της Μαρίκας Μπαντανά,
Η δεξιότητα της εκτελεστικής λειτουργίας είναι μία διανοητική διεργασία που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να οργανώσουμε τη ζωή μας και να διατηρούμε την προσοχή μας. Παιδιά που έχουν δυσκολία στην εκτέλεση αυτών των λειτουργιών μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με προβλήματα στην καθημερινότητά τους.
-
Χάνουν πράγματα που έχουν δανειστεί ή ξεχνάνε τα ραντεβού τους
Όπως προαναφέρθηκε αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται στο να οργανωθούν. Βοηθείστε τα με το να τους μάθετε να κρατούν ένα ημερολόγιο με τα ραντεβού τους, τις ημερομηνίες και τα ονόματα που χρειάζονται. Να το ελέγχετε συχνά παρέα.
-
Δυσκολεύονται να μπουν στη θέση του άλλου
Αυτό συμβαίνει γιατί τα χαρακτηρίζει μία έλλειψη στην ευελιξία της σκέψης τους. Βοηθείστε τα με το να συζητήσετε παρέα πώς συμπεριφερόμαστε σε έναν φίλο μας. Για παράδειγμα να μάθει να αφήνει το φίλο του να επιλέγει πρώτος το παιχνίδι που θα παίξουν.
-
Λένε ό,τι σκέφτονται
Τα παιδιά με δυσκολία στην εκτελεστική λειτουργία συχνά δεν κατανοούν όταν έχουν λάθος κοινωνικές συμπεριφορές. Μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας για κάποιο σινιάλο, το οποίο θα κάνετε όταν το παιδί πει ή κάνει κάτι ακατάλληλο και μετά όταν θα είστε μόνοι σας μπορείτε να το συζητήσετε.
-
Έχουν ξεσπάσματα θυμού όταν βρίσκεστε έξω
Πολλά παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους κυρίως όταν νιώθουν ανασφάλεια επειδή δε γνωρίζουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Βοηθείστε τα με το να συζητάτε από πριν το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε. Μία άλλη στρατηγική είναι να παίξετε στο σπίτι το «Κάνε ότι κάνω». Με αυτό τον τρόπο το παιδί ακολουθεί τις κινήσεις σας χωρίς απαραίτητα να ξέρει το λόγο. Έτσι σιγά, σιγά γίνεται πιο προσαρμοστικό στις αλλαγές του προγράμματος.