“Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω ωορρηξία;»
Ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία σπάει το ωοθυλάκιο της ωοθήκης και απελευθερώνει το ωάριο που περιέχει. Στη συνέχεια το ωάριο κατευθύνεται στη σάλπιγγα και εκεί γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο, για να κατέβει σε λίγες ημέρες στην μήτρα σαν έμβρυο και να εμφυτευθεί στο ενδομήτριο.
Αντίθετα με ότι γενικά πιστεύεται η ωορρηξία δεν γίνεται τη 14η ημέρα του κύκλου, αλλά 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Δηλαδή εάν μια γυναίκα έχει κύκλο 30 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει την 16η ημέρα (30-14=16). Επειδή λοιπόν οι περισσότερες γυναίκες έχουν κύκλο 28 ημερών, όλοι νομίζουν ότι η ωορρηξία γίνεται στη μέση του κύκλου (28-14=14). Βέβαια σε μερικές γυναίκες μπορεί η ωορρηξία να έρχεται 1-2 ημέρες νωρίτερα ή αργότερα, αλλά ο γενικός κανόνας ισχύει.
Η παραπάνω διαπίστωση είναι πολύ χρήσιμη για όσες γυναίκες προσπαθούν για παιδί και ιδιαίτερα για όσες έχουν ασταθή κύκλο. Αν δηλαδή ο κύκλος μιας γυναίκας είναι μεταξύ 27-30 ημέρες θα πρέπει να υπολογίζει ότι οι γόνιμες ημέρες της είναι μεταξύ 13ης-16ης ημέρας.
Μια ακόμη χρήσιμη πληροφορία είναι ότι η ωορρηξία δεν συμβαίνει απαραίτητα κάθε μήνα. Πρόκειται για τους λεγόμενους ανωορρηκτικούς κύκλους, όπου δεν παράγεται ωάριο ή δεν σπάει το ωοθυλάκιο που το περιέχει. Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει 1-2 φορές το χρόνο σε γυναίκες κάτω των 35 ετών. Καθώς αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας η συχνότητα των κύκλων αυτών μεγαλώνει με αποτέλεσμα μετά τα 45 χρόνια να είναι ουσιαστικά μηδαμινή η πιθανότητα σύλληψης λόγω της μειωμένης παραγωγής ωαρίων, αλλά επίσης και λόγω της κακής ποιότητάς τους.
Η ωορρηξία μπορεί να γίνει αντιληπτή από τη γυναίκα ως ελαφρός πόνος στη λεκάνη ή ακόμα και με μικρή κολπική αιμορραγία.
Τα τεστ ωορρηξίας (ούρων) που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αρκετά αξιόπιστα και οι γυναίκες μπορούν να τα εμπιστεύονται στην προσπάθεια για σύλληψη εάν συμφωνεί και ο γυναικολόγος τους.
Πηγή: all4mama.gr