«Ψήνεται στον πυρετό». Αυτή είναι μια πολύ συχνή έκφραση, η οποία ακούγεται από εκατομμύρια στόματα ανήσυχων γονέων, κυρίως κατά την περίοδο του χειμώνα. Η άγνοια φέρνει πάντα φόβο και πανικό και το χειρότερο όλων, σπασμωδικές και ανώφελες αποφάσεις.
Μια εξ αυτών των αποφάσεων είναι η άμεση επίσκεψη σε κάποιο παιδίατρο ή ακόμη χειρότερα η καταστολή του πυρετού με λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων, όπως ασπιρίνη, ντεπόν ή κάποια δυνατή αντιβίωση. Οι γονείς ανησυχούν και λαμβάνουν αποφάσεις, ενώ τα πάσχοντα παιδιά ατάραχα χαίρονται, γιατί απέχουν από τα μαθήματα του σχολείου.
Πυρετός = αδιαθεσία και αυτόματη παραμονή στο κρεβάτι. Και ποιος από εσάς δε νοσταλγεί τις ημέρες των παιδικών χρόνων, όπου το «τρίψιμο» του θερμόμετρου στην κουβέρτα πήγαινε «σύννεφο», προκειμένου να ξεγελάσουμε τη μαμά με έναν «ξαφνικό» τεχνητό πυρετό.
Τι είναι ο Πυρετός
Ο πυρετός είναι ΠΑΝΤΑ φίλος και ΠΟΤΕ εχθρός. Ο πυρετός, ο πόνος, η διάρροια, η ναυτία και ο εμετός είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα μιας οξείας αδιαθεσίας – ασθένειας, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην έντονη τοξίνωση του αίματος και των ιστών.
Το σώμα του ασθενή έχει περιέλθει σε μια όξινη κατάσταση, η οποία χρήζει άμεσης ξεκούρασης καιαποτοξίνωσης.
Ο πυρετός οφείλεται σε συσσώρευση σάπιας και ζυμωμένης τοξικής ύλης, κυρίως στο παχύ έντερο, η οποία, λόγω της ελαττωματικής αφόδευσης, οδηγείται με τη μορφή δηλητηριωδών αερίων εκ νέου στην κυκλοφορία του αίματος. Το παχύ έντερο δεν μπορεί να επιτελέσει την κύρια αποστολή του, που είναι η απέκκριση των τοξινών, με συνέπεια την έμμεση δηλητηρίαση κυρίως του συκωτιού, των νεφρών, του δέρματος, του αίματος και της λέμφου.
Όσο πιο υψηλός ο πυρετός, τόσο καλύτερα για τον ασθενή. Γιατί, μετά από κάθε τρικυμία ή θύελλα, επέρχεται πάντα η ηρεμία και η γαλήνη. Ο πυρετός αφήνει εξαντλημένο τον ασθενή, αλλά το ανοσοποιητικό του σύστημα, κατόπιν, είναι πιο δυνατό από ποτέ. Ένα βήμα πίσω και δύο μπροστά.
Αυτό είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο κυρίως στα παιδιά, καθώς οι ενήλικες σπάνια εκδηλώνουν πυρετό και, δυστυχώς, χαίρονται και παινεύονται γι’ αυτό!
«Εγώ, ευτυχώς, δεν κάνω ποτέ πυρετό, όταν αρρωστήσω» μου αναφέρουν συχνά ασθενείς. «Ευτυχώς;» «Δυστυχώς, να λέτε» τους τονίζω με έμφαση πάντα, εξηγώντας τους ότι ένα χαμηλό (πεσμένο) ή ανύπαρκτο ανοσοποιητικό δεν μπαίνει ποτέ στη διαδικασία του πυρετού. Ο ασθενής έχει πάρει την κάτω βόλτα, καθώς η πάθησή του δεν είναι πλέον οξεία, αλλά χρόνια, και γι’ αυτό πιο δύσκολα θεραπεύσιμη.
Τι να μην κάνεις
• Όταν εσείς ή κάποιο παιδί σας αδιαθετήσει, πρώτα πρώτα μη φοβηθείτε και μην πανικοβληθείτε. Ο πυρετός είναι φίλος και ποτέ ο εχθρός (το τονίζω ξανά, για να το θυμάστε).
• Μην καλείτε άμεσα τον οικογενειακό σας ιατρό! Ναι, σωστά διαβάσατε. Ο ιατρός το μόνο που μπορεί και ξέρει να κάνει είναι η επικίνδυνη και άμεση χορήγηση αντιπυρετικής αγωγής. Η ενδεχόμενη πτώση του πυρετού, μπορεί να φέρει άμεση ανακούφιση και χαμόγελα στο σπίτι, αλλά η βίαιη αυτή καταστολή του πυρετού, οδηγεί ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ το αίτιο πιο βαθιά μέσα στους ιστούς και στα εσωτερικά όργανα του ασθενή, με συνέπεια να ξεσπάσει, μετά από αρκετό καιρό, μια πιο έντονη και πιο σοβαρή κρίση ασθένειας.
• Μη σιτίζετε τον ασθενή με βαριές και «δυναμωτικές» τροφές, όπως λανθασμένα συστήνει ο εκάστοτε ιατρός. Τα γάλατα, οι φρυγανιές, το τσάι, τα κρέατα, το ψωμί, «δυναμώνουν» πάντα ΜΟΝΟ την ασθένεια και ποτέ τον άμοιρο ασθενή. Μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά, προκαλώντας νέα συμπτώματα και επιπλοκές.
• Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά θερμόμετρα, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα. Ένα απλό γυάλινο θερμόμετρο υδραργύρου παλαιού τύπου αρκεί.
• Μη λαμβάνετε τη θερμοκρασία του ασθενή με τοποθέτηση του θερμομέτρου στο στόμα ή στον πρωκτό. Η πιο ευχάριστη και αξιόπιστη εφαρμογή είναι αυτή της μασχάλης, με κλίση του ασθενή στο ένα πλευρό και συγκράτηση του θερμόμετρου για 5 λεπτά. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενδέχεται τις βραδινές ώρες να έχει αυξηθεί μερικά δέκατα.
Τι θα πρέπει να γνωρίζεις
• Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι 36.5 ºC – 36.7 ºC. Απογευματινές ώρες, μετά από άσκηση, μετά από γεύματα ζωικής πρωτεΐνης και μετά από στιγμές άγχους, στρες και νευρικής διέγερσης, ενδέχεται να ανέλθει στους 37 ºC. Πυρετός, λοιπόν, χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τους 37 ºC.
• Όταν κάποιος έχει πυρετό, θα πρέπει να φροντίσει άμεσα για την όσο το δυνατόν πολύωρη κατάκλιση. Ύπνο, ύπνο και πάλι ύπνο. Το σώμα θεραπεύεται ΜΟΝΟ του, όταν κοιμάται και όταν νηστεύει. Όχι άσκηση, εργασία και οποιαδήποτε σπατάλη ενέργειας, όταν υπάρχει πυρετός.
• Νηστεία και ο θεός βοηθός (και όχι ο ιατρός). Αφήστε το στομάχι σας αδειανό. Ούτε σαλάτες, ούτε φρούτα, ούτε smoothie. Μόνο λίγο νερό με λεμόνι ή χυμό πορτοκαλιού αραιωμένο κατά το ήμισυ με χλιαρό νερό. Εάν είστε ενήλικας, προτείνω ξηρασία 24 – 48 ώρες. Εάν έχετε ανήλικο παιδί, τότε 12 – 24 ώρες ξηρασία ή το λιγότερο δυνατό νερό ή χυμό.
• Όσο πιο υψηλός ο πυρετός τόσο συντομότερη η θεραπεία και η τόνωση του ανοσοποιητικού. Τα επιμένοντα δέκατα να φοβάστε (37ºC – 37.5ºC).
• Ο πυρετός γίνεται επικίνδυνος, όταν αρχίζει να αγγίζει τους 40ºC. Η έντονη ανησυχία του ασθενή, το παραλήρημα, η νευρικότητα, ο λήθαργος και η αδυναμία ομιλίας και σωματικών κινήσεων χρήζει άμεσης ιατρικής επέμβασης, ΜΟΝΟ εφόσον πρώτα έχετε ακολουθήσει όλα τα προτεινόμενα μέτρα που ακολουθούν και που, δυστυχώς, δεν έχουν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα (πολύ πολύ σπάνιο φαινόμενο!).
Θεραπεία Πυρετού
Για να απαλλαγεί κάποιος από τον πυρετό, χωρίς ποτέ να χρειαστεί να κινδυνέψει με άνοδο της θερμοκρασίας – πυρετού στα επίπεδα των 40 ºC, θα πρέπει να διατηρεί ανοιχτές τις διόδους απέκκρισης του σώματος.
Παχύ έντερο, νεφρά, συκώτι, πνεύμονες και δέρμα θα πρέπει να ενισχυθούν, προκειμένου το σώμα να αποτοξινωθεί άμεσα.
• Πρώτα, λοιπόν, το παχύ έντερο. Άμεση εφαρμογή κλύσματος (όπως περιγράφεται αναλυτικά στο «Πρωτόκολλο Υγείας).
• Στη συνέχεια, ενίσχυση της απεκκριτικής λειτουργίας των νεφρών με λήψη διουρητικών βοτάνων (αγριάδα, μουστάκια καλαμποκιού ή χαμόμηλου). Η ταυτόχρονη λήψη ποιοτικού νερού και αραιωμένου χυμού λεμονιού ή πορτοκαλιού (1/2 με νερό) βοηθάει τα μέγιστα.
• Ακολουθεί το συκώτι με άφθονο ύπνο, ζεστές κομπρέσες καστορέλαιου ή θερμοφόρας και η ξεκούραση του με νηστεία, ξηρασία και, κατόπιν, χυμοθεραπεία και φρουτοθεραπεία.
• Η λειτουργία των πνευμόνων θα πρέπει να ενισχυθεί με περιοδικές βαθιές αναπνοές στον καθαρό αέρα (πρωί και βράδυ) και με νυχτερινό ύπνο με ανοιχτό παράθυρο.
• Τέλος, θα πρέπει να φροντίσετε για την άμεση και συνεχή εφίδρωση μέσω του δέρματος. Προτείνω μπάνιο με άλατα θεϊκής μαγνησίας (Epsomsalts) ή ποδόλουτρα με σκόνη μουστάρδας. Οπωσδήποτε ξηρή εντριβή (πρωί και βράδυ) και υγρές περιτυλίξεις με πετσέτες ή σεντόνια, τα οποία προηγουμένως έχετε μουλιάσει και στραγγίξει σε χλιαρό ή κρύο νερό.
Όλα τα προηγούμενα μέτρα θα πρέπει να συνοδευτούν με σύντομη ξηρασία (12 – 36 ώρες) ή για τους φοβούμενους τη σκιά τους, νηστεία μόνο με νερό (όσο και όποτε επιθυμεί ο ασθενής) ή με μικρή ποσότητα αραιωμένου χυμού πορτοκαλιού (1/2 με νερό).
Ακολουθώντας τις παραπάνω υποδείξεις, οπλίζεστε με ασφάλεια και σιγουριά, γνωρίζοντας ότι ο πυρετός είναι, απλώς, μια μπόρα, η οποία πάντα είναι σύντομη. Και όπως γνωρίζετε όλοι σας, μετά από μια ξαφνική μπόρα ακολουθεί, συνήθως, λιακάδα. Η λιακάδα σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ένα πιο ισχυρό και πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα από ποτέ.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω μια σοφή, αλλά, δυστυχώς, ξεχασμένη ιατρική έκφραση μέγιστου ιατρού της αρχαιότητας, ο οποίος τόνιζε με έμφαση το εξής εκπληκτικό και συνάμα 100% αληθινό:
«Δώσε μου τη δύναμη να προκαλέσω πυρετό και θα σου υποδείξω τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να θεραπεύσεις οποιαδήποτε ασθένεια».
Δράστε τώρα!
Αύριο μπορεί να είναι, ήδη, πολύ αργά για την υγεία σας!
Μαρινάκης Σπάρτακος, Φυσικοπαθητικός
Πηγή: spartacus.gr