Πώς μαθαίνει ένα παιδί να τρέφεται σωστά;

Πώς μαθαίνει ένα παιδί να τρέφεται σωστά;

Συχνές ερωτήσεις για την διατροφή παιδιών

Η σωστή διατροφή των παιδιών, ήδη από τη νηπιακή ηλικία, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους γονείς. Ειδικά στις μέρες μας, που τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς, αλλά και που τα παιδιά κατακλύζονται από διάφορα σνακ αμφιβόλου ποιότητας, ίσως είναι δύσκολο να υπάρχει ένας συνεχής έλεγχος από τους γονείς στις τροφές που καταναλώνουν τα παιδιά τους μέσα στην καθημερινή τους ζωή.

Συνεπώς,  με  όλες αυτές τις συνθήκες, γεννάται το εξής ερώτημα: Πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να τρέφονται σωστά; Υπάρχει τρόπος να περαστεί το μήνυμα της σωστής διατροφής υποσυνείδητα και να γίνει σταδιακά μία συνήθεια για τους μικρούς μας φίλους;

[babyPostAd]Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά, δίνει μία επιστημονική μελέτη του 2017, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews. Μέσα από αυτή, οι ερευνητές S. Anzman-Frasca, A. K. Ventura, S. Ehrenberg και K. P. Myers καταλήγουν στο συμπέρασμα πως: «Η έκθεση των παιδιών σε μία ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα, όταν ακόμη είναι μικρά ηλικιακά, μπορεί να βοηθήσει στην εδραίωση καλών διατροφικών συνηθειών».

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε

Στην εν λόγω μελέτη, αρχικά οι ερευνητές  πραγματοποίησαν ανασκόπηση 40 μελετών(των τελευταίων 10 ετών) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν μια αποδεκτή γεύση για υγιεινά τρόφιμα, κυρίως για φρούτα και λαχανικά.

Όλα τα συμπεράσματα που αντλήθηκαν, συνηγορούν στο ότι το κλειδί για την ανάπτυξη ευχάριστης γεύσης στα υγιεινά τρόφιμα βρίσκεται και επιτυγχάνεται μέσω της επαναλαμβανόμενης έκθεσης του ατόμου σε αυτά τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της βρεφικής ηλικίας και της πρώιμης παιδικής ηλικίας (2 έως 5 ετών). Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γεύσεις των τροφίμων που καταναλώνει η μητέρα «φτάνουν» στο παιδί στη μήτρα, επομένως αν ακολουθεί η μητέρα μια υγιεινή διατροφή, το έμβρυο εκτίθεται σε αυτές τις γεύσεις.

paidi diatrofi

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση σε μια ποικιλία υγιεινών τροφών από πολύ νωρίς, συμπεριλαμβανομένης της εμβρυικής ζωής, του θηλασμού και στη συνέχεια της 2ης βρεφικής ηλικίας (6 έως 12 μήνες, με τη σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφίμων), μπορεί να βοηθήσει την επακόλουθη αποδοχή αυτών των τροφών. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο «πλαστική» και οι υγιεινότερες προτιμήσεις για τα τρόφιμα μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα μετά τη βρεφική ηλικία.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί που δεν καταναλώνει κάποια τρόφιμα;

Σύμφωνα με την έρευνα του 2017, κατά την πρώιμη παιδική ηλικία (2 έως 5 ετών), μπορούμε να εφαρμόσουμε δύο βασικές στρατηγικές προκειμένου να μάθει το παιδί να καταναλώνει υγιεινά τρόφιμα:

α) την επαναλαμβανόμενη έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι γονείς πρέπει να εκθέσουν επανειλημμένα (τουλάχιστον 10-15 φορές) το υγιεινό τρόφιμο στο τραπέζι και το πιάτο του παιδιού, ακόμη κι αν δεν το δοκιμάζει και

β) τη στρατηγική της μίμησης, η οποία στοχεύει στο ρόλο των γονέων ως πρότυπα καλής διατροφικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, ένα παιδί είναι πιθανότερο να καταναλώσει λαχανικά, όταν και οι γονείς του τα καταναλώνουν.

Άλλες τεχνικές, όπως η χρήση της θετικής ενίσχυσης και επιβράβευσης συχνά φαίνεται να δρα ενισχυτικά στην προσπάθεια να καταναλώσει ένα παιδί κάποιο νέο υγιεινό τρόφιμο. Προσοχή, όμως απαιτείται στον τρόπο της επιβράβευσης. Αποφύγετε να επιβραβεύσετε με ένα γλύκισμα, καθώς στα μάτια των παιδιών ενισχύεται περισσότερο το γλύκισμα και υποβιβάζεται η αξία του υγιεινού τροφίμου! Μία λεκτική επιβράβευση, μία αγκαλιά, μία βόλτα στην παιδική χαρά ή ένα μικρό παιχνίδι είναι πάντοτε αποδεκτά από τους μικρούς μας φίλους.

Πηγή: Flowmagazine.gr