Πονοκέφαλοι στην παιδική ηλικία: Με ποιες παθήσεις συνδέονται

bigstock-Portrait-of-teenage-boy-with--111075242

Ο πονοκέφαλος είναι ένα συχνό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας, που προκαλεί ανησυχία στο παιδί και την οικογένεια και επηρεάζει τη συμμετοχή και τις επιδόσεις του, σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Το ποσοστό της κεφαλαλγίας κυμαίνεται από 4–20% στην προσχολική ηλικία, αυξάνεται στο 40–50 % με την είσοδο στο σχολείο και φτάνει το 50-80% στην εφηβεία.

Οι συχνοί ή σοβαροί πονοκέφαλοι στην παιδική ηλικία ωστόσο, συσχετίζονται με αξιοσημείωτο πόνο, ζητήματα πνευματικής υγείας και λειτουργικούς περιορισμούς.

Ερευνητική ομάδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 9.264 παιδιά ηλικίας 4-17 ετών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη National Health Interview Survey.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι το 6,7% των παιδιών βίωναν συχνούς ή σοβαρούς πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών. Τα παιδιά αυτά έτειναν να είναι μεγαλύτερα, εκπρόσωποι της καυκάσιας φυλής, μη ισπανόφωνα και ζούσαν φτωχικά.

Συγκριτικά με παιδιά χωρίς πονοκεφάλους, τα παιδιά με κεφαλαλγίες είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα συναισθηματικών συμπτωμάτων, 2,5 φορές να έχουν προβλήματα διαγωγής, 2,6 φορές να έχουν συμπτώματα υπερκινητικότητας ή αδυναμίας συγκέντρωσης και 1,7 φορές να έχουν προβλήματα με τους συνομηλίκους τους.

Τα αυξημένα επίπεδα περιορισμών ήταν 2,7 φορές συχνότερα στα παιδιά με κεφαλαλγίες, γεγονός που υποδεικνύει πιθανά ζητήματα πνευματικής υγείας. Τα παιδιά αυτά ήταν επίσης 2,9 φορές πιθανότερο να είναι αναστατωμένα ή αγχωμένα από τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και αυτές να παρεμβαίνουν στις φιλίες τους, τον ελεύθερο χρόνο, την οικογενειακή ζωή και τα χόμπι τους.

Συνολικά, το 82,9% των παιδιών με πονοκεφάλους και το 77,6% εκείνων χωρίς είχαν επισκεφθεί γενικό ιατρό τους προηγούμενους 12 μήνες. Τα παιδιά με πονοκεφάλους ήταν επίσης πολύ πιθανότερο να έχουν επισκεφθεί ψυχολόγο (17,9% έναντι 5,7%) ή γενικό ιατρό (9,9% έναντι 3,9%) την προηγούμενη χρονιά λόγω συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το 5,6% των παιδιών με πονοκεφάλους και το 1,9% αυτών χωρίς λάμβαναν ειδική βοήθεια στο σχολείο για την διαχείριση των συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων.

Πηγή:onmed.gr