Πώς να πείτε “όχι” σε ένα παιδί χωρίς να πείτε…”όχι”!

Foap-Little_Miss_Temper

Όλες οι συζητήσεις ξεκινάνε κάπως έτσι!

-Ώρα για ύπνο παιδί μου…

-Όχι.Δεν θέλω να κοιμηθώ.

– Όχι πρέπει να πας για ύπνο.

-Δεν θέλω!

Και τότε ξεκινάνε οι καυγάδες…

Υπάρχει όμως τρόπος να λέτε όχι χωρίς να πείτε πραγματικά όχι.

Απλά πρέπει να επιλέξετε πιο σοφά το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσετε.

Αρχικά επιβεβαιώστε αυτό που σας ζητάει με ένα “ναι”.Έπειτα πείτε:”Φυσικά και θέλεις να μείνεις ξύπνιος.Θέλω και εγώ να μείνω ξύπνια. Το καταλαβαίνω.”Το ίδιο πείτε και για άλλα πράγματα: “Φυσικά και θέλεις να φας και άλλα μπισκότα. Και εγώ θέλω να τα φάω όλα τα μπισκότα.Το καταλαβαίνω.

Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν πως καταλαβαίνετε αυτό που νιώθουν και θέλουν.Λέγοντας ναι στην αρχή τα βοηθάτε να έχουν την επιβεβαίωση.

Επόμενη κίνηση είναι να μετατοπίσετε την ενέργεια.

Θέλεις να μείνεις ξύπνιος παραπάνω; Εντάξει. Διάλεξε μια μέρα αυτό το σαββατοκύριακο και θα μείνεις ξύπνιος τουλάχιστον μισή ώρα.Η μαμά θα το γράψει σε ένα μπλοκάκι για να μην το ξεχάσει. Θα κοιμηθούμε τώρα για να δούμε αν θα έχεις αρκετή ενέργεια για να μείνεις ξύπνιος την ημέρα που διάλεξες.”

Το ίδιο ισχύει και όσα πράγματα σας ζητάει.Θέλεις το μπισκότο;Θα στο κρατήσω να το φας μετά το φαγητό αύριο κλπ.

Αν μεταφέρετε τα θέλω του είναι σαν το αφήνετε να κερδίσει μια υποτιθέμενη μάχη.

Δεθείτε με τις ανάγκες του παιδιού σας.

Δείξτε πως και εσείς στεναχωριέστε που θα κοιμηθεί ή που δεν θα φάει το μπισκότο του αλλά υποσχεθείτε πως θα γίνει άλλη στιγμή. Έτσι θα νιώσει ότι το καταλαβαίνετε απόλυτα.

Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβαίνει πέρα από τις αντιδράσεις του παιδιού σας. Μήπως έχετε κάνει κάτι που το οδηγεί σε αυτές τις αντιδράσεις; Μήπως δεν του δώσατε αρκετή σημασία ή δεν ακούτε αυτά που σας λέει;Ή συμπεριφέρεται έτσι επειδή είναι υπερβολικά κουρασμένο από τις πολλές δραστηριότητες. Αξίζει να αναρωτηθείτε.

Αυτό λοιπόν σημαίνει πως δεν πρέπει να λέτε ποτέ όχι;

Όχι βέβαια! Είναι αδύνατον να μην πείτε όχι!Απλά πρέπει να δοκιμάσετε και άλλες τακτικές πριν πείτε όχι έτσι ώστε να μην νιώσει το παιδί σας ότι το πιέζετε.

babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα