Ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν ξέρετε τίποτα για τα νεογέννητα, μετά από μερικές εβδομάδες με τη δική σας μικρή αγάπη, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τη διαφορά μεταξύ του κλάματος «πεινάω» και «είμαι κουρασμένος/η» και με τον καιρό θα γίνεστε καλύτεροι γονείς.
Μάλιστα εάν δεν ήταν η εξάντληση και οι αυξημένες ορμόνες, θα νιώθατε ότι έχετε τα πάντα υπό έλεγχο. Ωστόσο τα ερωτήματα που απασχολούν όλες τις νέες μανούλες είναι «Τρώει αρκετά το μωρό μου;», «Είναι το κλάμα του ασυνήθιστο;» και μπορείτε εύκολα έτσι να πέσετε σε έναν φαύλο κύκλο άγχους και ανησυχίας.
Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε ότι το μωρό σας είναι ευτυχισμένο και αναπτύσσεται φυσιολογικά; Για να σας βοηθήσουμε έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με συμπεριφορές που αποδεικνύουν ότι το βρέφος αναπτύσσεται μια χαρά!
Το μωρό ηρεμεί στο άγγιγμά σας και στο άκουσμα του ήχου της φωνής σας
Τι αποδεικνύει: Ότι έχετε μια καλή σχέση.
Τα νεογέννητα κλαίνε. Πολύ. Και όχι, αν απλά μιλάτε στο μωρό σας δεν θα σταματήσει τo κλάμα. Η φωνή σας ήταν το το soundtrack του όσο καιρό βρισκόταν στην κοιλίτσα σας και είναι αυτή που τραβάει την προσοχή του σε γενικές γραμμές. Μετά την γέννησή του, το άκουσμα της φωνής, η παρουσία σας, η αγκαλιά σας και το αίσθημα θερμότητας στο σώμα σας είναι τα πρώτα βήματα για να το ηρεμήσετε και ένα σαφές σημάδι ότι η σχέση σας αναπτύσσεται συναισθηματικά.
Αλλάζετε 8 -10 υγρές πάνες την ημέρα και το μωρό παίρνει βάρος
Τι αποδεικνύει: Ότι πίνει αρκετό γάλα και αυξάνεται με έναν υγιή ρυθμό, ακόμη και αν η ποσότητα του γάλακτος αλλάζει από μέρα σε μέρα.
Εάν θηλάζετε και αναρωτιέστε πώς μπορείτε να είστε σίγουρες για την ποσότητα του γάλακτος που καταναλώνει το μωρό – εάν δηλαδή είναι αρκετή – η απόδειξη βρίσκεται στις πάνες.
Είναι σημαντικό επίσης να είστε σχολαστικοί με τις επισκέψεις στον παιδίατρο γιατί είναι εκείνος που θα σας πει με βεβαιότητα ότι το μωρό μεγαλώνει σωστά. Στο μεταξύ, το καλύτερο σημάδι είναι οι πάνες. Είναι επίσης σημαντικό το βάρος του να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Το μωρό είναι ήσυχο τουλάχιστον μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας
Τι αποδεικνύει: Ότι παρατηρεί τον κόσμο και ότι αρχίζει να μαθαίνει
Αυτές οι πρώτες θολές εβδομάδες περιλαμβάνουν τάισμα (περίπου κάθε 2 ώρες) και ύπνο (περίπου 16 ώρες την ημέρα, αλλά μόνο λίγες ώρες στη σειρά). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης κλάμα – πώς αλλιώς! Όταν όμως το μωρό θα αρχίσει να αποκτά τον έλεγχο των μυών του ματιού και θα μπορεί να εστιάζει σε ένα σημείο θα διαπιστώσετε ότι είναι ένα «σφουγγάρι» που παρατηρεί και αφουγκράζεται τα πάντα! Τις στιγμές λοιπόν που κάθονται ήσυχα θα καταλαβαίνετε κι εσείς από το βλέμμα τους ότι επεξεργάζονται τις νέες πληροφορίες. Τα μωρά αρχίζουν να μένουν περισσότερες ώρες ξύπνια όταν είναι περίπου ενός μηνών. Τότε είναι που αρχίζουν να απολαμβάνουν τα οπτικά ερεθίσματα.
Νεογέννητο μωρό: Ανάπτυξη μήνα προς μήνα. 0 – 12 μηνών
Το μωρό στρέφεται προς έναν νέο ήχο και κάνει ησυχία για να τον ακούσει
Τι αποδεικνύει: Ότι η ακοή του αναπτύσσεται και ότι χρησιμοποιεί το μυαλό του για να διακρίνει ήχους.
Τα μωρά είναι σε θέση να ακούνε από τη γέννησή τους, αλλά χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να φιλτράρουν το λευκό θόρυβο της καθημερινότητας έξω από τη μήτρα. Ο ήχος της μουσικής τραβά ιδιαίτερα την προσοχή του μωρού ειδικά αν έρχεται από ένα παιχνίδι ή από το στερεοφωνικό σας. Μόλις δείτε το μωρό σας να αντιδρά στον ήχο αναζητώντας την πηγή, να ξέρετε ότι τα αυτάκια του είναι υγιή και ότι η περιέργειά του αυξάνεται.
Παρατηρεί σχέδια, χρώματα και κινήσεις
Τι αποδεικνύει: Ότι η όραση ακονίζεται και η ανάπτυξη εγκεφάλου αναπτύσσεται σωστά.
Όταν το μωρό σας κοιτάει επίμονα τον ανεμιστήρα οροφής μπορεί να μην το θεωρήσετε ένα σημάδι προόδου, κι όμως είναι. Τα μωρά γεννιούνται με την όραση τους να φτάνει μεταξύ 8 και 12 ίντσες μακριά – η απόσταση ανάμεσα στο πρόσωπό του μωρού σας και το δικό σας, όταν το ταΐζετε. Μόλις όμως συμπληρώσει τον πρώτο μήνα της ζωής του μπορεί να δει μέχρι και 18 ίντσες μακριά. Από δύο μηνών μάλιστα, τα περισσότερα μωρά παρακολουθούν τα φωτεινά χρώματα και τα αντικείμενα που περιστρέφονται, όπως ένα κινητό ή έναν ανεμιστήρα. Δεν έχουν τέλεια όραση του χρώματος ή καλή αντίληψη του βάθους, αλλά παρόλ’ αυτά αποσπάται η προσοχή τους.
Κάνουν επαφή με τα μάτια, χαμογελούν, γελούν και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους
Τι αποδεικνύει: Ότι το μωρό σας είναι ένα κοινωνικό και ευτυχισμένο πλασματάκι.
Η πρώτη επαφή με τα μάτια γίνεται συνήθως στον πρώτο μήνα, το πρώτο χαμόγελο σκάει στους δύο μήνες και το γέλιο στους τέσσερις – καθένα βέβαια από αυτά τα ορόσημα ενδεχομένως να κάνουν την εμφάνισή τους και νωρίτερα. Αυτό δείχνει ότι το μωρό σας αλληλεπιδρά και συνδέεται συναισθηματικά με τους γύρω του. Μέχρι τους 5 μήνες είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ανταποδίδει το χαμόγελο σε όποιον του χαμογελά.
Όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι σημαντικοί δείκτες της γλωσσικής ανάπτυξης. Τα μωρά χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της επαφής με τα μάτια και τις εκφράσεις του προσώπου, πολύ πριν μπορέσουν να μιλήσουν.
Κλαίνε λιγότερο και κοιμόνται πιο τακτικά
Τι αποδεικνύει: Ότι το νευρικό τους σύστημα ωριμάζει.
Αισθάνεστε μια αλλαγή στη ρουτίνα του μωρού σας; Μήπως δεν ξυπνάει πια κάθε δύο ώρες αλλά κοιμάται για τέσσερις συνεχόμενες ή και περισσότερες ώρες; Μερικά μωρά φτάνουν πολύ γρήγορα σε αυτό το επίπεδο άλλα πάλι όταν συμπληρώσουν περίπου τους τέσσερις μήνες. Αν πάντως το φαγητό και ο ύπνος του μωρού σας γίνεται σε απρόβλεπτες στιγμές, δοκιμάστε ένα πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Το μωρό μπορεί και στηρίζει το σωματικό του βάρος
Τι αποδεικνύει: Ότι οι μύες του γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί
Πολλά μωράκια μπορούν και κρατάνε το κεφαλάκι τους από νωρίς – ακόμα κι από τον πρώτο μήνα. Μέχρι τη συμπλήρωση των τριών μηνών πάντως, καταφέρνουν να το κάνουν με μεγαλύτερη ικανότητα. Για να το βοηθήσετε βεβαιωθείτε ότι περνάτε αρκετό χρόνο έξω από την κούνια ή το κάθισμα του αυτοκινήτου.
Πηγή: baby.gr