Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων και γονείς
Με τον όρο σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εννοούμε την πληροφόρηση και την καθοδήγηση σε θέματα όπως :
- η ανθρώπινη σεξουαλικότητα,
- η σεξουαλική λειτουργία,
- η ανθρώπινη ανατομία,
- η αναπαραγωγική υγεία,
- το ασφαλές σεξ,
- η πρόληψη εγκυμοσύνης
- και η σεξουαλική αποχή.
Παραδοσιακά οι έφηβοι σε πολλές χώρες και πολιτισμούς δεν πληροφορούνται αρκετά για τα σεξουαλικά ζητήματα γιατί θεωρούνται ταμπού. Ένας από τους λόγους για την ελλιπή ενημέρωση είναι ότι συχνά το έργο της σεξουαλικής διαπαιδωγώγησης αφήνεται στους γονείς και εκείνοι συχνά την αναβάλλουν για αργότερα.
Υπάρχει ο μύθος ότι αν μιλήσει ο γονιός στο παιδί του για το σεξ τότε το ωθεί να γίνει σεξουαλικά ενεργό. Σε πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε σε αμερικανούς εφήβους εννιά στους δέκα απάντησαν ότι θα ήταν ευκολότερο να καθυστερήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και να προλάβουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αν ήταν ικανοί να έχουν πιο «ανοιχτές – ειλικρινείς» συζητήσεις με τους γονείς τους. Επομένως, είναι καλό να μιλάμε για τη σεξουαλικότητα στα παιδιά μας από την αρχή της παιδικής ηλικίας.
Κάποιοι τρόποι που βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη ενός υγιούς σεξουαλικά παιδιού είναι :
- να δείχνουμε σεβασμό, αποδοχή και εμπιστοσύνη στον έφηβο,
- να δείχνουμε ως γονείς τις σεξουαλικά υγιείς συμπεριφορές στις δικές μας σχέσεις,
- να διατηρούμε μια μη-τιμωρητική στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα,
- να έχουμε οι ίδιοι οι γονείς γνώσεις για τη σεξουαλικότητα και να συζητούμε γι’ αυτήν με τα παιδιά μας,
- να θέτουμε και να διατηρούμε όρια όταν αρχίζουν τα παιδιά να βγαίνουν ραντεβού
- να ρωτούμε για τους φίλους και τους ρομαντικούς φίλους των παιδιών μας.
Οι έφηβοι είναι περισσότερο σεξουαλικά ενεργοί από αυτό που νομίζουμε. Μέχρι να φτάσουν τα δεκαεννιά, εφτά στους δέκα έχουν κάνει σεξ. Δύο χιλιάδες έφηβοι έχουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στην Αμερική ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ενώ έχουν υψηλά ποσοστά σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. 50% όλων των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV, συμβαίνουν στην ηλικία μεταξύ 15 και 25 ετών. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην ενημερώνουμε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τη χρήση του προφυλακτικού για την πρόληψη αυτών όπως και της εγκυμοσύνης.
Πέρα όμως από τα θέματα υγείας, οι έφηβοι έχουν να κερδίσουν πολλά από συζητήσεις που διαχωρίζουν την αγάπη/έρωτα από το πάθος ως ένας βοηθός για την δημιουργία αυτοεκτίμησης που μπορεί να προκύψει από τη σωστή διαχείριση αυτών των αισθημάτων. Μαθαίνουν να ασκούν τη συναισθηματική προσέγγιση των άλλων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Το να γνωρίζεις καλά έναν άνθρωπο και να μιλάς μαζί του για πολλά θέματα που σε αφορούν μπορεί να είναι εξαιρετικά ευχάριστο αλλά παράλληλα και τρομακτικό. Οι έφηβοι χρειάζονται την υποστήριξη των γονιών τους στις πρώτες σχέσεις τους ώστε να αναπτύξουν ώριμη σκέψη που θα τους βοηθήσει στην μετέπειτα συναισθηματική τους ωρίμανση και τελικά την ανεξαρτητοποίηση.