Πώς να κάνω το παιδί μου να μου μιλήσει για το σχολείο του;
Κάθε μέρα μετά το σχολείο συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Συναντώ την 5χρονη κόρη μου στη στάση του λεωφορείου, της δίνω μια μεγάλη αγκαλιά και τη ρωτάω πώς πήγε το σχολείο. Και κάθε μέρα η απάντηση είναι ίδια: “καλά!”. Έχω δοκιμάσει να το ρωτήσω σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, αλλά η απάντηση μένει πάντα η ίδια…
Μετά από μεγάλη αναζήτηση και πολλές προσπάθειες, ανακάλυψα τελικά τρόπους που βοηθούν το παιδί να μιλήσει γι ατην μέρα του στο σχολείο! Σε συζητήσεις μάλιστα με τις φίλες μου, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε όλες μαζί αυτούς τους τρόπους στα παιδιά μας και κατά πλειοψηφία πετύχαμε το στόχο μας!
- Αντί να ρωτάτε “Πώς πήγε το σχολείο σήμερα”, ρωτήστε πιο συγκεκριμένα. Όλοι οι γονείς έχουμε λάβει ως απάντηση ένα ξερό “καλα” όταν ρωτάμε πώς πήγε το σχολείο. Αν ρωτήσετε συγκεκριμένα όμως, είναι πολύ πιο πιθανόν να πάρετε απάντηση! Δείτε εδώ 25 ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν!
- Μάθετε το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού. Αν η δασκάλα δεν σας έχει ενημερώσει για το ημερήσιο πρόγραμμα, ρωτήστε την. Έτσι θα γνωρίζετε ποια μέρα της εβδομάδος έχει καλλιτεχνικά ή γυμναστική ή μαθηματικά, για παράδειγμα, και μπορείτε να ενδιαφερθείτε για αυτά τα μαθήματα συγκεκριμένα. Όταν έχετε τις βασικές πληροφορίες, το παιδί αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον και την ενεργή συμμετοχή σας στο συγκεκριμένο κομμάτι της ζωής του και σας “βοηθά” δίνοντας σας περισσότερα στοιχεία.
- Να είστε έτοιμοι να ακούσετε όταν το παιδί θα είναι έτοιμο. Την ώρα που γυρίζει η κόρη μου από το σχολείο, το μόνο που θέλει είναι ένα σνακ! Αν δοκιμάσω να της μιλήσω εκείνη την ώρα δεν πρόκειται να καταφέρω τίποτα… Έχω καταλάβει όμως, οτι η καλύτερη ώρα για συζήτηση είναι η ώρα του ύπνου, καθώς προσπαθεί ν ακαθυστερήσει τον ύπνο της και ταυτόχρονα είναι πιο χαλαρή. Έτσι, ξεκινάω τότε την συζήτηση για το σχολείο.
- Διαβάστε τα σημάδια που σας στέλνει. Αν το παιδί γυρίσει από το σχολείο με νεύρα ή είναι στεναχωρεμέν, αποφύγετε να το ρωτήσετε τι συνέβη. Κάντε του μια αγκαλιά, δείξτε του έμπρακτα οτι είστε δίπλα του και περιμένετε πότε θα νιώσει έτοιμο να σας μιλήσει.
- Αφήστε τις δουλειές ή το κινητό. Όταν το παιδί αποφασίσει να σας μιλήσει, δώστε του την ολοκληρωτική προσοχή σας. Αφήστε το κινητό σας κάτω και τις δουλειές για λίγο αργότερα.
- Γνωρίστε καλύτερα τη δασκάλα του. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τη δασκάλα του παιδιού και να της δείξετε το πόσο ενδιαφέρεστε για να γνωρίζετε την καθημερινότητα του. Έτσι εάν συμβεί κάτι, δε θα διστάσει να σας ενημερώσει.
Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή