Πώς αντιμετωπίζουμε την υπογλυκαιμία στα παιδιά;
Ο νεανικός διαβήτης είναι μία πάθηση κατά την οποία το σώμα μας και συγκεκριμένα το πάγκρεας δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη απαραίτητη ώστε ο οργανισμός μας να μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που παίρνει από τις τροφές που καταναλώνουμε. Οι περισσότερες από αυτές και κυρίως οι υδατάνθρακες, μετατρέπονται σε γλυκόζη ή αλλιώς σάκχαρο που είναι και η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα και όργανά μας.
Φυσικά η διάγνωση έχει αντίκτυπο σε όλα τα μέλη της οικογένειας και επηρεάζει τις συνήθειες της σε καθημερινό επίπεδο. Για αυτό το λόγο η σωστή ενημέρωση και η συνεχής υποστήριξή της κυρίως στην αρχή είναι πολύ σημαντική.
Η υπογλυκαιμία είναι μια αδιαθεσία που συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι λιγότερο από 70 mg/dl. Φυσιολογικές τιμές σακχάρου είναι 80-120mg/dl.
Ο οργανισμός μας για να μας προειδοποιήσει ότι το σάκχαρο πέφτει, εκκρίνει κάποιες άλλες ορμόνες την αδρεναλίνη, γλυκαγόνη και κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες δημιουργούν τα συμπτώματα υποκλυκαιμίας.
Ο οργανισμός μας χρειάζεται τη γλυκόζη για να μπορεί να λειτουργεί καλά! Να παίζει, να περπατάει, να τρέχει!
Στην υπογλυκαιμία όμως μπορεί να νιώθουμε τα εξής:
- Τρέμουλο
- Εφίδρωση
- Χτυπάει η καρδιά γρηγορότερα
- Έντονη πείνα
- Ζάλη
- Πονοκέφαλο
- Υπνηλία
- Χλωμιάζουμε
Αν δεν διορθώσουμε την υπογλυκαιμία τότε το σάκχαρο θα πέσει ακόμα περισσότερο.
Θυμηθείτε ότι το μόνο «καύσιμο υλικό» που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος μας είναι η γλυκόζη!
Πώς θεραπεύουμε την υπογλυκαιμία
Για να διορθώσουμε σωστά την υπογλυκαιμία χρειάζεται να φάμε τροφές που περιέχουν απλή ζάχαρη και κατά προτίμηση σε υγρή μορφή γιατί απορροφούνται πιο άμεσα (σε 10-15 λεπτά).
Ξέρουμε ότι 15γρ. υδατάνθρακα μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα κατά 40-80mg/dlσε 15 λεπτά!
Παράδειγμα:
150-200 ml φυσικού χυμού
150-200 ml Coca-Cola κανονική
100-120 ml Lucozade
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη σε νερό
3-4 ζελεδάκια
3-4 καραμέλες Dextrose/GlucoTabs
Μετά από 15 λεπτά μετράμε πάλι το σάκχαρο για να βεβαιωθούμε ότι διορθώσαμε την υπογλυκαιμία!
Προσοχή! Μερικές φορές όταν το σάκχαρο πέσει απότομα από μια υψηλή τιμή σε μια κανονική μπορεί να αισθανθούμε παρόμοια συμπτώματα με αυτά της υπογλυκαιμίας…αλλά δε χρειάζεται να φάμε τότε.
Γιατί πρέπει να κάνω μετρήσεις ζαχάρου;
Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχω το σάκχαρο που έχω κάθε στιγμή και να ρυθμίσω καλύτερα τον διαβήτη μου είναι οι μετρήσεις σακχάρου στο αίμα. Βοηθάει στο να αισθανόμαστε καλά, να αποφεύγουμε τις πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές τιμές σακχάρου και έτσι να μειώσουμε τον κίνδυνο επιπλοκών στο μέλλον
1.Μετράμε το πρωί όταν ξυπνάμε. Αυτή η μέτρηση θα μου δείξει αν είναι αρκετή η δόση της βραδυνής μου ινσουλίνης
2.Μετράμε πριν το μεσημεριανό και το βραδυνό επίσης
3.Μετράμε πριν τον ύπνο.
Οι 4 αυτές μετρήσεις είναι σημαντικές! Αλλά πολύ περισσότερο βοηθάει και αν κάνουμε μετα-γευματικές (2-2.5 ώρες) μετρήσεις ιδίως στα εντατικοποιημένα σχήματα ινσουλίνης, όπως και στις αντλίες!
Προσοχή! Πριν τη μέτρηση πλένω καλά τα χέρια μου, πρέπει να είναι στεγνά, βάζω μια καλή σταγόνα αίματος στο μετρητή και κάθε φορά αλλάζω βελόνα στο μετρητή μου.
Χρειάζεται τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να καταναλώνουν τροφές ειδικές για διαβητικούς;
Με εξαίρεση τη δυνατότητα παραγωγής ινσουλίνης, κάθε παιδί με νεανικό διαβήτη είναι ένα φυσιολογικό παιδί της ηλικίας του που έχει ανάγκη όλες τις τροφές για να αναπτυχθεί σωστά. Έτσι λοιπόν δεν χρειάζεται να καταναλώνει ειδικές τροφές αλλά τις υγιεινές τροφές που ενδείκνυνται για την ηλικία του.
Θα πρέπει μόνο οι μονάδες ινσουλίνης να υπολογίζονται ανάλογα με την περιεκτικότητα των γευμάτων σε υδατάνθρακες ώστε να μπορεί ο οργανισμός να απορροφήσει αυτούς και όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά.
Επίσης κάνουμε μέτρηση αν:
Δεν αισθανόμαστε καλά
Πριν και μετά από άσκηση – παιχνίδι
Όταν είμαστε άρρωστοι (πυρετό, διάρροια, εμετούς)
Τις περισσότερες φορές στα ειδικά αυτά προϊόντα χρησιμοποιούνται γλυκαντικές ουσίες που μπορεί να προσδίδουν παραπάνω θερμίδες ή που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Ας είμαστε απλά προσεχτικοί με την κατανάλωση λιχουδιών, το πολύ 1-2 φορές την εβδομάδα!
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;
Περιγράφει τον τρόπο/ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το σάκχαρο αίματος όταν φάμε το κάθε τρόφιμο. Ορισμένες τροφές μπορεί να περιέχουν την ίδια ποσότητα υδατάνθρακα αλλά επιδρούν διαφορετικά στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Άλλα τα ανεβάζουν πιο γρήγορα και άλλα πιο αργά και ομαλά! Προτιμάμε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που απορροφούνται πιο αργά και άρα ανεβάζουν τα σάκχαρα αργά.
Παράδειγμα: Δημητριακά ολικής, όσπρια, φρούτα, λαχανικά.
Προσοχή! Οι μονάδες ινσουλίνης δεν αλλάζουν ανάλογα με τον γλυκαιμικό δείκτη της τροφής παρά μόνο με την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακα.
Πηγή: Boro.gr