Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση

παιδί με αυτοπεποίθηση

Πώς θα μάθετε το παιδί σας να νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του, να μπορεί να λύνει μόνο του τα προβλήματά του, μαθαίνοντας έτσι να είναι ένας υπεύθυνος ενήλικας που μπορεί να πετύχει τους στόχους του; Καταρχάς να μην του τα σερβίρετε όλα στα πιάτο, από τους επαίνους μέχρι τις λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις.

Διαβάστε με λεπτομέρειες σε ποιους τομείς θα πρέπει να συγκρατήσετε την υπερπροστατευτική σας παρόρμηση προκειμένου να βοηθήσετε με τον καλύτερο τρόπο το μικρό σας.

1Μετριάστε τους επαίνους.

Αν βομβαρδίζετε συνεχώς το βλαστάρι σας με κάθε είδους «μπράβο» για οτιδήποτε κάνει, ενδέχεται να συνηθίσει τόσο πολύ τους επαίνους ώστε να δυσκολευτεί να καταλάβει ποια κατορθώματα αξίζουν πράγματι τις επευφημίες σας. Η λύση είναι να είστε πιο συγκρατημένοι, όπως να μην επαινείτε το μικρό σας όταν κάνει κάτι το οποίο θα έπρεπε να κάνει ούτως ή άλλως και να προσπαθήσετε να είστε πιο συγκεκριμένοι.

2Μην το «σώζετε» διαρκώς.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή και ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται λυπημένα, νευριασμένα ή αγχωμένα. Πρέπει να μάθουν να πετυχαίνουν τους στόχους τους ξεπερνώντας τα εμπόδια από μόνα τους και όχι έχοντας τη σιγουριά ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα τα βοηθάει. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό για τα μικρά παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παίζουν και να λαμβάνουν ρίσκα.

3Αφήστε το να αποφασίζει.

Αν το παιδί σας έχει την ευκαιρία να αποφασίζει από μικρή ηλικία, θα αποκτήσει μελλοντικά εμπιστοσύνη στην προσωπική του κρίση. Η καλύτερη λύση είναι να του δίνετε δύο με τρεις επιλογές και να το αφήνετε να διαλέξει ανάμεσα σε αυτές.

4«Ναι» στην αισιοδοξία.

Αν το παιδί σας απογοητεύεται συχνά, βοηθήστε το να είναι πιο αισιόδοξο. Ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί συγκεκριμένους τρόπους για να βελτιώσει μια κατάσταση ή να λύσει ένα πρόβλημα κι έτσι να πετύχει το στόχο του.

5Καλλιεργήστε τα ενδιαφέροντά του.

Προσπαθήστε να δώσετε όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορείτε έτσι ώστε να καταφέρει να ανακαλύψει τι είναι αυτό που του αρέσει.

6Προωθήστε την επίλυση προβλημάτων.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ενήλικες μπορούν να διδάξουν ένα μικρό παιδί τρόπους για να λύνει τα προβλήματα μόνο του, αρκεί να οπλιστούν με υπομονή. Αν, για παράδειγμα, είστε στον παιδότοπο και το μικρό σας σας πει ότι ένα άλλο παιδάκι του πήρε το φορτηγάκι του, ρωτήστε το ποιος πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πάρει πίσω. Αν η πρώτη απάντηση είναι να πάει να του το αρπάξει, ρωτήστε το τι πιστεύει ότι θα γίνει αν το κάνει αυτό. Η επόμενη ερώτηση θα μπορούσε να είναι «μπορείς να σκεφτείς άλλους τρόπους για να το πάρεις πίσω;». Με αυτόν τον τρόπο κατευθύνετε, δίνετε ιδέες αλλά όχι την τελική λύση.

7Δώστε του την ευκαιρία να προσφέρει βοήθεια.

Φροντίστε το μικρό σας να αναλάβει κάποιες δουλειές στο σπίτι ή ακόμα καλύτερα να συμμετέχει σε μια συγκεκριμένη εργασία. Θα συνειδητοποιήσει έτσι ότι κάθε εργασία χρειάζεται προσπάθεια και θα είναι πιο εύκολο για αυτό να ολοκληρώνει στο μέλλον μια δουλειά.

8Βρείτε ευκαιρίες για να περνάει χρόνο με ενήλικες.

Είναι σημαντικό για το μικρό σας να βρίσκεται περιτριγυρισμένο από μεγαλύτερους, καθώς έτσι λαμβάνει νέα ερεθίσματα, αναγκάζετε να μιλήσει και με άλλους ενήλικες πέρα από εσάς.