Πώς να διαχειριστείς τον “εμφύλιο” κάθε φορά που ντύνεις το παιδί σου
Έχεις σκεφτεί πόση ώρα μπορεί να αφιερώνεις καθημερινά στο να ντύσεις το παιδί σου; Ειδικά όταν πρόκειται για μικρές ηλικίες, ανάμεσα στα τρία και πέντε χρόνια, τότε η διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και απαιτητική για εσένα, αλλά και αρκετά πιεστική για το παιδίπου ίσως να δυσκολεύεται να κατανοήσει τη σημασία αυτού που συμβαίνει!
Εκείνο που ίσως χρειάζεται να θυμάσαι είναι ότι χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείτε και οι δύο, αφού το παιδί δεν είναι ακόμα σε θέση να αντιληφθεί κάποια πράγματα, ούτε είναι έτοιμο να συγχρονίσει τις κινήσεις ή να διευρύνει τις γνώσεις του ανά πάσα στιγμή. Αντίστοιχα και εσύ θα πρέπει να έχεις υπομονή και να προσπαθείς να του μάθεις τα βήματα που ακολουθούμε καθώς ντυνόμαστε και να είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις ήρεμα και χωρίς εξάρσεις τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις του, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλό… προηγούμενο!
Αν θέλεις να μάθεις μερικά tips που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη, διάβασε παρακάτω!
♦ Προετοιμάσου κατάλληλα
Όταν το παιδί είναι μικρό, καλό είναι πριν του αγοράσεις ρούχα να σκεφτείς τις ανάγκες που έχετε. Για παράδειγμα, μπορείς να διαλέξεις ρούχα που έχουν λίγα κουμπιά, εύκολο κλείσιμο, που η φόρμα τους είναι άνετη και φοριούνται εύκολα. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να το ντύσεις δεν θα έρθεις αντιμέτωπη με στενά και άβολα ρουχαλάκια ή περίπλοκα δεσίματα που απαιτούν χρόνο και προσπάθεια για να φορεθούν!
♦ Δημιούργησε τις σωστές “αναμνήσεις”
Το πώς το παιδί θα αντιμετωπίσει τη διαδικασία του ντυσίματος μπορεί να εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και οι καλές αναμνήσεις είναι ένας από αυτούς. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της αλλαγής πάνας, από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του, χρειάζεται να αισθανθεί την ασφάλεια και τη χαρά της όλης διαδικασίας, ώστε να μεταφράσει με τον ίδιο τρόπο και την ανάγκη να ντυθεί και να συνεργαστεί μαζί σου!
♦ Βρες τρόπους να το διδάξεις
Ξεκινώντας από μικρή ηλικία, το παιδί δεν γνωρίζει ξεκάθαρα ούτε όλα τα μέρη του σώματος, ούτε τα ρούχα που αντιστοιχούν στο καθένα! Για αυτό το λόγο θα πρέπει να μετατρέψεις το ντύσιμο σε ένα ευχάριστο και διδακτικό “παιχνίδι”, όπου θα το βοηθήσεις να βρει τις αντιστοιχίες και να κάνει τους σωστούς συνδυασμούς ανάμεσα σε σώμα και ρούχο. Είτε τραγουδώντας, είτε κάνοντας ταυτόχρονες κινήσεις ή ακόμη και με απλή βοηθητική γλώσσα θα το παρακινήσεις να ντυθεί ακόμα και μόνο του σε σύντομο χρονικό διάστημα.
♦ Δοκίμασε το παιχνίδι της μίμησης
Μπορείς να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αντεπεξέλθει το παιδί, σχεδιάζοντας τις κινήσεις σας. Μπορείς να απλώσεις στο κρεβάτι το δικό σου σύνολο και εκείνο που έχεις ετοιμάσει για το παιδί σου και να προσπαθήσεις να του δείξεις τι πρέπει να φορέσει και με ποια σειρά, κάνοντας και εσύ το ίδιο με τα δικά σου ρούχα.
♦ Μην επιμένεις στις λεπτομέρειες
Καθώς το παιδί μεγαλώνει μπορεί να σχηματίσει δική του… στιλιστική άποψη! Μετά τα πέντε χρόνια του, λοιπόν, ίσως αρχίσει να αντιδρά σε αυτά που του υποδεικνύει και να επιμένει να φορέσει τα ρούχα που έχει επιλέξει μόνο του. Ακόμη και αν δεν συμφωνείς με τους συνδυασμούς του θα πρέπει να του δώσεις κάποια ελευθερία. Δεν χάθηκε και ο κόσμος αν δεν ταιριάζει στο γούστο σου το σύνολο που διάλεξε, από τη στιγμή που είναι το αγαπημένο του!
♦ Πηγαίνετε μαζί για ψώνια
Από τη στιγμή που το μικρό σου έχει αποκτήσει δική του άποψη για το τι θα φορέσει και πως, τότε μπορείς να το πάρεις μαζί σου στο μαγαζί με τα παιδικά ρούχα, ώστε να του αφήσεις ένα περιθώριο να διαλέξει ό,τι θα φορούσε πιο ευχάριστα και να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για το μέλλον. Εφόσον του έχεις δώσει δικαίωμα επιλογής, το ντύσιμο θα του είναι πολύ πιο ευχάριστο!
♦ Βρες τη χρυσή τομή
Ακόμη και όταν υπάρχουν διαφορές στις απόψεις σας και το παιδί επιμένει να φορέσει εκείνο το ρούχο που εσύ μπορεί να θεωρείς άκρως ακατάλληλο, είτε λόγω καιρού, είτε λόγω υφάσματος ή γιατί δεν ταιριάζει στην ηλικία του, θα πρέπει να βρεις μια μέση οδό, ώστε να μην… διαιωνίσεις τη διένεξη και να νιώσει το παιδί ότι με κάποιο τρόπο “πέρασε το δικό του” και του άφησες το δικαίωμα της επιλογής!
Πηγή:tlife.gr