηθικούς νόμους και κανόνες σε συνδυασμό με τις ψυχικές και τις πνευματικές τους δυνάμεις.

Μια άλλη απόδειξη για το πόσο σημαντική είναι η επαφή βρέφους μητέρας κατά τις πρώτες ημέρες της γέννησης φανερώνει και η παρακάτω έρευνα: Για περισσότερο από σαράντα χρόνια, τα πρόωρα μωρά τοποθετούνταν σε θερμοκοιτίδες αμέσως μετά την γέννησή τους και σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες, οπότε η μητέρα δεν είχε την ευκαιρία να έχει την παραμικρή επαφή με το παιδί της. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας καταγράφηκε από τον καθηγητή Klaus Marshal και από τον συνάδερφο του καθηγητή John H. Kennel από το Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ και ήταν τρομακτικό. Περίπου το 39% των πρόωρων νεογνών που τοποθετούνταν σε θερμοκοιτίδες είχαν κακοποιηθεί βάναυσα από τους γονείς τους στην συνέχεια της ζωής τους, δεν λάμβαναν την κατάλληλη συναισθηματική φροντίδα, αφήνονταν μόνα για πολύ ώρα από τους γονείς, δεν προσπαθούσε κανείς από τους γονείς να τα ηρεμήσει όταν έκλαιγαν και δεν λάμβαναν κανένα σημάδι αγάπης από αυτούς , παρά μονάχα την τροφή και την φροντίδα της υγείας τους που επιβάλλονταν από τους ηθικούς κανόνες της εποχής.

Ηθικοί και κοινωνικοί κανόνες είναι αυτοί που διαφοροποιούν την ανθρώπινη μητρική αγάπη από αυτήν των ζώων, όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Καταλυτικό ρόλο παίζει το ενστικτώδες μητρικό φίλτρο αφού είναι αυτό που δένει ουσιαστικά την σχέση μητέρας – παιδιού και οδηγεί στο να γίνει ένα παιδί σωματικά και ψυχολογικά ένας υγιής ενήλικας.

Ο Freud υποστήριζε πως αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία.

Warmth – How animals solve family problems, Vitus Bernward Dröscher-tokleidi.wordpress.com

Αν σας άρεσε το άρθρο πατήστε…Share και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!