Πώς να προφυλαχθούμε από την αφρικανική σκόνη
Κλιματολογική περιπέτεια με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ασυνήθιστες για την εποχή, αναμένεται να φέρουν οι νοτιάδες που θα εξακολουθήσουν να πνέουν ισχυροί και τις επόμενες μέρες.
«Ο αέρας από την Αφρική μεταφέρει μικρόβια, αέρια ενώ πιο σπάνια έχουν παρατηρηθεί στην ατμόσφαιρα και τοξικά αέρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά επεισόδια υγείας όμως σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις», αναφέρει στο ο ομότιμος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Εμμανουήλ Χελιδόνης.
Το πιο σύνηθες φαινόμενο που προκαλούν οι νοτιάδες είναι η έξαρση των αλλεργιών. Ο κ. Χελιδόνης υπέδειξε κάποιους τρόπους για να προφυλαχτούμε και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τον αόρατο “εχθρό” και να μην φτερνιζόμαστε τόσο συχνά.
– Όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους να προφυλάσσουμε τη μύτη μας καλύπτοντάς την με μία μάσκα.
– Να κάνουμε καλό καθαρισμό της μύτης με κορτιζονούχα σκευάσματα πρωί και βράδυ. Προσοχή! Ο κ. Χελιδόνης εφιστά την προσοχή σε αυτό το σημείο τονίζοντας ότι τα κορτιζονούχα πρέπει να είναι αραιωμένα σε μισό κιλό φυσιολογικό όρο πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Η διαδικασία ανάμειξης μπορεί να γίνει από τον φαρμακοποιό μας.
– Μείωση αλλεργιακού φόρτου
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί σε κάτι έχουν πάνω από μία αλλεργίες. Οπότε φροντίζουμε:
– Να μην έχουμε χαλιά, κουρελούδες (χειμώνα ή καλοκαίρι), ζώα, λουλούδια, φυτά μέσα στο σπίτι μας.
– Να αερίζουμε καλά τους χώρους του σπιτιού – ΟΧΙ όταν φυσάει νοτιάς. Αυτό το διάστημα πρέπει να κρατάμε προφυλαγμένο το σπίτι από τα μικροσωματίδια των ανέμων.
– Να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται καλά ή δεν έχουν καλό εξαερισμό.
Αλλεργίες στα παιδιά
Σε ό,τι αφορά στη σωστή αντιμετώπιση των αλλεργιών στα παιδιά η κ. Βασιλική Βαλάρη, παιδίατρος – νεογνολόγος επισημαίνει ότι «όταν φυσούν νότιοι άνεμοι επιτείνονται τα συμπτώματα που προκαλούν οι αλλεργίες. Για να προστατεύσουμε τα παιδιά δεν πρέπει να τα εκθέτουμε στην ύπαιθρο. Πρέπει επίσης να περιορίζουμε τη σωματική τους άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ώστε να μην εισπνέουν τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα».
Πηγή: neakriti.gr