Πολλά ψάρια στην εγκυμοσύνη, πολλά κιλά στο παιδί
Η κατανάλωση από τις έγκυες γυναίκες πολλών ψαριών, με συχνότητα πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθούν παιδιά με παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής μια ελληνίδα επιστήμονα.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες έτρωγαν πολύ ψάρι, γέννησαν παιδιά με μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους προς ύψος), σε σχέση με όσες έτρωγαν λίγο ψάρι. Επίσης, όσες κατανάλωναν πολλά ψάρια κατά την εγκυμοσύνη, τα παιδιά τους -τα κορίτσια περισσότερο από ότι τα αγόρια- αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ψάρια είναι μολυσμένα με τοξικές χημικές ουσίες από το περιβάλλον, οι οποίες μπορεί να διαταράσσουν τον μεταβολισμό των παιδιών, πράγμα όμως που δεν είναι παρά μια υπόθεση προς το παρόν. Επίσης δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα των επιστημόνων για το πόση είναι ιδανική κατανάλωση ψαριών κατά την εγκυμοσύνη.
Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ψάρια περιέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, συνεπώς οι έγκυες δεν πρέπει να τα αποκλείσουν από τη διατροφή τους, απλώς να τα τρώνε με μέτρο.
Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι Νίκος Στρατάκης, Θεανώ Ρουμελιωτάκη και Μανώλης Κογεβίνας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Το διαβάσαμε στο:govastileto.gr