Πιροσκί με γέμιση πατάτας: ιδανικά για μπουφέ, πάρτυ ή κολατσιό!
Υλικά:
650-700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
250 γρ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
2-3 πατάτες (μέτριες (όχι μεγάλες) βρασμένες & λιωμένες με ένα πιρούνι)
1 κρεμμυδάκι φρέσκο άνηθο – μαϊντανό (από 1 κουτ. σούπας)
αλάτι – πιπέρι λευκό
150-200 γρ. τυριά διάφορα (φέτα, reggato, ανθότυρο)
Εκτέλεση:
Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν λίγο και μετά προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, άνηθο, μαϊντανό και τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται αλατο-πιπερώνουμε.
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το αλεύρι. Τα χτυπάμε λίγο να ανακατευτούν τα υλικά.Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά. Μην το ρίξετε όλο με την μία. Ισως πάρει λιγότερο αλεύρι, δηλ. τα 650 γρ. Θα το δείτε να μην κολλάει στο χέρι.
Το βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ και το βάζουμε σε ένα μπολ που το έχουμε αλευρώσει και το ζυμώνουμε λίγο (να μην κολλάει).
Σκεπάζετε το μπολ με μια πετσέτα και το βάζετε στην άκρη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αν είναι ζεστή μέρα το βάζετε σε μια γωνιά στον πάγκο στην κουζίνα ή μέσα στο φούρνο (χωρίς να είναι ζεστός)
Την χωρίζετε σε μπαλάκια, περίπου στα 32-35 γρ. το κάθε ένα, ώστε να έχουν όλα ίδιο μέγεθος.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και του δίνουμε στρογγυλό σχήμα. Γεμίζουμε με την γέμιση, περίπου 1 κουτ. γλ.
Πιέζουμε με τα δάχτυλα να κλείσει καλά και το βάζουμε στην άκρη σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψάκι (με το άνοιγμα προς τα κάτω).
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα όσα πιροσκί βάζουμε μέσα στο ταψί.
Μόλις τελειώσουμε με όλα, ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε ενα κατσαρολάκι και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε λίγα – λίγα τη φορά τα πιροσκί.
Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτοπετσέτα ή σε σχάρα.
Μικρά μυστικά :
*Ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο στο κατσαρολάκι (να καλύπτονται τα πιροσκί όταν τα ρίχνουμε).
*Τα βάζουμε λίγα-λίγα (3-4 τη φορά) ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους.
*Μετά την δεύτερη τρίτη φορά που θα ρίξουμε τα πιροσκί χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, γιατί έχει κάψει τώρα αρκετά το λάδι, για να μην μας καούν.
*Μόλις πάρουν χρώμα από την μία μεριά τα γυρνάμε από την άλλη
Πηγή: cookingandart-marion.blogspot.gr
Το διαβάσαμε στο mamastv.gr