Τα αντικείμενα που πιάνουν συνέχεια τα παιδιά είναι τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια είναι επίσης τα πρώτα αντικείμενα που βάζουν τα μικρά παιδιά στο στόμα τους και πολλές φορές τα πετούν σε απίστευτα σημεία. Είναι γνωστό πως τα παιχνίδια αποτελούν εστίες μικροβίων και γι αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικές και τα καθαρίζουμε συχνά. Όταν καλείτε μικρά παιδιά στο σπίτι καθαρίστε και απολυμάνετε τα παιχνίδια του μωρού σας. Η κοινή χρήση των παιχνιδιών είναι ένας εύκολος τρόπος διάδοσης των μικροβίων.
Εμείς σας προτείνουμε τρόπους για να καθαρίσετε τα παιχνίδια των παιδιών σας. Να θυμάστε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για τον καθαρισμό και την απολύμανση παιχνίδια και τον εξοπλισμό, ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του υλικού.
Καθαριότητα των παιχνιδιών
– Τοποθετήστε τα παιχνίδια σε μια λεκάνη με ζεστό νερό με σαπούνι ή απορρυπαντικό (ακόμα και το απορρυπαντικό πιάτων κάνει μια χαρά τη δουλειά του) και αφήστε τα για 5 λεπτά. Προσοχή πριν ξεκινήστε να βάζετε τα παιχνίδια μέσα στη λεκάνη ελέγξτε ένα υπάρχει υποδοχή για μπαταρίες. Στην περίπτωση αυτή δεν επιτρέπεται να τα αφήστε μέσα στο νερό, γιατί θα χαλάσουν και δε θα λειτουργούν. Έτσι λοιπόν, πρέπει να τα καθαρίστε με πανί.
– Αφού τα έχετε αφήσει λίγο στο νερό, τρίψτε τα με ένα σφουγγάρι ή βούρτσα. Το τρίψιμο είναι σημαντικό γιατί πρέπει να καθαριστούν καλά και οι σχισμές, που είναι ένα σημείο που συγκεντρώνει πολλά μικρόβια. Για τα παιχνίδια που έχουν μπαταρίες και τα καθαρίζετε με πανί παίρνετε ένα αιχμηρό αντικείμενο και το τυλίγετε με το πανί και καθαρίζετε με αυτόν τον τρόπο τις σχισμές. – Ξεπλύνετε καλά για να μην μείνουν υπολείμματα σαπουνιού.
Απολύμανση των παιχνιδιών
– Το ξύδι είναι το καλύτερο το πιο ασφαλές και υγιεινό ταυτόχρονα απολυμαντικό. Ανακατέψτε μια κούπα άσπρο ξύδι σε μια κούπα ζεστό νερό. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα βαποριζατέρ και στη συνέχεια ψεκάστε τα παιχνίδια.
– Ένας άλλος τρόπος είναι να διαλύσετε 2 κουταλιές της σούπας χλωρίνη σε 1 λίτρο νερό και να αυξήσετε τις ποσότητες αναλογικά.
– Tα μικρά πλαστικά παιχνίδια καθαρίζονται στο πλυντήριο πιάτων. Πλαστικά παιχνίδια, που δεν έχουν μπαταρίες μπορούν να πλένονται εύκολα στο πλυντήριο πιάτων με απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό.
Για τα παιχνίδια με μπαταρίες, καθαρίστε το εξωτερικό με σαπούνι και νερό, στη συνέχεια, σκουπίστε με διάλυμα χλωρίνης και αφήστε το στον αέρα.
Τα μεγάλα πλαστικά, μεταλλικά ή ξύλινα παιχνίδια καθαρίζονται με νερό και σαπούνι. Κατόπιν σκουπίστε με το αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης για απολύμανση και αφήστε τα στον αέρα.
Τα υφασμάτινα παιχνίδια καθαρίζονται με πλύσιμο στο πλυντήριο με σαπούνι πλυντηρίου και ζεστό νερό.
Τα παιχνίδια μπάνιου έχουν και αυτά ανάγκη καθαρισμού και απολύμανσης. Τα παπάκια τα κίτρινα, τα παπάκια τα κόκκινα, τα καραβάκια, τα ψαράκια μαζεύουν συχνά μούχλα την οποία επειγόντως πρέπει να αφαιρέστε. Πάρτε ένα μπουκάλι ξύδι. Αναμιγνύετε 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι με 4 λίτρα νερό σε μια λεκάνη. Αφήστε τα παιχνίδια να μουλιάσουν για μία ώρα. Μετά τρίψτε τα παιχνίδια καλά με ένα σφουγγάρι και ζουλήξτε τα για να βγει το νερό από κάθε παιχνίδι. Το ξύδι είναι ένα θαυμάσιο φυσικό απολυμαντικό και είναι ασφαλέστερο από τη χλωρίνη.
Εφαρμόστε τη διαδικασία πλυσίματος και απολύμανσης μια φορά τον μήνα. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια έχουν στεγνώσει καλά, πριν τα δώσετε στο μικρό σας, ειδικά αν τα έχετε απολυμάνει με χλωρίνη (το διάλυμα χλωρίνης εξατμίζεται ευκολότερα).
Αν πρόκειται να δώσετε στο μικρό σας μεταχειρισμένα παιχνίδια, διαχωρίστε τα μαλακά από τα σκληρά και βυθίστε τα σε μείγμα με νερό και χλωρίνη για 24 ώρες. Βουρτσίστε τα για να φύγει η βρώμα. Απομακρύνετε τα σκληρά παιχνίδια από το μείγμα και ξεπλύνετέ τα με νερό για να φύγουν τα υπολείμματα της χλωρίνης. Αφήστε να στεγνώσουν καλά (τουλάχιστον για 24 ώρες) ενώ βγάλτε τα έξω αν έχει ήλιο.Τα μαλακά παιχνίδια τοποθετήστε τα στο πλυντήριο ρούχων ή πιάτων και στη συνέχεια απλώστε τα έξω με μανταλάκια για να στεγνώσουν.
Πηγή: govastileto.gr