Πώς επηρεάζει η πιπίλα την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού μου;
Ως νέα μαμά, θα έχετε βρεθεί στο δίλημμα αν πρέπει να δώσετε πιπίλα στο μωρό σας ή όχι, μιας και μέχρι τώρα έχουν ακουστεί πολλά για τα προβλήματα που προκαλεί. Κάποια από αυτά είναι ότι χαλάει τα δόντια και προκαλεί δυσμορφία στην κάτω γνάθο, ότι δυσκολεύει το θηλασμό, ότι καθυστερεί την εξέλιξη της ομιλίας, προκαλεί πρόβλημα άρθρωσης και πολλά άλλα.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Ας δούμε, όμως, το θέμα λίγο πιο ψύχραιμα, τι από αυτά είναι αλήθεια και πώς να πάρουμε τη σωστή απόφαση για το μωρό μας.Ακούγεται ότι η πιπίλα δεν χρειάζεται και η αλήθεια είναι ότι ένα ποσοστό παιδιών δεν θα την αναζητήσει ποτέ. Μία άλλη μερίδα παιδιών όμως, τη θέλει για νανούρισμα, ανακούφιση ή παρηγοριά. Δοκιμάστε να νανουρίσετε το παιδί σας με άλλους τρόπους και αν δυσκολεύεστε να το ηρεμήσετε, τότε δώστε πιπίλα. Προτιμήστε μία με ανατομική μορφή.
Λέγεται ότι το μωρό μπερδεύετε ανάμεσα στην πιπίλα και στη θηλή της μητέρας του. Τα μωρά είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται ποια είναι η πλαστική πιπίλα, μιας και η θηλή της μαμάς τους έχει άλλη υφή και μυρωδιά. Επίσης, όταν πεινάσουν αναζητούν τη θηλή της μαμάς τους και δεν ικανοποιούνται με την πιπίλα.
Όσον αφορά τη δυσμορφία που προκαλεί στην κάτω γνάθο και τα προβλήματα στα δόντια, αυτό εξαρτάται από τη χρήση και το χρονικό διάστημα που δίνεται. Αν χρησιμοποιείται για λίγο, μέχρι να κοιμηθεί το παιδί ή κάποια στιγμή που είναι ανήσυχο μέχρι να ηρεμήσει και σταματήσει η χρήση της, από 12 μέχρι 20 μηνών, τότε δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα. Αν όμως, τη χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τη χρησιμοποιεί μέχρι 4 χρονών, είναι πολύ πιθανόν να στραβώσουν τα δόντια και να μην έχουν σωστή σύγκλιση, να προεξέχουν τα μπροστινά δόντια, να χαλάσουν κάποια από αυτά ή να δημιουργηθεί πρόβλημα με τη γνάθο. Συνεπώς θα δημιουργηθούν προβλήματα άρθρωσης, αφού ήχοι όπως το /σ/ απαιτούν τη σωστή σύγκλιση των δοντιών. Επίσης, αν ένα παιδάκι έχει την πιπίλα στο στόμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, περιορίζει τις κινήσεις της γλώσσας και αποφεύγει την ομιλία, με πιθανό αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και τα θέματα άρθρωσης που αφορούν στην κινητικότητα της γλώσσας.
Μια άλλη ανησυχία για τις νέες μαμάδες, είναι ότι αν το παιδί συνηθίσει την πιπίλα, τότε δεν θα μπορεί να τη διακόψει. Αυτό δεν ισχύει, μιας και τα παιδιά από το 10ο μήνα και έπειτα αρχίζουν να μπουσουλούν και να εξερευνούν τα πάντα, έτσι βρίσκουν νέες ασχολίες και ενδιαφέροντα. Τότε είναι καλή ευκαιρία να μειώσετε τη χρήση της πιπίλας και να τη δίνετε μόνο για νανούρισμα. Αν το παιδάκι σας δεν είναι έτοιμο, μην το πιέσετε, καθώς η αποκοπή πρέπει να γίνει αρμονικά. Εξάλλου μέχρι 20 μηνών δεν θα του προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.
Με γνώμονα τα πιο πάνω, η κάθε μανούλα, μπορεί να πάρει την απόφαση που ταιριάζει στο δικό της μωρό, χωρίς να ξεχνά ότι κάθε ένα είναι ξεχωριστό και μοναδικό!!!
Πηγή:familyplan.com.cy