ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Αρχική Υγεία Πως και πότε να ”παγώσω” τα ωάρια μου;

Πως και πότε να ”παγώσω” τα ωάρια μου;

eggs_4

Διαμάχη ξέσπασε μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της «Αpple» ότι θα χρηματοδοτεί την κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών υπαλλήλων της ώστε να έχουν τη δυνατότητα  να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, προκειμένου νααφιερώσουν τα  «γόνιμα» χρόνια τους στην καριέρα. 

Τι είναι η κατάψηξη ωαρίων; Πως γίνεται αυτή η διαδικασία;  Ποιες είναι οι υποψήφιες γυναίκες και ποια η καταλληλη ηλικία;

Απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Παναγιώτη Καλιαντζή 
Μαιευτήρας – Χειρουργού Γυναικολόγου
Πολλές γυναίκες στην εποχή μας αναβάλλουν τον γάμο και την τεκνοποίηση λόγω κυρίως επαγγελματικών λόγων μετά την ηλικία των 35 ετών και πολλές μετά την ηλικία των 40. Ως γνωστόν η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται σταδιακά μετά τα 35 έτη και με ταχείς ρυθμούς μετά τα 40.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν σε μεγάλη ηλικία να δυσκολεύονται αρκετά, να κάνουν αρκετές προσπάθειες εξωσωματικής και ένας σημαντικός αριθμός να καταφεύγει στη λύση της δωρεάς ωαρίων.
Ποιές εξετάσεις πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να ελέγξει την γονιμότητα της και σε ποια ηλικία;
Όπως είναι γνωστό σημαντικό ρόλο στην ιατρική παίζει η πρόληψη. Στην εποχή μας είναι δυνατόν με ορισμένες εξετάσεις να ελέγξουμε την γονιμότητα μιας γυναίκας (δηλαδή πόσο εύκολο είναι να μείνει έγκυος και να γεννήσει παιδί) οι οποίες καλό θα ήταν να γίνονται από νωρίς μεταξύ 30 και 35 ετών.
Γνωρίζοντας πόσο γόνιμη είναι μια γυναίκα μπορεί καλύτερα να προγραμματίσει το μέλλον της.
Οι εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει για να ελέγξει την γονιμότητα της είναι οι κάτωθι:
Ορμονικές εξετάσεις:
FSH, LH, προλακτίνη, οιστραδιόλη, FT3, FT4, TSH και AMH(anti-mullerhian hormone).
Διακολπικό υπερηχογράφημα με το οποίο ελέγχεται η υφή και το μέγεθος των ωοθηκών καθώς και ο αριθμός των άτρητων ωοθυλακίων.
Η συνεκτίμηση των ορμονικών εξετάσεων με το διακολπικό υπερηχογράφημα μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα της γονιμότητας μιας γυναίκας. ‘Εχοντας όλα τα δεδομένα μπορούμε να συμβουλεύσουμε σωστά μια γυναίκα.
Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;
Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια καινούργια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η οποία δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάρια τους, ώστε να μπορούν να επιλέγουν πότε θα τεκνοποιήσουν.
Η κατάψυξη ωαρίων ήδη έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα και πολλά παιδιά παγκοσμίως έχουν γεννηθεί με αυτή την μέθοδο.
Είναι γνωστό ότι η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 35 ετών και πολλές γυναίκες ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών έχουν πρόβλημα να τεκνοποιήσουν και οι κυήσεις σε αυτές τις ηλικίες συνοδεύονται από προβλήματα όπως για παράδειγμα  αποβολές και χρωμοσωμιακές ανωμαλίες (σύνδρομο Down).
Η κατάψυξη ωαρίων εφαρμόζεται κυρίως στις κάτωθι περιπτώσεις:
– Γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν την γονιμότητα τους για επαγγελματικούς ή κοινωνικούς λόγους.
– Γυναίκες που πάσχουν απο καρκίνο και πρόκειται να ξεκινήσουν χημειοθεραπείες ή ακτινοβολία.
– Ζευγάρια που ο άνδρας θα πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
– Η ιδανική ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων είναι μεταξύ 35 εως 37 ετών.
– Τα ποσοστά κυήσεων μετά από απόψυξη ωαρίων κυμαίνονται μεταξύ 20-25%
Πώς γίνεται η κατάψυξη ωαρίων;
Η θεραπεία περιλαμβάνει διέγερση των ωοθηκών  με ορμόνες η οποία διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες ώστε η γυναίκα να παράγει τον κατάλληλο αριθμό ωαρίων που θα καταψυχθούν. Ο αριθμός που θεωρείται ιδανικός είναι 10-15 ωάρια.
Η γυναίκα παρακολουθείται υπερηχογραφικά κατά την διάρκεια της θεραπείας και η λήψη των ωαρίων γίνεται με την μέθοδο της ωοληψίας. Η επέμβαση γίνεται με μια ελαφριά νάρκωση ώστε να είναι ανώδυνη και διαρκεί 15-20 λεπτά.
Αφού γίνει η λήψη των ωαρίων στην συνέχεια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία με την μέθοδο της υαλοποίιησης(vitrification). Τα ωάρια είναι κύτταρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό με αποτέλεσμα να καταστρέφεται εύκολα η μεμβράνη τους λόγω δημιουργίας κρυστάλλων κατά την διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης τους. Με την μέθοδο vitrification επιτυγχάνονται ποσοστά επιβίωσης ωαρίων άνω του70%.
Καλιαντζής Παναγιώτης
Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος
iatropedia.gr