Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα δόντια μου;

f64b0864e862d3c122851be4770d6e9a_L

Ο οδοντίατρος Σωτήριος Βλασταράκος γράφει για το πως μπορεί μια μέλλουσα μαμά να φροντίσει τα δόντια της, την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Αναρωτιέσαι αν η εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει τα δόντια σου καθώς για το αν υπάρχει απαγορευτική περίοδος για σφραγίσματα πχ; O οδοντίατρος Σωτήριος Βλασταράκος έχει τις απαντήσεις που ψάχνεις, στο άρθρο που ακολουθεί.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια περίοδος μεταβολών για το σώμα της γυναίκας,τόσο σωματικών όσο και ορμονικών. Η ευτυχής μέλλουσα μητέρα έρχεται σε συνεχή επαφή με αρκετούς γιατρούς,και σε στενή σχέση με το γυναικολόγο της.

Δυστυχώς, όμως, ένας από τους γιατρούς με τους οποίους δεν έρχεται σε επαφή η έγκυος, είναι ο οδοντίατρος. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα λάθη της ελληνικής νοοτροπίας,που θέλει τον οδοντίατρο να τον θυμόμαστε μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα.

Και όμως, μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να προγραμματιστεί, όταν μάθουμε για το ευτυχές γεγονός. Είναι καλό να πάμε για την αντιμετώπιση οδοντιατρικών αναγκών που γνωρίζουμε ότι έχουμε και τις έχουμε παραμελήσει ή ακόμα και προληπτικά.

Πριν αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι καλή ιδέα, και θα πρέπει να προγραμματιστεί όταν μάθουμε τα καλά νέα της εγκυμοσύνης, ας πούμε πότε θα πρέπει να προγραμματιστεί αυτή η επίσκεψη.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο, και οι απαραίτητες οδοντιατρικές θεραπευτικές πράξεις απαγορεύεται, ρητά και κατηγορηματικά,να γίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Και αυτό γιατί στο πρώτο τρίμηνο γίνεται ο σχηματισμός ευαίσθητων οργάνων του εμβρύου.

Ιδανικά η οδοντιατρική θεραπεία λαμβάνει χώρα στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Οι οδοντιατρικές εργασίες δεν είναι απαγορευτικές στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, απλά πάντα υπάρχει ο φόβος μη σπάσουν τα νερά στην καρέκλα του οδοντιάτρου!

Λόγοι για επίσκεψη στον οδοντίατρο

Πάμε στους λόγους για τους οποίους μια επίσκεψη στον οδοντίατρο επιβάλλεται όταν μάθουμε τα νέα της εγκυμοσύνης.

1. Επειδή η εγκυμοσύνη προκαλεί ορμονικές μεταβολές,κάποιες καταστάσεις πχ πρόβλημα με τα ούλα, είτε κάνουν την εμφάνιση τους ή χειροτερεύουν. Παλαιότερα πιστευόταν ότι υπάρχει μια κατάσταση που λέγεται “περιοδοντίτιδα της εγκυμοσύνης”. Δηλαδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανιζόταν νόσος των ούλων,τα δόντια κουνιόντουσαν και έπεφταν. Οι παλαιότεροι έλεγαν “το μωρό κλέβει ασβέστιο από τη μητέρα του, γι’αυτό χαλάνε τα δόντια“. Φυσικά αυτό δεν ισχύει καθόλου. Ούτε περιοδοντίτιδα της εγκυμοσύνης υπάρχει,ούτε το έμβρυο κλέβει τίποτα από τη μητέρα. Απλά,προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί πριν την εγκυμοσύνη,χειροτερεύουν ή/και γίνονται πιο εμφανή κατά τη διάρκεια της.

2. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,μπορεί η έγκυος να έχει λαχτάρα για υδατάνθρακες,γλυκά ή γενικά για διατροφή σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Επίσης μπορεί να μη δίνει τη μεγαλύτερη προσοχή στη στοματική της υγιεινή Έτσι τα οδοντιατρικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν,χειροτερεύουν.

3. Εκτός από τη μητέρα,οποιοδήποτε πρόβλημα οδοντιατρικής ή μη φύσεως μπορεί να επηρεάσει και το έμβρυο ή την έκβαση της εγκυμοσύνης. Έχουν αναφερθεί έρευνες που συνδέουν οδοντιατρικά προβλήματα με πρόωρους τοκετούς, προεκλαμψία, ελλιποβαρή νεογνά κ.α. Σκοπός του άρθρου δεν είναι να τρομοκρατήσει τη μέλλουσα μαμά, ούτε να αναδείξει τον οδοντίατρο ως τον πιο σημαντικό γιατρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Απλά θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία του οδοντιάτρου στην εγκυμοσύνη, πράγμα που συχνά και λόγω ελλιπούς ενημέρωσης παραβλέπεται.

Πώς να φροντίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

4. Μετά τη γέννα,η μητέρα(εσείς δηλαδή!) θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλά νέα πράγματα και καταστάσεις,μια και όλος ο κόσμος αναποδογυρίζει και το παιδί γίνεται προτεραιότητα. Άρα,το πιο πιθανόν η επίσκεψη στον οδοντίατρο θα γίνει στο μέλλον(περίπου 1 με 2 χρόνια μετά τη γέννα). Μέχρι τότε τυχόν οδοντιατρικά προβλήματα θα έχουν χειροτερεύσει.

Ως προς τις ακτινογραφίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,καλό είναι να αποφεύγονται,ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αν θέλουμε οπωσδήποτε ακτινογραφία,στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης,και μόνο αν είναι εξαιρετικά επείγον,παρά το γεγονός ότι η δόση της ακτινοβολίας είναι πολύ μικρή,ειδικά με τις νέες ψηφιακές ακτινογραφίες, και φυσικά απαραίτητα φοράει η έγκυος την ειδική ποδιά ακτινοπροστασίας από μόλυβδο.

Αναφέραμε πότε μπορεί να πάει η μέλλουσα μαμά στον οδοντίατρο, αλλά τι μπορεί να κάνει;

Στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, μπορούν να γίνουν σχεδόν όλες οι επείγουσες και μη οδοντιατρικές πράξεις .Μπορεί να γίνει καθαρισμός ή και  περιοδοντική θεραπεία.

Με το θέμα της τοπικής αναισθησίας, αν και δεν υπάρχει πρόβλημα με τα οδοντιατρικά αναισθητικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναισθητικά χωρίς αγγειοσυσπαστικό. Φυσικά μικρές συνεδρίες και συνήθως πρωινές,για να είναι και πιο ξεκούραστη η εγκυμονούσα και τοποθέτηση της εγκυμονούσας σε συγκεκριμένη θέση, για να μην προκαλείται πόνος και δυσφορία, λόγω του κυοφορούμενου εμβρύου.

Ακόμα και σφραγίσματα ή και εξαγωγές μπορούν να γίνουν. Αυτό γιατί θέλουμε να εξαλείψουμε κάθε αιτία πιθανού πόνου, σε μετέπειτα στάδιο. Το να έχουμε τερηδόνα,που μπορεί να φτάσει στο νεύρο του δοντιού (πολφό) ή ένα κατεστραμμένο δόντι που μπορεί να πονάει δεν το θέλουμε. Γιατί συνήθως τα δόντια πονάνε στις πιο ακατάλληλες ώρες. Και τότε τρέχουμε και δε φθάνουμε. Το είπε ο Ιπποκράτης “Kάλλιον προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν”.

Γενικά καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης καλό είναι να αποφεύγονται κοσμητικού χαρακτήρα θεραπείες πχ λεύκανση δοντιών, μια και δεν έχει διευκρινιστεί αν κάποιο από τα συστατικά μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια στο κυοφορούμεν έμβρυο.

Στο τρίτο τρίμηνο και πάλι δεν αποθαρρύνεται η οδοντιατρική θεραπεία, απλά δεν επιλέγουμε να κάνουμε κάποια θεραπεία αν δεν είναι επείγουσα, για να μειώσουμε τις πιθανότητες να γεννήσει η ασθενής στην οδοντιατρική καρέκλα!

Προσοχή, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό, θα πρέπει να δοθεί στις οδηγίες για σωστή στοματική υγιεινή,τακτικό βούρτσισμα και να μην παραμελεί η εγκυμονούσα τα δόντια της. Στις περιπτώσεις εμετών κατά την εγκυμοσύνη, να μην πλένετε τα δόντια με οδοντόβουρτσα, αλλά να τα ξεπλένετε με νερό. Αυτό γιατί το περιβάλλον του στόματος είναι αρκετά όξινο,από τα στομαχικά περιεχόμενα, οπότε κινδυνεύετε να κάνετε ζημιά στα δόντια.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε επαφή με το θεράποντα ιατρό-γυναικολόγο της εγκύου. Αυτός την παρακολουθεί και αυτός ξέρει καλύτερα,ως εξειδικευμένος, οπότε την τελική επιλογή θα πρέπει να τη λαμβάνει ο ίδιος.

Ελπίζω να βοήθησα. Άντε και με έναν πόνο!

Πηγή: ladylike.gr

Διαβάστε ακόμη:

Επίμονο βούρτσισμα: Μήπως καταστρέφετε τα δόντια σας;

Ολόλευκα δόντια με λάδι καρύδας!