Πώς μπορεί να προφυλαχθεί μια έγκυος από τον κίνδυνο αποβολής

Πώς μπορεί να προφυλαχθεί μια έγκυος από τον κίνδυνο αποβολής

κίνδυνο αποβολής

Μια είναι η ευχή κάθε εγκύου γυναίκας- να γεννήσει ένα υγιές και γερό μωρό. Για να πραγματοποιηθεί η ευχή φυσικά, προϋποθέτει να γεννήσει. Δυστυχώς όμως ο κίνδυνος να χάσει το μωρό είναι πολύ υψηλότερος απ’ ότι ίσως φανταζόμαστε. Οι απώλειες των εμβρύων αγγίζουν το ποσοστό του 40% στο σύνολο των συλλήψεων.

[babyPostAd]Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποβολής πολλά είναι αυτά που πρέπει να προσέξει η έγκυος γυναίκα. Από τη σωστή διατροφή μέχρι την ψυχολογική της κατάσταση και τον γενικότερο τρόπο ζωής της. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προλάβει μια απειλούμενη απώλεια του εμβρύου με φυσικούς τρόπους. Ποιοί είναι αυτοί και τι πρέπει να προσέχει η έγκυος γενικότερα; Ας τα δούμε όλα αναλυτικά…

Αυτόματες αποβολές και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακούσια. Η συχνότητα εκδηλώσεων των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυακών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν υφίσταται ιστορικό μιας ή περισσότερων αυτομάτων αποβολών.

Το συχνότερο σύμπτωμα της αυτόματης είναι η κολπική αιμόρροια τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η οποία και συνήθως χαρακτηρίζει τον τερματισμό της κύησης, πριν προλάβει να πραγματοποιηθεί η ικανοποιητική ανάπτυξη  του εμβρύου, ώστε να επιβιώσει μετά την έξοδό του από την μήτρα.

Σε τι οφείλονται οι αποβολές;

Οι περισσότερες αυτόματες αποβολές πραγματοποιούνται τις πρώτες 12 εβδομάδες και υπολογίζεται ότι το 50-60% των αποβολών αυτών οφείλεται σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες του εμβρύου. Επίσης, σημαντικοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι η ηλικία της μητέρας και του πατέρα. Τα αίτια των αυτόματων αποβολών κατατάσσονται σε αίτια οφειλόμενα στο έμβρυο και προερχόμενα από τη μητέρα.

Αίτια από την πλευρά της μητέρας μπορεί να είναι διάφορες λοιμώξεις, όπως η τοξοπλάσμωση, ο έρπητας κ.α., επίσης χρόνια νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η φυματίωση, οι θυρεοειδοπαθείες κ.τ.λ.

Άλλοι παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα στην κύηση

Ένας σπουδαίος παράγοντας, στον οποίο δεν δίνεται ανάλογη προσοχή, είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ο εθισμός στο οινόπνευμα και τον καπνό, ακόμη και στην καφεΐνη. Επίσης η έκθεση σε χημικές ουσίες και σε διάφορες  ακτινοβολίες επηρεάζουν την ομαλότητα της κύησης.

Η ηλικία των γονέων παίζει σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Όσον αφορά τη μήτρα, η οποία είναι το όργανο που φιλοξενεί το έμβρυο, διάφορες παθήσεις της αποτελούν αίτια αυτόματων αποβολών, π.χ. ινομυώματα, συμφύσεις από προηγούμενες επεμβάσεις, φλεγμονές, αποξέσεις κ.α.  Επίσης, τραυματισμοί από ατυχήματα μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια του εμβρύου. Μέχρι στιγμής αναφερόμαστε στις αιτιολογίες, σύμφωνα με την Κλασική Ιατρική, στην οποία όπως βλέπετε δεν γίνεται λόγος για την ψυχολογική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας. Και όμως, η ψυχοσωματική διάθεση της γυναίκας παίζει τον κυριότερο ρόλο σε μια εγκυμοσύνη και στην καλή έκβασή της.

Διαχωρισμός των αποβολών με βάση την κινέζικη ιατρική

Στην Κινέζικη Ιατρική, ο όρος αυτόματη αποβολή, ο όποιος σχετίζεται με κολπική αιμόρροια, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες –«αδύνατο έμβρυο» και «ανήσυχο έμβρυο». Ο πιο σημαντικός όμως διαχωρισμός αφορά τη χρονική περίοδο της κύησης, στην οποία συμβαίνει η αποβολή. Έτσι, όταν γίνεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης ονομάζεται Duo Tai, δηλαδή «απώλεια του εμβρύου», ενώ η αποβολή  μετά τους πρώτους τρείς μήνες αναφέρεται ως μικρή γέννα –Xiao Chan.

Επίσης, στην Κινέζικη Ιατρική η απώλεια χαρακτηρίζεται από τρείς βαθμίδες ή καταστάσεις, οι οποίες προηγούνται. Συνήθως το πρώτο σύμπτωμα είναι η κολπική αιμόρροια, ακολουθεί η κατάσταση «ανήσυχο έμβρυο» και καταλήγει στην αποβολή.

Ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι καθόλου τυχαίος, για τον απλούστατο λόγο  ότι στις δυο αρχικές καταστάσεις, το έμβρυο δεν έχει υποστεί ακόμη καμία βλάβη και έτσι η απειλούμενη απώλειά του μπορεί να εμποδιστεί με διάφορους φυσικούς τρόπους, συνήθως βοτανοθεραπεία σε συνδυασμό με συγκεκριμένα πρωτόκολλα βελονισμού. Ενώ στην τελευταία κατάσταση, το έμβρυο έχει προσβληθεί και έτσι η διαδικασία της απώλειας είναι αναπόφευκτη.

Τι πρέπει να προσέξει η έγκυος για να μειώσει τον κίνδυνο

Οι χρόνιες παθήσεις και οι μακροχρόνιες και συχνές δίαιτες επίσης βλάπτουν σοβαρά και αποδυναμώνουν την ενέργεια και το αίμα της εγκύου και έτσι επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Με τον τρόπο αυτό η ανεπάρκεια της ενέργειας έχει ως κλινική εκδήλωση την κολπική αιμόρροια.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε και να υποτιμάμε τη γενική κατάσταση της εγκύου γυναίκας, π.χ. μια ίωση, ένας πυρετός και κατά τη διάρκεια της κύησης, μια μη ισορροπημένη διατροφή, όπως καυτερές τροφές, αλκοόλ, θυμό, ένταση και γκρίνια. Όλες αυτές οι καταστάσεις, μεμονωμένες ή όχι βλάπτουν το ήπαρ, το οποίο είναι το όργανο αποθήκευσης αίματος, δημιουργώντας ως αποτέλεσμα πιθανότατα την αποβολή.

Έτσι πάντα ο γυναικολόγος πρέπει να συνιστά στην έγκυο γυναίκα σωστή διατροφή, ηρεμία και φυσικό τρόπο ζωής χωρίς έντονα συναισθηματικά και ψυχολογικά ερεθίσματα.

Επίσκεψη στο γυναικολόγο στα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανάλογα με τα συμπτώματα που κυριαρχεί σε κάθε έγκυο γυναίκα η προσέγγιση και η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Δίνεται βάση και φροντίδα στο σημαντικότερο σύμπτωμα, είτε είναι η κολπική αιμόρροια, είτε είναι το κοιλιακό άλγος, που αντανακλά και στην πλάτη χαμηλά. Οπωσδήποτε η γυναίκα πρέπει να σκεφτεί τον γυναικολόγο, να διαπιστωθεί με υπερηχογραφικό έλεγχο η κατάσταση του εμβρύου για να αποφασιστεί στη συνέχεια η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Πηγή: flowmagazine.gr