Η πιτυρίδα είναι συνήθως αποτέλεσμα της ανάπτυξης μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής και συνοδεύεται από τη φαγούρα και τις χαρακτηριστικές λευκές νιφάδες που προσγειώνονται στους ώμους.
Δείτε μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να απαλλαγείτε από την ενόχληση και να φορέσετε και πάλι με αυτοπεποίθηση το μαύρο σας μπλουζάκι!
1. Να λούζεστε συχνότερα
Ακόμη κι αν τα μαλλιά σας δεν λαδώνουν μετά από τρεις ή και τέσσερις ημέρες χωρίς λούσιμο, θα πρέπει να… συμφιλιωθείτε με το σαμπουάν ώστε να απομακρύνονται οι λευκές νιφάδες και να μη λερώνουν τα ρούχα σας. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας ώστε να σας προτείνει κάποιο αντιπιτυριδικό προϊόν που ταιριάζει στο δικό σας τύπο μαλλιών αλλά και στο μέγεθος του προβλήματος.
2. Αντιμετωπίστε το στρες
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, κάθε δερματική πάθηση, άρα και η πιτυρίδα, επιδεινώνονται λόγω του στρες. Ο πιο εύκολος τρόπος να αντιμετωπίσετε το καθημερινό στρες είναι η συστηματική γυμναστική.
3. Προσέξτε τη διατροφή σας
Μειώστε την πρόσληψη κακών λιπαρών, ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τα γλυκά και τα γαλακτοκομικά. Οι τροφές αυτές προωθούν την παραγωγή λιπαρότητα κι έτσι επιδεινώνουν την πιτυρίδα. Από την άλλη, προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (η έλλειψη αυτών των βιταμινών συνδέεται με την εμφάνιση πιτυρίδας) αλλά και τροφές που περιέχουν καλά λιπαρά, όπως το ψάρι και τα πουλερικά.
4. Ελέγξτε το περιβάλλον του σπιτιού
Η ξηρότητα της επιδερμίδας του κρανίου προωθεί τη δημιουργία των λευκών νιφάδων, το ίδιο ισχύει όμως και όταν τα επίπεδα υγρασίας στο περιβάλλον είναι αυξημένα. Η ζέστη και η εφίδρωση του κεφαλιού εντείνουν την παραγωγή λιπαρότητας, επομένως στην περίπτωση αυτή χρειάζεται και πιο συχνό λούσιμο.
5. Να κάνετε μασάζ στο κρανίο
Χρησιμοποιήστε μερικές σταγόνες φυσικό έλαιο (καρύδας, αμυγδάλου, jojoba) απευθείας στην επιδερμίδα του κρανίου και κάντε απαλό μασάζ με τα ακροδάχτυλα. Με τον τρόπο αυτό, θα ανακουφίσετε την επιδερμίδα και παράλληλα θα απομακρυνθούν οι λευκές νιφάδες. Προσέξτε να μην τρίβετε με δύναμη και να μην έρχονται τα νύχια σε επαφή με την επιδερμίδα του κρανίου.
Πηγή: EverydayHealth – onmed.gr